Čeština

Rusko zavírá kohoutky plynu. Máme věřit Gazpromu, že jen na deset dní?

Seznam Zprávy

Zatímco Německo vidí zahájenou odstávku plynovodu Nord Stream jako zásadní nebezpečí, Češi se tolik nebojí, věří, že Gazprom dodávky obnoví. Okamžitá nouze nehrozí, ani pokud mají Němci pravdu, ale jak potom sehnat plyn na zimu?

Více z Seznam Zprávy

13. 6.

Gazprom by musel Evropě dávat plyn zadarmo, říká šéf Pražské plynárenské

Seznam Zprávy

Pokud by někdy Rusové znovu dodávali do Evropy plyn, pravděpodobně by to bylo zadarmo – dokud by nesplatili pohledávky za výpadek dodávek, říká šéf Pražské plynárenské Martin Pacovský.

5. 10.

Ztráty z plynu už nešlo ustát, vysvětluje konec dodávek šéf NWT

Seznam Zprávy

„Jsme z toho na mrtvici, mrzí mě to. Ale válku jsme nevymysleli a energetickou krizi nezavinili,“ říká Vít Štěpánek, ředitel skupiny NWT, která neustála masivní zdražení plynu a končí s dodávkami energií.

3. 10.

Únik plynu z Nord Streamu se zastavil. Dodávky do Evropy lze částečně obnovit

www.seznamzpravy.cz

Z poškozených plynovodů Nord Stream 1 a 2 přestal unikat plyn. Dodávky do Evropy by mohlo být možné obnovit: a k čerpání plynu využít nepoškozenou trasu „B“ Nord Streamu 2. Uvedl to v pondělí ruský Gazprom.

2. 10.

Z poškozených plynovodů Nord Stream zřejmě přestal unikat plyn

www.seznamzpravy.cz

Během víkendu pravděpodobně přestal unikat plyn z poškozených plynovodů Nord Stream 1 i Nord Stream 2, uvedly dánské úřady.

3. 9.

Siemens a Gazprom se hádají, proč nelze zprovoznit plynovod Nord Stream

Seznam Zprávy

Rusko zastavilo na neurčito dodávky plynovodem Nord Stream 1, údajně kvůli technické závadě. Firma Siemens to odmítá. Premiér Petr Fiala uvedl, že odstavení plynovodu Nord Stream 1 neohrozí domácnosti a firmy v ČR.

25. 7.

Gazprom dostal dokumentaci k turbíně pro Nord Stream. Plyn ale zůstává nejistý

www.seznamzpravy.cz

Německá společnost Siemens Energy předala ruskému plynárenskému podniku Gazprom dokumentaci k opravené turbíně, která je nutná k provozu plynovodu Nord Stream 1. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

18. 7.

„Vyšší moc“, tak Gazprom Německu oznámil, že nesplní dodávky plynu do Evropy

Seznam Zprávy

Čeho se mnozí obávali, je tady. Ruský Gazprom oznamuje, že nezvládá Evropě dodávat plyn. Argumentuje „vyšší mocí“. Plyn je hlavní pákou, kterou má Rusko na evropské státy v současné válce.

15. 7.

Pokud dojde k přerušení dodávek plynu, se zásobami nevydržíme, říká expert

www.seznamzpravy.cz

Hrozí Evropě dlouhodobý výpadek v dodávkách ruského plynu? A co by to znamenalo pro domácnosti i firmy v zemích závislých na ruských surovinách? Odpovídal Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

15. 6.

Gazprom znovu omezil dodávky plynu. Kvůli opravě, Němci v tom vidí politiku

www.seznamzpravy.cz

Plynovodem Nord Stream teče stále méně plynu. Ruská státní firma Gazprom to vysvětluje prodlevami při opravách. Německý ministr hospodářství považuje tento krok za politicky motivovaný.

31. 5.

Gazprom zastavil veškeré dodávky plynu do Nizozemska

www.seznamzpravy.cz

Firma oznámila, že nizozemská obchodní společnost GasTerra, která dovoz plynu do Nizozemska zajišťuje, nezaplatila za plyn dodaný v dubnu.

15. 5.

EU zvažuje omezení vysokých cen plynu v případě přerušení dodávek z Ruska

Seznam Zprávy

Ruská invaze na Ukrajinu zhoršila prudký nárůst cen energií v zemích Unie. Komise EU proto vypracovala plán intervencí na trhu s energií. Pracuje také na návodu, jak by mohli odběratelé dál brát ruský plyn a neporušovat sankce.

12. 5.

Rusko zastaví dodávky plynu přes plynovod Jamal

www.seznamzpravy.cz

Gazprom oznámil, že přestane přes polskou větev plynovodu Jamal posílat plyn dál na západ. Zdůvodnil to ruskými sankcemi.

2. 5.

Gazprom od ledna do dubna razantně snížil dodávky plynu do EU a Turecka

www.seznamzpravy.cz

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom od ledna do dubna meziročně snížila dodávky plynu do Evropské unie a Turecka o 26,9 procenta na 50,1 miliardy krychlových metrů.

1. 5.

Gazprom pokračuje v dodávkách plynu. Do Česka připluje první plyn z USA

www.seznamzpravy.cz

Ruský plyn dál míří do Evropy přes Ukrajinu, ujistil podnik Gazprom, který už od strategické suroviny odstřihl Polsko s Bulharskem. Západ hledá náhradní zdroje. Do České republiky připlouvá první zkapalnělý plyn z USA.

27. 4.

Cena plynu pro evropský trh se kvůli omezení dodávek prudce zvýšila

www.seznamzpravy.cz

Burza reaguje ne zastavení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska. Ceny ve středu ráno vyskočily o 20 procent.

27. 4.

Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

www.seznamzpravy.cz

Polská plynárenská společnost PGNiG potvrdila, že Rusko přestalo dodávat zemní plyn do Polska. Společnost Gazprom zastavila dodávky i do Bulharska. Stalo se tak proto, že tamní plynárenské podniky odmítly za plyn platit v rublech.

25. 3.

Litva otevře nový plynovod a odstřihne se od ruského plynu

www.seznamzpravy.cz

V posledním desetiletí se Litva snaží snižovat svou energetickou závislost na Rusku. Má v tom ale výhodu, díky napojení na polský plynovod GIPL a vlastnímu LNG terminálu se může od ruského plynu odstřihnout.

22. 3.

Ceny plynu vysávají dodavatelům peníze. Pražská plynárenská volá o pomoc

www.seznamzpravy.cz

Vysoké ceny plynu dostávají obchodníky pod tlak. Pražská plynárenská požádala Prahu o pomoc ve výši dvou miliard korun. Podle ERÚ je situace vážná pro všechny dodavatele. Podobnou situaci řeší obchodníci s plynem v celé Evropě.

8. 3.

Europoslanci vyzvali k zastavení dodávek plynu a ropy z Ruska

www.seznamzpravy.cz

K otevřenému dopisu, který vyzývá k okamžitému zastavení dodávek plynu a ropy z Ruska, dnes připojilo svůj podpis osm desítek europoslanců.

3. 1.

Gazprom přispěl k dražší elektřině. Evropě dodal méně plynu, než se zavázal

Seznam Zprávy

K evropské energetické krizi přispěl ruský Gazprom. Do Evropy dodal loni méně plynu, než sám odhadoval. Pro firmu to byl přitom rekordní rok, kdy produkce plynu byla nejvyšší za 13 let.