English

EU chce otevřít dveře Ukrajině. „Morální význam je pro ně obrovský,“ řekl Fiala před odletem

Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala odlétá do Bruselu na historický summit Evropské unie. Čeká se, že lídři a lídryně pozvou válkou zmítanou Ukrajinu do euroklubu.

More from Seznam Zprávy

Jun 25

Ukrajinci už dostali první munici z české iniciativy, oznámil Fiala

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina se dlouhodobě potýká s nedostatkem dělostřelecké munice. Podle plánu by mohla do konce roku dostat asi půl milionu kusů.

May 28

Fiala: První munice z české iniciativy už brzy dorazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina by podle českého premiéra měla mít právo útočit západními zbraněmi na vojenské cíle na ruském území. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga by to neznamenalo zatažení aliance do konfliktu.

May 26

Fiala v úterý přivítá v Praze evropské kolegy. Budou jednat o Ukrajině

Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala (ODS) bude příští týden v úterý v Kramářově vile hostit setkání sedmi evropských státníků, s nimiž bude jednat o obnově Ukrajiny a pomoci napadené zemi.

Apr 22

Šťastné pondělí: Česká pomsta Bruselu. Turek a spol. rozloží EU zevnitř

Seznam Zprávy

Už skoro dvacet let jsme součástí Evropské unie. Náš vztah s ní se za ony dvě dekády nezměnil: Necháme si od ní vyplatit stovky miliard a na oplátku budeme fňukat. A do Bruselu pošleme ty politiky, které už doma nedokážeme trpět.

Jan 22

Podle Babiše by měl Fiala odkrýt příjmy, koaliční lídři premiéra brání

www.seznamzpravy.cz

Premiéra Petra Fialu kvůli nepřiznanému podílu v Podnikatelské družstevní záložně kritizují opoziční poslanci. Koalice ho naopak hájí.

Oct 26

EU vyzývá k „pauzám“ v bojích v Gaze. Fiala byl v Bruselu za advokáta Izraele

Seznam Zprávy

V Bruselu se ve čtvrtek sešli lídři Evropské unie. Česko zastupuje na vrcholném jednání sedmadvacítky premiér Petr Fiala (ODS), který do unijní metropole přijel s čerstvými dojmy z Izraele.

Jun 9

Komentář: Polsko ničí i české klima. Fialovi je to asi jedno

www.seznamzpravy.cz

Nová rozsáhlá mezinárodní studie varuje, že oteplování zaviněné člověkem nebývale zrychluje. Současně Polsko uvedlo, že nezavře hnědouhelný důl Turów a elektrárnu na hranici Česka. Padáme do žhavé lávy, ale leckomu je to jedno.

May 25

Příměří mezi ČNB a vládou? Guvernér Michl jednal s premiérem Fialou

www.seznamzpravy.cz

Premiér Petr Fiala ve čtvrtek jednal s guvernérem České národní banky Alešem Michlem. Shodli se, že je potřeba pokračovat ve snaze srazit inflaci na nižší úrovně.

Jun 23

Šéfka českých diplomatů v Bruselu: V EU nechápali, že musíme dovézt naftu

Seznam Zprávy

Sankce jsou důležité, všichni chceme zastavit prezidenta Putina, žádná vláda ale nemůže zruinovat vlastní hospodářství, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy o přípravě protiruských sankcí šéfka českého zastoupení při EU Edita Hrdá.

Mar 25

Fiala chce Ukrajině otevřít dveře do EU. Potřebuje naději, řekl v Bruselu

Seznam Zprávy

Česko na unijním summitu usiluje o přiblížení Ukrajiny do evropské sedmadvacítky. EU se zatím shodla na „Marshallovu plánu“ pro Ukrajinu.

Feb 7

Fiala příští týden vyrazí na první summit v Bruselu, a to mezi EU a Afrikou

Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala (ODS) příští týden vyrazí na první summit v Bruselu ve funkci, a to na dvoudenní jednání reprezentantů Evropské a Africké unie.

Nov 3

Další pád české oděvní značky. Le Premier jedná s věřiteli o záchraně

Seznam Zprávy

Do problémů se dostala další firma z oděvní branže. Krejčovství Le Premier došly zdroje na úhradu téměř 80 milionů korun držitelům dluhopisů. Z firmy zároveň bez nároku na vyplacení odešli investoři Tomáš Čupr a Petr Stuchlík.

Oct 29

Glosa: Stěhováky pro premiéra! Petr Fiala by si měl najít lepší domov

Seznam Zprávy

Premiér usazený ve vile s luxusním výhledem na Prahu paradoxně není znakem papalášství, jak se asi obávali někteří Fialovi předchůdci.

Jul 20

Komentář: Kašlu na to. Jak český premiér odepsal českou kulturu

Seznam Zprávy

Kultura je v očích širší veřejnosti, Babišových „normálních Čechů“, čímsi podezřelým. Není divu, že v aktuálním předvolebním románu Babišových stratégů má prostor přinejlepším směšný.

May 7

Pře o pojem gender. Evropští lídři jednají na sociálním summitu

Seznam Zprávy

Premiéři členských zemí evropského bloku v pátek odpoledne zahájili debatu o tom, jak může Evropská unie lépe dbát na sociální otázky v době hospodářské krize vyvolané pandemií koronaviru.

Nov 28

Připravme se na další pandemii, říká první česká vědecká rádkyně Bruselu

Seznam Zprávy

Předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová byla vybrána do sboru vědeckých poradců Evropské komise. Problémem číslo jedna, se kterým bude radit politikům, je pandemie. EU by se podle ní měla především připravit na tu další.

Oct 30

České dráhy porušují pravidla EU, varuje Brusel. Pokuta může být velká

Seznam Zprávy

Evropské komisi se nelíbí praktiky Českých drah, zejména na trati mezi Prahou a Ostravou. Dopravce si tam podle Bruselu účtuje ceny pod úrovní nákladů. Pokud si státní firma ceny neobhájí, hrozí jí vysoká pokuta.

Oct 15

Lídři EU chtějí s Británií dále jednat, na zpřísnění emisních cílů se shodli

Seznam Zprávy

Dosavadní stav jednání s Británií neumožňuje uzavření dohody a rozhovory musí pokračovat. Shodli se na tom ve čtvrtek prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. V otázce klimatu chtějí „zvýšit své ambice pro následující dekádu“.

Sep 14

EU jednala s Čínou. Lepší podmínky dostane i české pivo

Seznam Zprávy

„Evropa je hráčem, ne hracím polem,“ uvedl šéf Evropské rady Charles Michel tiskovou konferenci po setkání zástupců EU a Číny: „Hlavní témata byla: klima, obchod, covid a lidská práva,“ shrnul agendu pondělního jednání.

May 29

Obrana Babiše z pera českých úředníků odešla do Bruselu

Seznam Zprávy

Babiš má podle unijního auditu dále zájem na hospodářském úspěchu holdingu Agrofert. Ministerstvo pro místní rozvoj si od Evropské komise vyjednalo posunutí termínu na odevzdání odpovědi.