English

Za agresorem na převýchovu. Rusko z Ukrajiny odvezlo přes 300 tisíc dětí

Seznam Zprávy

Na území Ruska se od začátku invaze na Ukrajině dostaly statisíce ukrajinských dětí. A zatímco ruské úřady mluví o evakuaci, směrem na Západ se častěji používá jiný výraz: únos. Viní z něj i ruskou dětskou ombudsmanku.

More from Seznam Zprávy

Apr 21

„Rusko dostalo signál, že nemůže uspět.“ Expert o americké pomoci Ukrajině

Seznam Zprávy

„V první fázi by americká pomoc měla vést ke stabilizování fronty, v delším horizontu by pak mohla umožnit Ukrajincům provádět nejen defenzivní operace, ale přejít do protiútoku,“ říká k sobotnímu rozhodnutí politolog Jan Šír.

Mar 27

Rozpolcená země. Chce na Západ, ale vláda se bojí provokovat Rusko

Seznam Zprávy

„Osobně jsem vůči mezivládním vztahům mezi Gruzií a Ruskem ostražitý a podezřívavý,“ říká obchodník s auty Givi. Jako většina Gruzínců chce na Západ, země ale kvůli poloze, historii i ekonomice zůstává pod vlivem Ruska.

Feb 18

Ruská ofenziva u Avdijivky pokračuje, shodují se zdroje z Ruska i Ukrajiny

Seznam Zprávy

„V oblasti Avdijivky odrazila ukrajinská armáda 14 útoků okupantů u Lastočkyne,“ uvedl ukrajinský velitel Tarnavskyj. Lastočkyne přitom leží nedaleko od Avdijivky.

Feb 9

„Je nemožné, aby Rusko na Ukrajině prohrálo,“ řekl v rozhovoru Putin

www.seznamzpravy.cz

V rozhovoru s kontroverzním americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem prezident Putin uvedl, že strategická porážka Ruska ve válce na Ukrajině je nemožná. Mluvil také o tom, že Moskva nemá zájem napadnout Polsko ani Pobaltí.

Aug 25

Generál: Rusko chce přeskupit síly a útočit na východě Ukrajiny

www.seznamzpravy.cz

Podle ukrajinského generála Oleksandra Syrskyho se ruské síly útočící na východě země přeskupují a dostávají nové posily. Neposkytl podrobnější informace, ale varuje před silnějšími útoky.

May 19

Západ chce udeřit Rusko na bolavém místě. A zaříznout svou „posvátnou krávu“

Seznam Zprávy

Jediným západním státem, který dosud zakázal veškerý dovoz ruských diamantů, je Velká Británie. Evropská unie se na něm nebyla schopna domluvit, zejména kvůli odporu Belgie. Teď by to ale mohl změnit summit G7.

Apr 16

Britský reportér: Západ chce Rusko zahanbit. Proti špionům bojuje veřejně

www.seznamzpravy.cz

V poslední době evropské úřady zadržely několik takových ruských špionů, kterým se přezdívá nelegálové. Jejich příběhy rozplétáme s britským novinářem Shaunem Walkerem.

Dec 31

Putin v projevu: Pravda je na straně Ruska, Západ podporoval neonacisty

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Putin v novoročním projevu řekl, že letošek byl plný událostí klíčových pro budoucnost Ruska i světa. Pravda je podle něj na straně Ruska. Jeho vojska dnes mezitím útočí na civilní cíle v Kyjevě a po celé Ukrajině.

Dec 13

Podpora Západu Ukrajině je klíčová, aby zvládla zimu a odolala Rusku, míní Fiala

www.seznamzpravy.cz

Premiér Petr Fiala řekl, že společná a koordinovaná pomoc západních zemí je zásadní pro to, aby Ukrajina mohla zvládnout zimu a ubránila se ruské agresi. Další vývoj na Ukrajině podle něj ovlivní i život ve zbytku Evropy.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Sep 22

Putin přenesl válku z Ukrajiny do Ruska. Může ho to zničit, říká analytik

Seznam Zprávy

„Ukrajina má na větší akce tak měsíc a půl až dva, než se počasí začne lámat,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinský analytik Mychajlo Samus. Tou dobou by podle něj mohli na frontu dorazit i první mobilizovaní Rusové.

Aug 14

Rusko chce posílit pozice na jihu Ukrajiny, pokračují útoky u Doněcku

www.seznamzpravy.cz

Prioritou ruské armády za poslední týden bylo patrně přeorientovat jednotky na posílení pozic na jižní Ukrajině.

Jul 7

Západ chce bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Před schůzkou s prezidentem ruští poslanci odhlasovali několik zákazů a „zvláštních opatření“.

Apr 26

Válka na Ukrajině ukázala, že hlavní zbraň Západu proti Rusku selhává

www.seznamzpravy.cz

V posledních dekádách používají západní země v mezinárodních sporech čím dál častěji spíše ekonomické sankce než vojenskou sílu. Současná válka na Ukrajině však ukazuje limity tohoto přístupu.

Apr 14

Rusko hrozí soudem. Chceme platit, ale nesmíme, Západ nás tlačí do bankrotu

Seznam Zprávy

Ruský ministr financí Anton Siluanov tento týden prohlásil, že Kreml podnikne právní kroky, pokud se jej Západ pokusí donutit k nesplacení státního dluhu v rámci sankcí uvalených na zemi po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Feb 2

Putin: USA chtějí vtáhnout Rusko do války

Seznam Zprávy

Američané se podle ruského prezidenta Vladimira Putina snaží Moskvu vyprovokovat. Putin je ale ochotný dál jednat. Podle agentury Bloomberg nabídly USA Rusku možnost inspekcí na základnách NATO v Rumunsku a Polsku.

Dec 22

Západ posílá Ukrajině experty na obranu před kyberútoky z Ruska

Seznam Zprávy

Rusko přitvrzuje i v kyberprostoru. Británie a USA vyslaly své experty do Kyjeva s hlavním posláním: čelit případnému ruskému kybernetickému útoku na ukrajinskou energetickou síť, bankovní systém a další klíčovou infrastrukturu.

Dec 12

Rusko posílá k Ukrajině další techniku. Tvrdě zaplatíte, varuje Západ

Seznam Zprávy

Napěti na ukrajinsko-ruských hranicích dále eskaluje. K hranicím podle médií míří další vojenská technika a situaci neuklidnily ani nedávné rozhovory mezi prezidenty Vladimirem Putinem a Joem Bidenem.

Mar 17

Tajné služby: Rusko se vměšovalo do amerických voleb, sám Putin to schválil

Seznam Zprávy

Rusko se před americkými prezidentskými volbami snažilo šířit zavádějící informace o Joe Bidenovi, uvádí zpráva tajných amerických služeb. Do voleb se podle zprávy vměšoval i Írán.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?