English

Česko vede EU. Co ho čeká

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Za šest měsíců se bude české předsednictví v EU hodnotit hlavně podle toho, jak si Česko dokáže poradit s výzvami, které určuje válka na Ukrajině.

More from Seznam Zprávy

May 4

Fiala: Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády

www.seznamzpravy.cz

Česko s Ukrajinou jedná průběžně na všech úrovních, země napadená Ruskem potřebuje především zbraně a munici, řekl český premiér v rozhovoru s ČTK.

Dec 12

Česko bude na jednání EU chtít mírnější verzi emisní normy, říká Kupka

Seznam Zprávy

Česko bude na finálních nadcházejících jednáních o podobě emisní normy Euro 7 prosazovat realistické nastavení technických detailů výroby automobilů, řekl na úterní tiskové konferenci ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Mar 22

Připravte se na šedou šunku. Normy EU mohou změnit české uzeniny

www.seznamzpravy.cz

V Evropské unii se hraje o nové normy na uzeniny. Zatímco zákonodárci v nich chtějí minimalizovat dusitany a dusičnany, zpracovatelé masa žádají o výjimky a bojují o jejich zachování.

Jan 23

Jak Andrej Babiš k Agrofertu přišel a vyrazil vládnout Česku

Seznam Zprávy

Aktuální průzkumy favorizují na Hrad Petra Pavla. Jeho protikandidát Andrej Babiš ale v minulosti ukázal, že v konkurenci umí obstát. „Je to obchodník ze staré školy,“ říká reportér SZ Tomáš Pergler k Babišově cestě po roce 1989.

Jan 22

Babiš a české občanství. Pomohla mu změna zákona

Seznam Zprávy

Andrej Babiš má české občanství od roku 2000. Podmínky pro jeho udělení splnil.

Jan 19

Ověřeno: Babiš má české občanství a prezidentem se může stát

www.seznamzpravy.cz

BLUDY VS. FAKTA. Nový projekt Seznam Zpráv až do 2. kola prezidentských voleb ověřuje jednotlivé výroky. Na sociálních sítích se šíří narativ, že Andrej Babiš nemůže být kvůli svému slovenskému původu prezidentem. Není to pravda.

Jan 17

TMBK: Andrej Babiš nepřišel na jednání o nedůvěře vládě

www.seznamzpravy.cz

Sněmovna projednává návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Poslanec Babiš dal ale přednost kontaktní kampani s lidmi, z čehož ovšem lidi úplně radost nemají. Další satirická koláž populárního grafika pro SZ.

Dec 16

TMBK: Andrej Babiš ve škole

www.seznamzpravy.cz

Andreji Babišovi se jeho výstup před žáky základní školy zrovna nepovedl. Další koláž populárního grafika pro Seznam Zprávy.

Oct 12

Do Česka nebudou moct Rusové s vízem ze zemí EU

www.seznamzpravy.cz

Od úterý 25. října budou mít nově odepřen vstup do Česka ruští občané s platným schengenským vízem a to vydaným jakýmkoli členským státem EU, kteří cestují za účelem turistiky, sportu nebo kultury. Schválila to dnes vláda.

Jul 21

Březina: Česko jako lídr protiruského odporu? To není jednání v zájmu českých lidí

www.seznamzpravy.cz

V půlce června miliardář Tomáš Březina jako jeden z prvních oznámil, že nasbíral přes 50 tisíc podpisů, a splnil tak zásadní podmínku pro to, aby mohl kandidovat na prezidenta. Proč si myslí, že má šanci uspět?

Jul 19

Evropská unie pošle Česku 180 miliard, ale jen pokud Babiš nebude ve střetu zájmů

Seznam Zprávy

Evropská komise dnes schválila český Národní plán obnovy, který Česku otevře cestu ke 180 miliardám korun dotací z mimořádného krizového fondu Evropské unie. Podmínkou je, že premiér Babiš nebude ve střetu zájmů.

Mar 18

Šéfka české AstraZenecy: Překupníci se mohou k vakcínám dostat leda mimo EU

www.seznamzpravy.cz

Čeští politici dostávají nabídky na nákup vakcín z neoficiálních míst. Je vysoce pravděpodobné, že takové vakcíny byly vyrobeny mimo Evropskou unii, a jen obtížně lze doložit jejich kvalitu, obává se šéfka britského výrobce.

Jan 19

Babiš si volal s Merkelovou - hrozba pro české pendlery odvrácena

Seznam Zprávy

Dění kolem koronavirové epidemie ve světě sledujeme v online zpravodajství.

Dec 23

Komentář: Lepší opozici si Andrej Babiš nemohl přát

Seznam Zprávy

Daňový balíček nadělá škody v ekonomice, ale i v opozičních řadách. Premiér může být spokojený.

Dec 8

Dostálová: Česko bude moci z EU čerpat až 960 miliard

Seznam Zprávy

Česká republika bude moci v příštím programovém období 2021 až 2027 čerpat z evropských dotací zhruba 960 miliard korun.

Dec 3

Komentář: Babiš udělal z českých úřadů Pravou blondýnu

Seznam Zprávy

Čtení auditních dokumentů ke střetu zájmů českého premiéra nabízí až mrazivá konstatování v úředním jazyce s jediným významem: Císař je nahý! A občas připomene i hollywoodskou komedii.

Nov 19

Rosatom: Vše mimo jaderný ostrov Dukovan můžou dodat české a evropské firmy

Seznam Zprávy

Ruská firma Rosatom nyní staví po světě 26 jaderných reaktorů. Přidat k nim chce i české Dukovany. Před dodávkou jaderného bloku od ruské státní korporace ale čím dál ostřeji varuje část domácích politiků.

Nov 6

Česká televize natáčí hraný dokument Můj život s Bohuslavem Martinů

www.seznamzpravy.cz

Při příležitosti letošního 130. výročí narození skladatele Bohuslava Martinů, které připadne na 8. prosince, natáčí Česká televize (ČT) hraný dokument.

Jul 21

Dohoda z evropského summitu slibuje Česku stovky miliard, ale obsahuje i „bod Babiš“

Seznam Zprávy

Po čtyřdenním maratonu dospěli lídři EU ke shodě ohledně výše finanční pomoci ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Kdo je tedy vítězem?

Jun 19

Babiš Česko výrazně poškodí, říká místopředseda největší frakce EU

Seznam Zprávy

V pátek se na půdě EP hlasuje o rezoluci ohledně otevření vyšetřování střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Jak českou pozici na mezinárodní úrovni hodnotí místopředseda frakce EPP Siegfried Mureșan?