English

Podcast 5:59: Ruský agent a jeho oběť. Kdo dostal české občanství?

Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička v úterním dílu podcastu 5:59 popisuje příběh bývalého ruského agenta, který poslal do vězení novináře. Oba se po čase přesunuli do Česka, kde exagent dokonce získal občanství.

More from Seznam Zprávy

Jun 19

Ruský soud zakázal české innogy Energie vést arbitráž mimo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruský soud zakázal české innogy Energie a francouzské Engie vést arbitráž proti Gazpromu v zahraničí. Při neuposlechnutí hrozí firmám pokuty.

Jun 12

Novinář k sabotážím s ruskou stopou: Není to česká hysterie

Seznam Zprávy

V souvislosti s případem muže, který je kvůli pokusu o žhářský útok v Praze, obviněn z terorismu se objevují další podrobnosti. Cizinec podle zjištění SZ po zadržení řekl, že si ho najali za peníze. Stopy vedou až do Ruska.

May 5

Jourová: Na novém sankčním seznamu vůči Rusku bude i Voice of Europe

www.seznamzpravy.cz

Mediální platforma se podle českých tajných služeb snažila ovlivnit evropské volby. Vláda premiéra Petra Fialy ji proto zařadila na národní sankční seznam. Teď by se Voice of Europe mělo objevit i na sankčním seznamu EU.

Apr 10

Soud EU vyřadil ze sankčního seznamu ruské miliardáře Fridmana a Avena

www.seznamzpravy.cz

Ruští miliardáři Michail Fridman a Pjotr Aven byli na evropský sankční seznam napsáni hned v únoru 2022. Evropský soudní dvůr nyní uvedl, že důkazy a důvody pro sankce nejsou dostatečně podložené.

Dec 18

Šéf ruské zbrojovky už není na českém sankčním seznamu, převzala ho EU

Seznam Zprávy

Na českém sankčním seznamu zůstávají příbuzní Borise Obnosova, kteří v tuzemsku investovali do nemovitostí.

Oct 2

Komentář: Hloupé české chyby. Velvyslance v Rusku potřebujeme

www.seznamzpravy.cz

Měli bychom vztahy s Ruskem držet ve svých rukou, nevzdávat se nástrojů a možností. A také si zbytečně nekomplikovat život.

Aug 5

Video: Námořní dron vážně poškodil ruský tanker. Ten byl na sankčním seznamu USA

www.seznamzpravy.cz

Zasažený tanker SIG údajně dodával letecké palivo z Ruskem anektovaného poloostrova Krym do Sýrie, za což byl zařazen na sankční seznamy USA. Plavidlo podle tvrzení ukrajinské strany není schopno plavby.

Jun 9

České sankce proti Rusku se zadrhly

Seznam Zprávy

Ministerstvu zahraničních věcí se zatím nepodařilo obsadit oddělení, které se má věnovat sankční politice. Agendu „dočasně“ řeší úředníci z jiných pracovišť. A na českém sankčním seznamu zůstává od jeho spuštění jediná položka.

Apr 26

Česko zařadilo první jméno na sankční seznam

www.seznamzpravy.cz

České Ministerstvo zahraničních věcí více jak rok po zahájení války na Ukrajině zveřejnilo vnitrostátní sankční seznam. Je na něm první jméno, které čeká zmrazení majetku.

Mar 12

Nový čínský ministr obrany je na sankčním seznamu USA. Kupoval ruské zbraně

www.seznamzpravy.cz

Při největší restrukturalizaci vlády za poslední roky Čína v neděli vyměnila mimo jiné i ministra obrany. Nově se funkce chopil Li Šang-fu, který je na sankčním seznamu USA a pracoval v čínském satelitním programu.

Oct 3

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká diplomacie zároveň varovala před cestami na ruské území.

May 12

Český dodavatel energií se dostal na ruský sankční seznam

www.seznamzpravy.cz

Na ruském odvetném seznamu sankciovaných firem se objevil český dodavatel energií, společnost Vemex Energie.

May 6

Sankční seznam má 1 100 jmen. Chybí oligarchové s českou stopou, vláda mlčí

Seznam Zprávy

Prodají ruští oligarchové svůj český majetek dříve, než budou připsáni na evropský sankční seznam? V případě letecké fabriky v Kunovicích se to už stalo, premiér Fiala ale odmítá, že by vládní úřady byly liknavé.

Mar 10

Co píší v Rusku: Z pultů mizí české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nehledejte hlubokou analýzu ruských stanic, zpravodajských webů, novin či agentur. Nabízíme jen drobný vhled do toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 2

Do Ruska přestává téct české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nesouhlas se zabíjením na Ukrajině vyjádřil lídr Plzeňský Prazdroj, dvojka trhu Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar nebo Bernard. České pivovary se tak v reakci na válku odstřihávají od dodávek do Ruska.

Feb 28

EU přidá na sankční seznam další ruské oligarchy i mluvčího Peskova

Seznam Zprávy

Evropská unie rozšíří svůj sankční seznam o jména dalších 26 prominentních Rusů, z nichž mnozí mají úzké vazby na prezidenta Vladimira Putina.

Apr 22

Rusko-česká roztržka lidi v Rusku nezajímá. Ani v byznysu, říká podnikatel

Seznam Zprávy

„Pokud by došlo k další eskalaci, může to mít vliv na akceptaci českého zboží ruskými orgány při dovozu – změnou výše cla nebo různými žertíky se zadržováním kamiónů,“ říká o byznysu s Ruskem Jan Petrák, která tam působí už 7 let.

Oct 9

Hledaný finančník s českými kořeny může mít vazby na ruskou FSB

www.seznamzpravy.cz

Vypátrala to skupina Bellingcat, když začala zkoumat pád finanční skupiny Wirecard. Právě v té byl finančník manažerem. Společnost padla, když se ukázalo, že jí chybí téměř 50 miliard korun, které vykazovala ve svém účetnictví.

Jun 15

Rusko vyhostilo dva české diplomaty, ČR má problém za vyřešený

Seznam Zprávy

Rusko dnes informovalo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku o vyhoštění dvou českých diplomatů. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Apr 30

Zprávy o plánu zabít české politiky jsou nemyslitelné, reaguje Rusko

Seznam Zprávy

Zprávu o plánu zabít české politiky, která se objevila v týdeníku Respekt, označil dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za „nemyslitelnou“.