English

EU chce otevřít dveře Ukrajině. „Morální význam je pro ně obrovský,“ řekl Fiala před odletem

Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala odlétá do Bruselu na historický summit Evropské unie. Čeká se, že lídři a lídryně pozvou válkou zmítanou Ukrajinu do euroklubu.

More from Seznam Zprávy

Apr 22

Šťastné pondělí: Česká pomsta Bruselu. Turek a spol. rozloží EU zevnitř

Seznam Zprávy

Už skoro dvacet let jsme součástí Evropské unie. Náš vztah s ní se za ony dvě dekády nezměnil: Necháme si od ní vyplatit stovky miliard a na oplátku budeme fňukat. A do Bruselu pošleme ty politiky, které už doma nedokážeme trpět.

Apr 8

Důchodová reforma je nutná, shodli se prezident Pavel s premiérem Fialou

www.seznamzpravy.cz

Premiér s prezidentem projednali výsledky slovenských voleb, plány vlády, důchodovou a penzijní reformu a válku na Ukrajině.

Feb 2

Prezident jednal s novým kancléřem už před Vánoci

www.seznamzpravy.cz

Vedle obměny na pozici kancléře dojde na Hradě i k dalším personálním změnám. Do čela týmu poradců se posouvá politolog Tomáš Lebeda.

Oct 26

EU vyzývá k „pauzám“ v bojích v Gaze. Fiala byl v Bruselu za advokáta Izraele

Seznam Zprávy

V Bruselu se ve čtvrtek sešli lídři Evropské unie. Česko zastupuje na vrcholném jednání sedmadvacítky premiér Petr Fiala (ODS), který do unijní metropole přijel s čerstvými dojmy z Izraele.

May 25

Příměří mezi ČNB a vládou? Guvernér Michl jednal s premiérem Fialou

www.seznamzpravy.cz

Premiér Petr Fiala ve čtvrtek jednal s guvernérem České národní banky Alešem Michlem. Shodli se, že je potřeba pokračovat ve snaze srazit inflaci na nižší úrovně.

Jun 23

Šéfka českých diplomatů v Bruselu: V EU nechápali, že musíme dovézt naftu

Seznam Zprávy

Sankce jsou důležité, všichni chceme zastavit prezidenta Putina, žádná vláda ale nemůže zruinovat vlastní hospodářství, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy o přípravě protiruských sankcí šéfka českého zastoupení při EU Edita Hrdá.

Jun 9

Papež přijal ve Vatikánu premiéra Fialu

www.seznamzpravy.cz

Předsedu vlády doprovázela manželka Jana, u setkání s hlavou katolické církve byli také vicepremiér Marian Jurečka a šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

May 1

Prezident vysvětlil premiéru Fialovi, proč nejmenuje Koudelku generálem

www.seznamzpravy.cz

Prezident Miloš Zeman sdělil premiérovi Petru Fialovi (ODS) za přítomnosti několika osobností z bezpečnostních složek, proč opět nejmenuje ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku generálem.

Mar 27

Premiér Fiala zlepšil Čechům náladu

www.seznamzpravy.cz

Petr Fiala vzbudil po svém nástupu u veřejnosti možná největší naděje ze všech premiérů. Tím větší propad popularity mu hrozí na podzim, varují však experti.

Mar 25

Fiala chce Ukrajině otevřít dveře do EU. Potřebuje naději, řekl v Bruselu

Seznam Zprávy

Česko na unijním summitu usiluje o přiblížení Ukrajiny do evropské sedmadvacítky. EU se zatím shodla na „Marshallovu plánu“ pro Ukrajinu.

Feb 7

Fiala příští týden vyrazí na první summit v Bruselu, a to mezi EU a Afrikou

Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala (ODS) příští týden vyrazí na první summit v Bruselu ve funkci, a to na dvoudenní jednání reprezentantů Evropské a Africké unie.

Jan 10

Do Prahy míří evropský prezident, s Fialou bude řešit předsednictví

Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala si tento týden odbyde svůj debut na mezinárodní scéně. V úterý jede na svou první zahraniční cestu k sousedům na Slovensko.

Nov 15

Babiš po schůzce se Zemanem: Prezident je na tom dobře, Fialu jmenuje premiérem

Seznam Zprávy

Miloš Zeman měl v Ústřední vojenské nemocnici poprvé od své hospitalizace osobní setkání s premiérem Andrejem Babišem. „Jsem překvapen, jak je na tom prezident dobře,“ řekl Babiš. Zeman prý Fialu jmenuje premiérem.

Nov 11

Fiala nebude premiérem ještě týdny

Seznam Zprávy

Vláda ANO a ČSSD nyní povládne v demisi do chvíle, než prezident jmenuje kabinet nový. Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře by to mohlo být v řádu týdnů.

Nov 3

Další pád české oděvní značky. Le Premier jedná s věřiteli o záchraně

Seznam Zprávy

Do problémů se dostala další firma z oděvní branže. Krejčovství Le Premier došly zdroje na úhradu téměř 80 milionů korun držitelům dluhopisů. Z firmy zároveň bez nároku na vyplacení odešli investoři Tomáš Čupr a Petr Stuchlík.

Oct 29

Glosa: Stěhováky pro premiéra! Petr Fiala by si měl najít lepší domov

Seznam Zprávy

Premiér usazený ve vile s luxusním výhledem na Prahu paradoxně není znakem papalášství, jak se asi obávali někteří Fialovi předchůdci.

Oct 18

Šťastné pondělí: Jak dopadne Petr Fiala? Všechny vlády ODS skončily katastrofou

Seznam Zprávy

Bojíte se vysokých cen elektřiny a plynu? Vláda má řešení: Kupte si teplé ponožky. Další díl satirického pořadu Jindřicha Šídla.

Mar 18

Jsem prezident, tedy chudnu. Trump má méně než český premiér Babiš

Seznam Zprávy

Bývalý prezident USA Donald Trump za dobu svého úřadování v Oválné pracovně přišel o 700 milionů dolarů – větší majetek má i český premiér Andrej Babiš. Trumpův byznys výrazně poškodila koronavirová pandemie.

Oct 30

České dráhy porušují pravidla EU, varuje Brusel. Pokuta může být velká

Seznam Zprávy

Evropské komisi se nelíbí praktiky Českých drah, zejména na trati mezi Prahou a Ostravou. Dopravce si tam podle Bruselu účtuje ceny pod úrovní nákladů. Pokud si státní firma ceny neobhájí, hrozí jí vysoká pokuta.

Sep 14

EU jednala s Čínou. Lepší podmínky dostane i české pivo

Seznam Zprávy

„Evropa je hráčem, ne hracím polem,“ uvedl šéf Evropské rady Charles Michel tiskovou konferenci po setkání zástupců EU a Číny: „Hlavní témata byla: klima, obchod, covid a lidská práva,“ shrnul agendu pondělního jednání.