English

Ukrajina získá vytoužené raketomety. Rusko zuří

Seznam Zprávy

Spojené státy nakonec dodají Ukrajině salvové raketomety. Ukrajině můžou výrazně pomoct v boji proti artilerii, která je pro ruské útoky naprosto klíčová.

More from Seznam Zprávy

Jun 21

Rusko hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů, Ukrajina čtyř ruských raket

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek.

Jun 12

Spojené státy rozšířily sankce proti Rusku, postihnou jeho aktivity v Asii

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo zahraničí skrze svou mluvčí sdělilo, že nenechá „agresivní aktivity Spojených států“ bez odezvy.

Apr 9

Spojené státy poslaly Ukrajině munici zabavenou Húthíům

www.seznamzpravy.cz

USA předaly Ukrajině přes 5000 kusů útočných pušek a přes 500 000 kusů munice. Ta měla původně putovat z Íránu k Húthíům.

Mar 13

Ukrajina zaútočila na ruské regiony desítkami dronů, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských činitelů drony zasáhly několik regionů včetně Voroženské či Leningradské oblasti. Zneškodněné drony při pádu nachápaly škody na infrastruktuře a obytných budovách.

Feb 8

Spojené státy zakazují dovoz ruských diamantů

www.seznamzpravy.cz

USA zakazují dovoz určité kategorie neprůmyslových diamantů z Ruska. Rovněž uvalily sankce na tři subjekty se sídlem ve Spojených arabských emirátech a jeden registrovaný v Libérii. Důvodem je porušení cenového ropy.

Feb 7

Další úder 50 kilometrů od hranic NATO. Kde Rusko bombardovalo Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina ve středu čelila dalšímu rozsáhlému ruskému vzdušnému útoku. V Kyjevě úder zranil nejméně 11 lidí a poškodil vedení vysokého napětí a rozvod tepla.

Sep 20

Spojené státy i Rusko vyzývají k zastavení bojů v Náhorním Karabachu

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy vzkázaly, že plně podporují územní celistvost Arménie a na Ázerbájdžán apelovaly, aby ukončil boje. K zastavení „krveprolití“ vyzvalo i Rusko, které vede krvavou válku na Ukrajině.

Aug 10

Ukrajina otevřela novou frontu přímo v Rusku. Může to být teprve začátek

Seznam Zprávy

Ještě loni šlo o výjimečné případy doprovázené nejistotou, zda je Kyjev dokáže zopakovat. Poslední týdny však ukázaly, že Ukrajina je schopna znovu a znovu útočit hluboko v Rusku. Dronové útoky posouvají frontu o stovky kilometrů.

Jul 11

Úkolem je odstrašit Rusko. A co Ukrajina? Začíná druhý summit NATO za války

Seznam Zprávy

Startuje summit NATO. Už v předvečer přinesl průlom v otevření cesty Švédska do Aliance, zato Ukrajina zatím na členství nejspíš pomýšlí marně. „NATO by se ocitlo v přímém konfliktu s Ruskem,“ říká analytik Ondřej Ditrych.

Feb 23

Časová osa: Výběr hlavních událostí spojených s ruskou invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

24. února 2022 ve 4:00 SEČ odvysílala ruská média projev Vladimira Putina. Oznámil v něm, že dal pokyn k invazi na Ukrajinu. V grafice nabízíme přehled toho hlavního, co se během prvního roku války odehrálo.

Jan 1

Západ musí Ukrajinu dlouhodobě podporovat, Rusko zatím neustoupí, říká šéf NATO

www.seznamzpravy.cz

Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg uvedl, že Západ musí být připraven Ukrajinu dlouhodobě podporovat. Rusko je podle něj připraveno ve válce pokračovat a potenciálně zahájit novou ofenzivu.

Dec 15

18 miliard pro Ukrajinu a další sankce proti Rusku. Nová dohoda unijních států

www.seznamzpravy.cz

Státy Evropské unie formálně schválily další finanční podporu Ukrajiny v příštím roce nebo zavedení minimální daně pro nadnárodní korporace. Velvyslanci zemí EU se večer shodli na novém balíčku sankcí proti Rusku.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Aug 23

Rusko dosáhlo svého cíle. Ukrajina už do NATO nevstoupí, řekl Medveděv

Seznam Zprávy

Jedině Rusko může do budoucna poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Na pokračování mírových rozhovorů to ale v tuto chvíli nevypadá.

Jun 19

Šéf NATO: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Seznam Zprávy

Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky. Řekl to v rozhovoru s německým listem Bild am Sonntag generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.

Feb 24

Mapa: Kde Rusko udeřilo proti Ukrajině

Seznam Zprávy

Města na východě jako Kramatorsk a Charkov, ale i Kyjev a Ivano-Frankivsk asi 160 kilometrů od ukrajinských hranic. To všechno jsou cíle, na které se Rusko zaměřilo.

Feb 4

Rusko a Čína společně proti Spojeným státům. Putin a Si jednali v Pekingu

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v pátek při jednání v Pekingu uvedli, že jsou proti dalšímu rozšíření Severoatlantické aliance. NATO vyzvali, aby si nepočínalo jako za studené války.

Dec 1

Rusko zaplatí vysokou cenu, varuje šéf NATO před invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Napětí mezi Ruskem a NATO neutichá. Z jedné strany na druhou létají slova o „zaplacení vysoké ceny“ nebo „překračování červených linií“. NATO se obává napadení Ukrajiny, Rusko zase mluví o hrozbě západního útoku.

Jun 24

EU otevře své vnější hranice. Spojené státy a Rusko budou mít asi smůlu

Seznam Zprávy

Evropští diplomaté se při tvorbě seznamu zemí, s nimiž otevřou vnější hranici EU, řídí podle epidemiologických dat. Na své území pustí občany těch států, kde je poměr nově nakažených na 100 000 obyvatel srovnatelný s Unií.