English

Rusko má globální ambice, neuhlídá ale ani postsovětský prostor, říká expert

Seznam Zprávy

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov cestuje po Africe a snaží se tamní představitele přesvědčit, že za potravinovou krizi není zodpovědná Moskva, ale Západ. Podcast 5:59 se ptá, zda může ruská diplomatická ofenzíva uspět.

More from Seznam Zprávy

Jun 7

Moskva tvrdí, že Kyjev použil americké zbraně k útoku na civilní cíle v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Kreml obvinil USA, že nesou zodpovědnost za smrt žen a dětí v Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Rusko rozhořčeně reaguje na rozhodnutí, kterým Západ povoluje Ukrajině použít jím dodané zbraně k útokům na ruské území.

Feb 20

V Rusku zadrželi ženu s americkým i ruským občanstvím. Viní ji ze špionáže

www.seznamzpravy.cz

Podle ruské tajné služby měla žena shromažďovat peníze na pomoc Ukrajině a ohrožovat bezpečnost země. Rusko zadržuje i jiné americké občany, například novináře Evana Gershkoviche.

Sep 8

Rusko má informace o chystaných útocích na další plynovody, tvrdí Lavrov

www.seznamzpravy.cz

Po loňském zničení plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2 v Baltském moři se podle ruského ministerstva zahraničí připravovaly útoky na další dva plynovody mezi Ruskem a Tureckem. Žádné důkazy úřad nepředložil.

Jul 20

Rusko omezilo pohyb britských diplomatů na svém území

www.seznamzpravy.cz

Moskva omezila pohyb britských diplomatů na úřadech v Moskvě a v Jekatěrinburgu. Ti budou muset ohlašovat jakékoliv cesty za „zónu volného pohybu“.

Apr 22

Německo a Rusko si navzájem vyhostilo diplomaty, uvádí Moskva

Seznam Zprávy

Rusko vyhostí přes 20 německých diplomatů poté, co Berlín označil za nežádoucí osoby obdobný počet ruských diplomatických pracovníků, uvedla dnes agentura RIA Novosti. Berlín se zatím nijak nevyjádřil.

Mar 28

Moskva připravila past na firmy opouštějící Rusko

www.seznamzpravy.cz

Každá firma opouštějící Rusko bude muset přispět do jeho státní kasy. Tlak na společnosti, které až doteď zůstaly, se tak nejspíš ještě zvýší. Kritice se nevyhnou: Buď budou podnikat v zemi agresora, nebo přímo přispějí na válku.

Mar 14

Ruská stíhačka poškodila americký dron. Špatně manévroval, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruská stíhačka v úterý nad Černým mořem sestřelila bezpilotní letoun amerického letectva poté, co poškodila vrtuli amerického dronu MQ-9 Reaper. Oznámil představitel USA obeznámený s incidentem.

Sep 29

Na ruskou anexi zareagujeme tvrdě, varoval Moskvu Zelenskyj

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“ na pokus Ruska anektovat další části jejího území.

Jun 17

Lavrov: Rusko není křišťálově čisté a nestydí se za to

www.seznamzpravy.cz

Rusko Ukrajinu nenapadlo a západní pohled ho nezajímá. V exkluzivním rozhovoru s britskou BBC se šéf ruské diplomacie nedržel zpátky a kritiku kromě Západu schytali i samotní britští novináři.

May 15

Pravé Rusko začíná za Moskvou, je to bezbarvá země, říká fotografka

Seznam Zprávy

Velkým tématem byl pro ni odsun sovětských vojsk z Československa. Do Sovětského svazu, respektive do Ruska, se podívala mnohokrát. A nejen podívala, samozřejmě především fotila. Hostem Ušáku byla fotografka Dana Kyndrová.

Apr 14

Online: Křižník Moskva se potopil, potvrdilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Mar 9

Jednání ministrů Ukrajiny a Ruska je pro Moskvu porážka, říká bývalý diplomat

Seznam Zprávy

„Rusko využívá Turecko proti Západu. Velice se mu hodí, že člen NATO vystupuje tímto disidentským způsobem,“ komentuje pro SZ turkolog Tomáš Laně postoj Ankary k válce na Ukrajině. Turecko teď bude hostit rozhovory obou zemí.

Feb 17

Biden čeká ruskou invazi v příštích dnech, Rusko vyhostilo diplomata USA

Seznam Zprávy

Dění na Ukrajině jsme sledovali v on-line reportáži.

Aug 11

Obvinění ze špionáže pro Rusko. Německo zadrželo britského diplomata

Seznam Zprávy

Brit měl od listopadu loňského roku pracovat pro ruskou tajnou službu. Té prodal minimálně jeden citlivý dokument, tvrdí němečtí vyšetřovatelé.

Jun 16

Asi vás to překvapí, ale s Ruskem to jde dobře, uvedl americký diplomat

Seznam Zprávy

Zvláštní vyslanec Spojených států pro Afghánistán Zalmaj Chalilzad tvrdí, že spolupráce s Kremlem v oblasti je velmi dobrá. A dále také, že USA ani po stažení amerických vojáků Afghánistán neopustí.

Apr 17

Vyhošťování diplomatů ve velkém. Rusko v centru pozornosti Západu

Seznam Zprávy

V posledních týdnech vyhostilo ruské diplomaty - nebo agenty, jak je obviňují dotyčné země - hned několik států Evropské unie, stejně jako Spojené státy.

Apr 16

Moskva vyhostí americké a polské diplomaty, vůči USA zváží další kroky

Seznam Zprávy

Rusko vyhostí deset amerických diplomatů a zváží další odvetné kroky vůči Washingtonu, oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Feb 8

Německo, Polsko a Švédsko oplácí Rusku vyhoštění diplomatů

Seznam Zprávy

Německo, Polsko a Švédsko vyhostí ruské diplomaty. Každé z ministerstev zahraničí těchto tří unijních zemí ohlásilo vyhoštění jednoho ruského diplomata v reakci na vyhoštění trojice diplomatů z těchto států z Ruska minulý týden.

Aug 24

Rakousko vyhostilo ruského diplomata, Moskva protestuje

Seznam Zprávy

Ruského diplomata Rakušané podezřívají z průmyslové špionáže. Moskva krok rakouských úřadů odsoudila s tím, že poškodí vzájemné vztahy. Vídeň přitom nevyhostla ruské diplomaty ani v době krize po útoku na bývalého agenta Skripala.

May 15

Stáhněte zprávy o mrtvých v Rusku, nebo uvidíte, vyhrožuje Moskva

www.seznamzpravy.cz

Britský deník Financial Times si spolu s americkým listem The New York Times vysloužily kritiku přímo od ruského ministerstva zahraničí i výhrůžku od poslance Státní dumy. Moskvě se nelíbí jejich články o počtu obětí covid-19.