English

Šéf české diplomacie Lipavský: Chci Ukrajině umetat cestičku do EU

Seznam Zprávy

Ukrajina o členství v Evropské unii požádala poté, co byla napadena Ruskem. Prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek prohlásil, že se jeho země musí sedmadvacítce přiblížit tím, že v brzké době získá status kandidátské země.

More from Seznam Zprávy

May 5

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Odvolání Vítězslava Pivoňky se skloňovalo delší dobu. Nahradit by ho mohl diplomat a bývalý náměstek na Ministerstvu obrany Daniel Koštoval.

Apr 5

Kupka: Rusko se snaží sabotovat evropské železnice včetně českých

www.seznamzpravy.cz

Rusko v rámci snahy o destabilizaci Evropské unie uskutečnilo tisíce pokusů o narušení evropské železniční sítě. Pro list Financial Times to uvedl český ministr dopravy Martin Kupka.

Mar 14

Moldavsko: Rusko nelegálně vytisklo hlasovací lístky pro volby v Podněstří

www.seznamzpravy.cz

Rusko podle Moldavska porušilo dohodu, která omezovala hlasování v prezidentských volbách pouze na ruské velvyslanectví v Kišiněvě. Velvyslanec oponuje, že se jedná jen o možnost hlasování osob žijících v separatistickém regionu.

Mar 7

Rusko se nemění, prostě si vezme, co chce. V Gruzii plné Rusů je cítit zloba

Seznam Zprávy

Málokterý stát proměnil ruský vpád na Ukrajinu tolik jako Gruzii. Kavkazská země, která má s Ruskem obdobnou zkušenost jako Kyjev, se proti Moskvě vyhraňuje, stala se ale domovem pro statisíce Rusů.

Feb 28

Separatisté v Podněstří požádali Rusko o ochranu před Moldavskem

Seznam Zprávy

Proruští představitelé moldavského separatistického regionu Podněstří na sjezdu požádali Rusko o „ochranu tváří v tvář zvýšenému tlaku ze strany Moldavska“. Moldavská vláda sjezd separatistů označila za propagandistickou akci.

Nov 30

Česko ukázalo Rusku „prostředníček“. Lipavský odešel z projevu Lavrova

Seznam Zprávy

„Není to nic, z čeho by kdokoliv tady měl radost,“ komentoval pro Seznam Zprávy český ministr zahraničí Jan Lipavský účast šéfa ruské diplomacie na jednání OBSE ve Skopje. Během Lavrovova projevu spolu s dalšími ministry odešel.

Jun 9

České sankce proti Rusku se zadrhly

Seznam Zprávy

Ministerstvu zahraničních věcí se zatím nepodařilo obsadit oddělení, které se má věnovat sankční politice. Agendu „dočasně“ řeší úředníci z jiných pracovišť. A na českém sankčním seznamu zůstává od jeho spuštění jediná položka.

Feb 23

V Rusku píší o chystané provokaci Kyjeva v Moldavsku. To se ohradilo

Seznam Zprávy

Kreml tvrdí, že Ukrajina chce zinscenovat „invazi“ s cílem napadnout Podněstří. Moldavsko, kterému v průběhu týdne vyjádřil podporu i Joe Biden, však taková tvrzení odmítá.

Feb 10

Rusko má plán na destabilizaci Moldavska, potvrdil Kišiněv

www.seznamzpravy.cz

Moldavská rozvědka potvrdila prohlášení ukrajinského prezidenta Zelenského, podle kterého Rusko jedná s cílem destabilizovat Moldavsko a chce nad ním převzít kontrolu.

Feb 9

Rusko chválí Waterse za projev v OSN. „Užitečný idiot,“ reagoval Lipavský

www.seznamzpravy.cz

Raději dál brnkejte na kytaru, doporučil ukrajinský diplomat zpěváku Rogeru Watersovi po jeho vystoupení před Radou bezpečnosti OSN. Jeho slova o ruské agresi opět udělala radost Moskvě, pochválila ho za „precizní analýzu“.

Dec 31

Putin v projevu: Pravda je na straně Ruska, Západ podporoval neonacisty

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Putin v novoročním projevu řekl, že letošek byl plný událostí klíčových pro budoucnost Ruska i světa. Pravda je podle něj na straně Ruska. Jeho vojska dnes mezitím útočí na civilní cíle v Kyjevě a po celé Ukrajině.

Dec 26

Projev věnovaný sobě. Zeman podle ohlasů zapomněl na svou servilitu k Rusku

Seznam Zprávy

Projev Miloše Zemana byl proslovem o sobě samém. I přes bilancování kariéry se ale podle kritiků prezident ve světle ruské války dostatečně nevypořádal se svými proruskými názory, jež východní propaganda často využívala.

Aug 27

Rusko bude stavět jadernou elektrárnu v EU

www.seznamzpravy.cz

Ruská společnost Rosatom začne v blízké době stavět dva jaderné reaktory na území Evropské unie. Konkrétně v Maďarsku, jak potvrdil tamní ministr zahraničí Péter Szijjártó, podle kterého začne stavba v příštích týdnech.

May 9

Expert: Putinův projev byl děsivý. Tolik lží je moc i na Rusko

Seznam Zprávy

Bezpečnostní experti komentovali ve speciálu Ptám se já ruské oslavy Dne vítězství nad nacismem, které tradičně provázela přehlídka vojenské techniky na Rudém náměstí v Moskvě. S velkým napětím se čekalo, co řekne Vladimír Putin.

May 5

Rusko má pořád „chuť“ na Moldavsko. Analytik říká, kdy může začít útok

Seznam Zprávy

Už od začátku války se zas a znovu mluví o možném rozšíření konfliktu na Ukrajině do Moldavska. Bezpečnostní analytik Vojtěch Bahenský uklidňuje – Rusové jsou daleko a vojákům z Podněstří se Ukrajinci dokážou ubránit.

Mar 19

Země EU i přes embargo vyvážely zbraně do Ruska

www.seznamzpravy.cz

Dostupná data ukazují, že mezi lety 2015 a 2020 vyvezla desítka členských zemí EU, navzdory zavedenému embargu, vojenské vybavení do Ruska, uvedla investigativní novinářská skupina Investigate Europe (IE).

Mar 10

V Rusku není bezpečno, čeští studenti prchají

www.seznamzpravy.cz

Studenti, kteří byli na pobytech v Rusku, se z bezpečnostních důvodů vracejí domů. Kvůli uzavření vzdušného prostoru ale naráží na problémy při odjezdu ze země.

Mar 2

Do Ruska přestává téct české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nesouhlas se zabíjením na Ukrajině vyjádřil lídr Plzeňský Prazdroj, dvojka trhu Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar nebo Bernard. České pivovary se tak v reakci na válku odstřihávají od dodávek do Ruska.

Feb 24

Dokument: Projev prezidenta Zemana k občanům České republiky

www.seznamzpravy.cz

Plné znění projevu, s nímž se po napadení Ukrajiny Ruskem obrátil na občany republiky prezident Zeman.

May 24

Čeká se na evropskou odpověď Bělorusku a Rusku. Začíná mimořádný summit EU

Seznam Zprávy

V pondělí večer začíná mimořádný dvoudenní summit lídrů EU. Po mnoha měsících se premiéři a prezidenti osobně sjíždějí do Bruselu. Řešit budou i Česko a akutně také Bělorusko.