English

Putin a jeho parta. Poprvé od invaze jedná s předními světovými lídry

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin se poprvé od zahájení invaze Ukrajiny ukázal na scéně světových politiků. Představitelé Číny, Brazílie, Indie a Jihoafrické republiky s ním jednají na virtuálním summitu společného uskupení BRICS.

More from Seznam Zprávy

May 10

Ženíšek: To, že je prezident Putin zločinec a vrah, budu říkat i jako ministr

Seznam Zprávy

Širší vedení TOP 09 schválilo nominaci poslance Marka Ženíška na post ministra pro vědu a výzkum. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, co bude jeho prioritou.

Jan 10

Putin poprvé ve funkci prezidenta navštívil Čukotku na ruském Dálném východě

www.seznamzpravy.cz

Cesta na Čukotku zahajuje Putinovo turné po regionech před březnovými prezidentskými volbami, usoudil zpravodajský server Meduza.

Nov 27

Přijede Lavrov! Jednání kvůli němu bojkotuje Kyjev i Pobaltí, Česko se zúčastní

Seznam Zprávy

Na schůzku Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která se v tomto týdnu odehraje ve Skopje, má dorazit šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Některé země se proto rozhodly pro bojkot.

Jul 18

Zatčením Putina bychom vyhlásili válku Rusku, míní jihoafrický prezident

www.seznamzpravy.cz

Na Vladimira Putina je vydaný zatykač Mezinárodního trestního soudu. Na základě toho by měla Jihoafrická republika ruskou hlavu státu zatknout v případě, že se dostaví na očekávaný summit BRICS. Země se ale bojí o svou bezpečnost.

Jun 29

Prezident jmenoval Výborného ministrem zemědělství

www.seznamzpravy.cz

Dosavadní šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL střídá v čele rezortu Zdeňka Nekulu.

Jan 11

Proč ze sebe děláte blbce? Putin se obořil na ministra průmyslu

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident vyplísnil ministra v přímém přenosu za opožděné státní zakázky na letadla. Mluvčí Kremlu později jeho slova zlehčoval.

Nov 18

AP: Kde je Putin? Prezident špatné zprávy z Ukrajiny nechává na jiných

www.seznamzpravy.cz

O Putinovi se svého času říkalo, že osobně dohlíží na vojenské tažení na Ukrajině a dává rozkazy generálům, nyní to ale vypadá, že se soustředí na všechno jiné než na válku.

Oct 11

Lavrov: Když se Biden bude chtít setkat, Putin to posoudí

www.seznamzpravy.cz

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je Rusko připraveno na případné setkání Bidena a Putina. Nezavrhuje ani možnost dialogu skrze třetí stranu. Takovou roli by mohlo zaujmout Turecko.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Jul 21

Orbánův ministr prosí v Moskvě o plyn. Lavrov se vedle něj pustil do Západu

Seznam Zprávy

Zatímco Evropa řeší, jak co nejvíc ušetřit plyn a čím ruskou energetickou surovinu nahradit, Budapešť se v Moskvě doprošuje dalších dodávek z Ruska.

Apr 18

Ruský deník: Putin vyvolal u Rusů válečnou schizofrenii

Seznam Zprávy

Tak, čepičku z alobalu si nasadíme hezky na hlavu a začneme: Rusko bojuje na Ukrajině s ještěry. Za konfliktem mezi Moskvou a Kyjevem stojí západní bankéři. Je to skrytá třetí světová válka…

Apr 13

Putin má plán na záchranu ruského exportu. Železnici přes Arktidu

www.seznamzpravy.cz

Projekt arktické dráhy se ruská vláda původně podle tisku chystala odložit kvůli zhoršení ekonomické situace pod vlivem války na Ukrajině a západních sankcí.

Mar 12

Putin se přepočítal a riskuje převrat, říká bývalý ruský ministr

www.seznamzpravy.cz

Bývalý ministr zahraničí Ruska Andrej Kozyrev naznačil, že klíčové postavy současného Kremlu mohou plánovat pád ruského prezidenta. Doplnil, že se Putin ohledně ruské invaze na Ukrajinu přepočítal, ale blázna to z něj nedělá.

Mar 2

Lavrov hovoří o světové jaderné válce. Jaký je Putinův ministr?

www.seznamzpravy.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes varoval Západ, že „třetí světová válka by byla jaderná a ničivá“. Jaký je nejdéle sloužící evropský ministr zahraničí, spolutvůrce Putinova Velkého Ruska?

Feb 8

Putin odmítá napojení na ruské žoldnéře v Mali

Seznam Zprávy

Moskva odmítá spojení s ruskými žoldnéry z takzvané Wagnerovy skupiny, kteří působí v západoafrickém Mali. Podle francouzských médií není jasné, zda prezident Emmanuel Macron Putinovu věří.

Nov 11

Zemřel poslední bělošský prezident Jihoafrické republiky F. W. de Klerk

Seznam Zprávy

De Klerk se zapsal do dějin, když v Jihoafrické republice spolu s bojovníkem za práva černochů Nelsonem Mandelou ukončil politiku rasové segregace, tzv. apartheid.

Oct 18

Lavrov trhá vazby, NATO se má nově obracet na ruského velvyslance v Belgii

Seznam Zprávy

Rusko od listopadu zastaví práci svého zastoupení u Severoatlantické aliance a totéž bude platit pro vojenskou misi NATO v Moskvě. Podle agentury TASS to v pondělí oznámil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Apr 18

„Putin je vrah,“ křičeli lidé před ruskou ambasádou v Praze

Seznam Zprávy

Desítky lidí demonstrují před budovou ruské ambasády v Praze. Demonstranti tak reagovali na důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapleteni ruští agenti.

Nov 28

Ministr po jednání s prezidentem: Rozvolňování? Jakmile bude bezpečné

Seznam Zprávy

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Aug 4

Mezinárodní festival ilustrace Lustr poprvé představí komiks

www.seznamzpravy.cz

Festival současné autorské ilustrace a ilustrátorů Lustr, který se uskuteční 17. až 22. září v Praze, nově představí vedle volné ilustrátorské tvorby práce v oblasti komiksu.