English

EU po vstupu Ukrajiny: Překopání dotací a posun vlivu na východ

Seznam Zprávy

Rozšíření Evropské unie o Ukrajinu by si za nynějších podmínek vyžádalo hlavně změny v rozdělování peněz pro zemědělce a chudší regiony.

More from Seznam Zprávy

Jun 27

Evropská unie a Ukrajina podepsaly bezpečnostní dohodu

www.seznamzpravy.cz

Evropská unie a Ukrajina dnes v Bruselu podepsaly bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu, který se už více než dva roky brání ruské invazi.

Jun 13

Zelenskyj a Biden podepsali bezpečnostní dohodu mezi Ukrajinou a USA

www.seznamzpravy.cz

Amerika se na deset let zavazuje k další vojenské podpoře, nebo také výměně zpravodajských informací.

Jun 9

Eurovolby a Ukrajina: Z krajní pravice v Kyjevě strach nemají

Seznam Zprávy

„I uvnitř krajní pravice jsou lídři, kteří stojí na straně Ukrajiny,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy ukrajinský novinář, proč se Kyjev neděsí výsledku evropských voleb. Z čeho ovšem obavy má, je budoucí složení Evropské komise.

May 15

Blinken v Kyjevě oznámil další miliardy na vyzbrojení Ukrajiny

www.seznamzpravy.cz

Americká vláda poskytne další dvě miliardy dolarů (45 miliard Kč) na nákup zbraní pro Ukrajinu, oznámil dnes na tiskové konferenci v Kyjevě americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Apr 16

Zelenskyj: Ukrajina neubránila elektrárnu u Kyjeva, protože jí došly rakety

www.seznamzpravy.cz

Prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s americkou televizí PBS zdůraznil, že Ukrajina se neobejde bez další americké pomoci. Ukrajinská armáda má podle něj nepoměrně méně raket, dělostřeleckých granátů i letadel než Rusko.

Nov 27

Starověkou sbírku zapůjčenou z krymských muzeí vrátili Nizozemci na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Nizozemsko po téměř desetiletí soudních sporů vrátilo Ukrajině starobylou muzejní sbírku známou jako skytské zlato. O artefakty staré několik tisíciletí jevila zájem také Moskva.

Sep 19

Tanky i BVP. Češi dohodli s Dány a Nizozemci další zbraně pro Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Podle Ministerstva obrany bude ujednání velkou příležitostí pro české firmy. S podobným modelem spolupráce má již Česko zkušenosti. V rámci projektu s USA a Nizozemskem zatím předalo Ukrajině 45 modernizovaných tanků T-72.

Aug 30

Ukrajina si otevřela cestu na Krym, tvrdí Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Ministr zahraničí Ukrajiny ve středu uvedl, že bojové úspěchy země zajistily vojákům přístup na okupovaný poloostrov Krym. Ukrajinské síly tímto rozdělily ruské území na dvě části. To by mohlo Moskvě zkomplikovat zásobování.

Jul 2

Ruské síly na východě Ukrajiny postupují, připustil Kyjev

Seznam Zprávy

Podle Kyjeva sice protiofenziva pokračuje podle plánu, ale ruské síly postupují na východě Ukrajiny. Obě strany zaznamenávají malé územní zisky.

Feb 20

První fotky Bidena v Kyjevě: „Ukrajina drží a my držíme s Ukrajinou“

www.seznamzpravy.cz

Podle korespondenta Financial Times dorazil americký prezident do Kyjeva vlakem brzy ráno. Se svým ukrajinským protějškem se setkal v chrámu svatého Michala a znovu ho ujistil o podpoře v boji proti ruskému agresorovi.

Feb 3

Napříč Ukrajinou zněl letecký poplach. I v Kyjevě, kde jednali zástupci EU

www.seznamzpravy.cz

V Kyjevě byl letecký poplach vyhlášen krátce před jednáním prezidenta Volodymyra Zelenského s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Jan 26

Ruské střely létaly na Ukrajinu. Kyjevem zněly exploze

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina tvrdí, že sestřelila 47 z 55 řízených střel, které Rusko na její území odpálilo. Úlomky jedné z nich zabily v Kyjevě muže.

Oct 30

Rusko využívá dohodu o vývozu obilí z Ukrajiny jako zbraň

www.seznamzpravy.cz

Ruské pozastavení účasti na dohodě o vývozu obilí představuje riziko zhoršení potravinové krize, tvrdí Západ. Turecko a OSN, které se na jejím zprostředkování podílely, nyní vyjednávají s oběma stranami o obnovení.

Aug 25

Balaš po návratu z Ukrajiny: Dohoda s Kyjevem umožní koordinovat výuku

www.seznamzpravy.cz

Česko a Ukrajina chystají dohodu o spolupráci ve vzdělávání. Má mimo jiné sladit postup ve výchově a výuce, uzavřít by se měla na podzim. Po své návštěvě Kyjeva to na tiskové konferenci řekl ministr školství Vladimír Balaš (STAN).

Aug 22

Rusko teď vylučuje mírovou dohodu s Ukrajinou

www.seznamzpravy.cz

Rusko očekává dlouhý konflikt s Ukrajinou, prohlásil stálý představitel Ruska při OSN Gennadij Gatilov. Zároveň obvinil Západ, že brání diplomatickému řešení války.

Jun 17

Ukrajina o krok blíž EU. Evropská komise doporučila její kandidaturu

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise doporučila kandidaturu Ukrajiny do Evropské unie. Země však dle předsedkyně Ursuly von der Leyenové bude muset provést řadu nutných reforem. Přijímací proces tak potrvá i více než 10 let.

Apr 25

Autobusy zpět na Ukrajinu jsou plné, lidé cestují až do Kyjeva

Seznam Zprávy

Během posledních dvou týdnů se z Česka vrátily zpět na Ukrajinu stovky lidí, potvrzují data přepravních společností. Část lidí se vydala za zbytkem rodiny oslavit pravoslavné Velikonoce.

Apr 7

Vaše návrhy podkopávají dohodu, viní Lavrov Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Kyjev se podle ruského ministra zahraničí v novém návrhu mírové dohody odchýlil od bodů, na nichž se shodly před časem delegace obou zemí v Istanbulu. Ukrajina tvrdí, že Lavrov odvádí pozornost od masakru v Buči.

Feb 22

Jsme připraveni Kyjevu pomoci, vzkazuje na Ukrajinu primátor Hřib

Seznam Zprávy

Týden poté, co primátor Prahy Zdeněk Hřib navštívil Kyjev, čelí Ukrajina reálné hrozbě invaze ruské armády, jejíž vojáci už vstoupili na území na Donbasu. Jak plánuje Praha podpořit ukrajinskou metropoli?

Apr 10

Na východě Ukrajiny se střílí, Moskva a Kyjev se obviňují z provokací

Seznam Zprávy

Od konce března Ukrajina varuje před shromažďováním ruských vojsk u ukrajinských hranic, což výrazně zvyšuje napětí na východě země. Moskva a Kyjev se mezitím čím dál víc vzájemně obviňují z provokací.