English

Putin udělal zásadní chyby. Rusko teď možná čeká domino, říká expert

Seznam Zprávy

Je 10. května a ve světě polevilo napětí. Čekalo se totiž na to, co v pondělí přednese během vojenské přehlídky ke Dni vítězství ruský prezident Vladimír Putin. Co jeho projev znamená pro válku na Ukrajině a co pro svět?

More from Seznam Zprávy

Jun 20

Rusko uvažuje o změně jaderné doktríny, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Rusko podle Putina v reakci na debaty v NATO uvažuje o změně jaderné doktríny. Členské státy NATO diskutují o možném rozmístění více jaderných zbraní i zvýšení stavu jejich pohotovosti.

Jun 14

Na Ukrajině bojuje na 700 000 ruských vojáků, prohlásil Putin

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že do války proti Ukrajině nasadilo Rusko téměř 700 000 vojáků. Ukrajinský generální štáb ale odhaduje ruské ztráty na více než 524 000 vojáků. Tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Jun 7

Jaderné zbraně k vítězství na Ukrajině nepotřebujeme, prohlásil Putin

www.seznamzpravy.cz

Rusko podle prezidenta Vladimira Putina nepočítá s mobilizací, jelikož má v armádě dost dobrovolníků. Putin také zdůraznil, že jeho země má více jaderných zbraní, než Evropa.

Mar 28

Video: Dva Britové bojují na Ukrajině – za Rusko. A ještě se tím chlubí

www.seznamzpravy.cz

Jeden z nich, Ben Stimson, byl v roce 2015 uvězněn ve Velké Británii za to, že se připojil k proruským separatistům na východě Ukrajiny.

Mar 14

Putin v proslovu vyzval voliče, aby určili, jaká bude budoucnost Ruska

www.seznamzpravy.cz

V předem nahraném projevu, ve kterém apeloval i na ukrajinské voliče v okupovaných regionech Ukrajiny, Putin uvedl, že účast ve volbách „je projevem vlasteneckého cítění“.

Mar 5

Fotky Macrona v Praze: Rusko nesmí vyhrát, prohlásil

www.seznamzpravy.cz

Francouzský prezident do Česka zavítal, aby podpořil firmu EDF v boji o zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. Na programu jednání je ale i obrana či podpora Ukrajiny, která se brání Rusku.

Feb 20

Rusko je proti rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle Bílého domu pracuje na jaderné zbrani proti satelitům. Rusko to ale odmítá s tím, že žádný takový projekt neexistuje.

Feb 9

„Je nemožné, aby Rusko na Ukrajině prohrálo,“ řekl v rozhovoru Putin

www.seznamzpravy.cz

V rozhovoru s kontroverzním americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem prezident Putin uvedl, že strategická porážka Ruska ve válce na Ukrajině je nemožná. Mluvil také o tom, že Moskva nemá zájem napadnout Polsko ani Pobaltí.

Feb 26

Rusko musí brát v úvahu jaderný potenciál NATO, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Putin stále častěji prezentuje válku jako rozhodující okamžik ruských dějin a tvrdí, že je ohrožena samostatná budoucnost Ruska a jeho lidu.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Aug 16

Rusko není Putinova řiť, řekl ruský zpěvák. Teď dostal pokutu

www.seznamzpravy.cz

Zpěvák Jurij Ševčuk v květnu na koncertě mimo jiné s odkazem na ruského státníka Vladimira Putina prohlásil, že Rusko „není prezidentova řiť, kterou je potřeba líbat“.

Jul 7

Západ chce bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Před schůzkou s prezidentem ruští poslanci odhlasovali několik zákazů a „zvláštních opatření“.

Mar 16

Video: Čečenci ukázali, jak bojují za ruskou věc na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Čečenský vůdce a přítel prezidenta Vladimira Putina Ramzan Kadyrov tvrdí, že je na Ukrajině. Na svém kanálu na síti Telegram v úterý vyvěsil další videa, která ukazují jeho jednotky na ukrajinské půdě.

Mar 11

Dobrovolníci se hlásí i Rusku, bojovat na Ukrajině chtějí Syřané i Afričani

www.seznamzpravy.cz

Bojovníci ze Středoafrické republiky slíbili věrnost Kremlu. Chystají se vstoupit do války na Ukrajině a bojovat po boku ruských jednotek. Podle ruských státních médií se do bojů ve velkém hlásí také Syřani.

Mar 3

Komentář: Putin válčí za minulost, protože jeho Rusko nemá budoucnost

www.seznamzpravy.cz

Záběry kremelského prezidenta obklopeného archaickými stolními telefony – samozřejmě hned několika, jde přece o mocného vůdce! – vydají za stovky analýz.

Feb 24

Šílence je třeba izolovat, řekl prezident Zeman na adresu Putinova Ruska

Seznam Zprávy

„Domnívám se, že je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány a mám tím namysli především vyřazení Ruské federace z platebního styku,“ řekl dnes v projevu k národu prezident Miloš Zeman.

Jan 19

Rusko možná brzy zaútočí, řekl Blinken na Ukrajině

Seznam Zprávy

Šéf americké diplomacie Antony Blinken upozornil na ruské plány na další zvýšení počtu vojáků na ukrajinských hranicích. Rusko mezitím vyzvalo Spojené státy, aby neposílaly na Ukrajinu další zbraně a soustředily se na diplomacii.

Apr 26

Obvinění Ruska kvůli Vrběticím je absurdní, řekl Putin Macronovi

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem označil české obvinění Ruska ze zapojení do explozí ve Vrběticích v roce 2014 a následné kroky Prahy za „absurdní“.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?