Čeština

Červený koberec i tiskovka anglicky. Fiala trénoval na předsednictví

Seznam Zprávy

Na svém čtvrtém summitu v unijní metropoli se český premiér Petr Fiala odhodlal víc se zapojit do bruselských „tanečků“. Příští pátek převezme za Česko předsednictví EU.

Více z Seznam Zprávy

8. 4.

Dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny do EU bude bez cel a kvót

www.seznamzpravy.cz

Na dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny budou platit určitá omezení, která by podpořili unijní zemědělce. Ke schválení nových pravidel by mělo dojít na konci dubna.

5. 4.

Česko musí vrátit EU některé evropské dotace, které dostali velcí farmáři

www.seznamzpravy.cz

Podle Evropské komise není investiční podpora poskytnutá Českou republikou v letech 2017 a 2018 některým velkým českým zemědělským podnikům v souladu s pravidly EU.

27. 3.

Odklad nástupu do školy bude asi složitější. Česko je příliš benevolentní

Seznam Zprávy

Zhruba čtvrtina českých dětí nastupuje do školy o rok později. Podle expertů na vzdělávání je ale namístě aktuální podmínky pro udělování odkladů zpřísnit. Výsledkem by měla být finanční úspora i více místa ve školkách.

21. 3.

Česko, Polsko a pobaltské státy žádají omezení dovozu obilí z Ruska do EU

www.seznamzpravy.cz

Ministři zemědělství pěti zemí podepsali dopis, jímž vyzývají Evropskou komisi, aby omezila dovoz obilí z Ruska a Běloruska. Rusko podle nich ze zisků z vývozu obilí financuje pokračující válku na Ukrajině.

20. 3.

EU zavede cla na některé produkty z Ukrajiny, když dovoz překročí limity

www.seznamzpravy.cz

Clo začne platit v momentě, kdy ukrajinské zemědělské produkty překročí určité množství. Evropská unie chce opatřením vyjít vstřic protestujícím zemědělcům.

21. 2.

Každé druhé máslo na českém pultu je z dovozu a rozmrazené

Seznam Zprávy

Každý druhý sýr prodaný na českých pultech pochází ze zahraničí. Stejně tak je ze zahraničí téměř každé druhé máslo. To bývá navíc často zmražené a pak znovu rozmražené, říká prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

19. 1.

Húthíové útočí. Škrtí Česku dovoz i vývoz

www.seznamzpravy.cz

Útoky povstalců v Rudém moři mohou ovlivnit průmysl i v Česku. Některé zdejší společnosti už kvůli problémům s dodávkami přijímají preventivní opatření, objednávají zboží v předstihu nebo mění způsob dopravy.

19. 12.

Dvojsečná regulace EU na dovoz kávy: Zasáhne drobné pěstitele z Afriky

Seznam Zprávy

Iniciativa Evropské unie na ochranu lesů může mít nezamyšlené důsledky – milionům drobných pěstitelů kávy v Africe hrozí, že ztratí přístup na evropský trh.

18. 12.

EU schválila další sankce proti Rusku. Zakazuje dovoz ruských diamantů

Seznam Zprávy

Státy Evropské unie schválily dvanáctý balík protiruských sankcí. EU v něm mimo jiné postihuje zisky, které Rusku plynou z vývozu diamantů.

15. 9.

Evropská komise neprodlouží embargo na dovoz ukrajinského obilí

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise v pátek oznámila, že neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí do unijních zemí sousedících s Ukrajinou.

22. 8.

Vláda se bez Blažka obejde, obešel by se bez něj ale Fiala v ODS?

Seznam Zprávy

Setkání ministra spravedlnosti s lobbistou Martinem Nejedlým přineslo nové napětí v pětikoalici. „Jiný ministr by se za takové množství potíží už balil,“ říká k vládnímu působení Pavla Blažka reportérka SZ Lucie Stuchlíková.

27. 11.

Další odklad pro Hladíka. Fiala žádá Jurečku, aby dvojministroval dál

Seznam Zprávy

Ministerstvo životního prostředí bude minimálně do konce roku stále řídit ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Požádá ho o to premiér Petr Fiala (ODS).

21. 11.

Země EU se před zákazem dovozu rychle zásobují ruskou naftou

www.seznamzpravy.cz

Evropští obchodníci pospíchají s doplňováním zásob ruské nafty před tím, než začne v únoru platit v EU zákaz jejího dovozu, protože alternativní zdroje jsou stále omezené. Píše to agentura Reuters.

30. 9.

Glosa: Petr Fiala má problém. Jednu paní

www.seznamzpravy.cz

Lidé se bojí inflace, ale chudoby víc. A tak chtějí přidat. I kdyby se vláda rozkrájela a rozdala, vypadá to, že se stejně nikomu nezavděčí.

25. 9.

Pět evropských zemí požaduje zákaz dovozu ruských diamantů do EU

Seznam Zprávy

Evropská unie se v reakci na vyhlášení mobilizace v Rusku začala zabývat dalšími sankcemi. Pět evropských států požaduje, aby byl v rámci sankčního balíku vyhlášen zákaz dovozu ruských diamantů do EU.

30. 5.

Fiala řeší v Bruselu zákaz ruské ropy. Jsem pro časový odklad, řekl

Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala míří do Bruselu na evropský summit. Unijní lídři budou jednat o dalších sankcích vůči Moskvě. Hlavní sporný bod je dovoz ruské ropy.

18. 10.

Šťastné pondělí: Jak dopadne Petr Fiala? Všechny vlády ODS skončily katastrofou

Seznam Zprávy

Bojíte se vysokých cen elektřiny a plynu? Vláda má řešení: Kupte si teplé ponožky. Další díl satirického pořadu Jindřicha Šídla.

6. 10.

Zbrojovky z Česka a Slovenska jsou podezřelé z dovozu zbraní do Běloruska

Seznam Zprávy

Firma Česká zbrojovka je podezřelá, že se pokoušela dovézt zbraně do Běloruska, kde je tamní režim diktátora Alexandera Lukašenka používá k násilnému potlačování opozičních protestů.

6. 9.

Česko chce od EU odklad opatření kvůli Babišovu střetu zájmů

Seznam Zprávy

Evropská komise v srpnu Česko varovala, že pokud se opatření nezlepší, může zastavit dotace.

1. 4.

Šéf České spořitelny: Odklad dluhů jen pro potřebné

www.seznamzpravy.cz

Bankéři prosadili mírné změkčení návrhu na dluhové moratorium, o kterém dnes jedná vláda. Jak Seznam Zprávám sdělil tiskový odbor Ministerstva financí ČR, generální dluhový pardon bude platit, ovšem nikoliv automaticky.