English

Součet: Kolik stojí Putina den absolutní války

Seznam Zprávy

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uběhly zhruba dva a půl měsíce a to znamená přes 70 dní doplňování munice, spalování paliva a ztrát v řadách vlastních vojáků i techniky. Kolik to Moskvu stojí, odhadl německý časopis Focus.

More from Seznam Zprávy

Jun 21

Rusko hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů, Ukrajina čtyř ruských raket

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek.

Jun 3

Ukrajina má databázi lidí, kteří se podíleli na únosech dětí do Ruska

www.seznamzpravy.cz

Podle ukrajinské vojenské rozvědky bylo ze země deportováno nejméně 20 tisíc ukrajinských dětí.

Mar 13

Ukrajina zaútočila na ruské regiony desítkami dronů, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských činitelů drony zasáhly několik regionů včetně Voroženské či Leningradské oblasti. Zneškodněné drony při pádu nachápaly škody na infrastruktuře a obytných budovách.

Dec 1

Putin nařídil zvýšit počet ruských vojáků

www.seznamzpravy.cz

Hlavním důvodem pro navýšení počtu vojáků je zamrznutí bojů na rusko-ukrajinské frontě. V současné době není ani jedna strana schopná dosáhnout většího průlomu.

Aug 13

Slíbili Česku ruskou ropu. Není jasné, kde ji vezmou

Seznam Zprávy

České strategické rezervy se dostaly do paradoxní situace. Kyperské firmě svěřily dodání ruské ropy za miliardu. Pokud by ji nakoupila v Rusku, porušila by ale sankce EU.

Apr 22

Německo a Rusko si navzájem vyhostilo diplomaty, uvádí Moskva

Seznam Zprávy

Rusko vyhostí přes 20 německých diplomatů poté, co Berlín označil za nežádoucí osoby obdobný počet ruských diplomatických pracovníků, uvedla dnes agentura RIA Novosti. Berlín se zatím nijak nevyjádřil.

Mar 28

Moskva připravila past na firmy opouštějící Rusko

www.seznamzpravy.cz

Každá firma opouštějící Rusko bude muset přispět do jeho státní kasy. Tlak na společnosti, které až doteď zůstaly, se tak nejspíš ještě zvýší. Kritice se nevyhnou: Buď budou podnikat v zemi agresora, nebo přímo přispějí na válku.

Jan 31

Rusko nelegálně mobilizovalo přes 9000 lidí, tvrdí ruská prokuratura

www.seznamzpravy.cz

Rusové nezákonně mobilizovali přes 9000 občanů, tvrdí ruská státní prokuratura. Byli mezi nimi i zdravotně nezpůsobilí k vojenské službě.

Nov 10

Generál vyčíslil počet vojáků, o které už přišly Rusko a Ukrajina: 200 tisíc

www.seznamzpravy.cz

Kyjev ani Moskva svá čísla ze strategických důvodů nezveřejňují. Data, která uvedl nejvýše postavený americký generál Mark Milley, jsou nejvyšším odhadem, který byl dosud zveřejněn.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Oct 4

Mobilizace běží hladce, hlásí Moskva. Rusko ale už opustilo 700 000 lidí

Seznam Zprávy

Po tom, co ruský prezident vyhlásil částečnou mobilizaci, zemi opustilo 600 až 700 tisíc lidí, tvrdí zdroj z ruské prezidentské kanceláře. Nelze ovšem s jednoznačností určit, kolik z nich ze země odjelo za turistickými účely.

Sep 29

Na ruskou anexi zareagujeme tvrdě, varoval Moskvu Zelenskyj

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“ na pokus Ruska anektovat další části jejího území.

Jul 14

Rusko v centru města zabilo 22 lidí, včetně dětí. „Nacisté,“ říká Moskva

Seznam Zprávy

Ruský raketový úder na město Vinnycja ve střední části Ukrajiny zabil 22 lidí, informuje server Ukrainska Pravda s odkazem na ukrajinské úřady.

May 15

Pravé Rusko začíná za Moskvou, je to bezbarvá země, říká fotografka

Seznam Zprávy

Velkým tématem byl pro ni odsun sovětských vojsk z Československa. Do Sovětského svazu, respektive do Ruska, se podívala mnohokrát. A nejen podívala, samozřejmě především fotila. Hostem Ušáku byla fotografka Dana Kyndrová.

Apr 27

Přehledně: Kudy k nám poteče plyn, když ne z Ruska? A za kolik?

Seznam Zprávy

Proud zemního plynu z Ruska do polských a bulharských trubek se ráno zastavil. Tyto země však nemusí být posledním terčem ruské odvety. Co mohou očekávat Češi?

Apr 14

Online: Křižník Moskva se potopil, potvrdilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Apr 1

Video: Požár ruského skladu paliv. Moskva viní Ukrajinu z útoku

www.seznamzpravy.cz

V západoruském městě Bělgorod nedaleko ukrajinských hranic v pátek vypukl požár ve skladu pohonných hmot. Gubernátor mluví o ukrajinském útoku. Ukrajinský ministr zahraničí to nechtěl vyvrátit ani potvrdit.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.

Apr 1

Hrozí ruská invaze na Ukrajinu? Moskva shromažďuje jednotky u hranic

Seznam Zprávy

Mohutné vojenské síly shromažďuje Rusko v blízkosti svých hranic s Ukrajinou. Oficiálně jde o přípravy na strategické cvičení a udržování bojové pohotovosti. Kyjev tomu ale nevěří. Ve střehu jsou USA i NATO.

May 15

Stáhněte zprávy o mrtvých v Rusku, nebo uvidíte, vyhrožuje Moskva

www.seznamzpravy.cz

Britský deník Financial Times si spolu s americkým listem The New York Times vysloužily kritiku přímo od ruského ministerstva zahraničí i výhrůžku od poslance Státní dumy. Moskvě se nelíbí jejich články o počtu obětí covid-19.