English

„Vítejte v další tchajwanské krizi“. Čína vyhrožuje USA vojenským zásahem

Seznam Zprávy

Zvěsti o cestě šéfky americké Sněmovny reprezentantů na Tchaj-wan byly hřebíkem do rakve čínsko-amerických vztahů. Čína dala jasně najevo, že hladký průběh návštěvy nedovolí. USA jsou na vážkách, protože neexistuje snadné řešení.

More from Seznam Zprávy

Jun 19

Tchaj-wan nakupuje americké drony ve velkém. Chystá se na útok z Číny

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy prodají Tchaj-wanu stejnou vojenskou techniku, jakou používají na Ukrajině. Ostrovní stát tak posílí svou obranu. Peking tento krok kritizuje.

May 23

Obrazem: Tchaj-wan v pohotovosti. Peking kolem ostrova pořádá manévry

www.seznamzpravy.cz

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do něhož zapojila různé druhy vojsk. Stalo se tak jen pár dnů poté, co se úřadu ujal nový tchajwanský prezident Laj Čching-te. Toho Peking označuje za separatistu.

Jan 15

Peking teď proti Tchaj-wanu přitvrdí, varuje po volbách expert

Seznam Zprávy

„Čínské vedení nemá z výsledku radost,“ říká Hála o víkendových volbách na svobodném ostrově, který pevninská Čína považuje za své vzbouřené území. Politické dění v této zemi přitom významně promlouvá do vratké rovnováhy světa.

Sep 26

Tchaj-wan vypouští „mořskou příšeru“ na obranu před Čínou

Seznam Zprávy

Čína v poslední době stupňuje vojenské aktivity v blízkosti Tchaj-wanu. Ostrov se na možný čínský útok, který by podle něj mohl přijít už v roce 2027, chystá rozšiřováním své podmořské flotily. Otestuje první vlastní ponorku.

Apr 9

Čína při vojenském cvičení simuluje útoky na Tchaj-wan

Seznam Zprávy

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že od nedělního poledne v okolí Tchaj-wanu zaznamenalo 58 čínských letadel a devět lodí. Čína tímto vojenským cvičením chce pohrozit ostrovnímu státu za návštěvu prezidentky Cchaj USA.

Dec 26

Peking poslal k Tchaj-wanu rekordních 71 letounů

www.seznamzpravy.cz

Do tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ) proniklo za posledních 24 hodin 71 čínských vojenských letounů a dronů. Jde o dosud nejrozsáhlejší hlášené proniknutí čínských strojů do zóny.

Oct 29

Kde je Nancy? Manžel americké političky skončil po útoku v nemocnici

www.seznamzpravy.cz

Po pátečním násilném útoku skončil v kalifornské nemocnici manžel šéfky americké Sněmovny reprezentantů. Cílem útočníka, který na internetu šířil nejrůznější konspirační teorie, přitom měla být sama Nancy Pelosiová.

Aug 15

Čínu naštvali další američtí hosté na Tchaj-wanu. Zahájila nové manévry

www.seznamzpravy.cz

Návštěva členů amerického Kongresu na Tchaj-wanu narušuje suverenitu a územní celistvost Číny, uvedlo v pondělí čínské ministerstvo obrany. Peking pohrozil tvrdou reakcí na vměšování do vnitřních záležitostí Číny.

Aug 14

Na Tchaj-wan dorazila delegace amerického Kongresu. Zareaguje Čína?

www.seznamzpravy.cz

Na Tchaj-wan dorazila pětičlenná delegace amerického Kongresu. K události dochází jen necelé dva týdny poté, co Čínu svou návštěvou ostrova rozlítila, Nancy Pelosiová.

Aug 6

Čína nacvičovala, jak by zaútočila na Tchaj-wan

www.seznamzpravy.cz

Dosud největší demonstrace vojenské síly Číny následuje po návštěvě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Aug 5

Čínská odveta za návštěvu Tchaj-wanu. Končí spolupráci s USA

Seznam Zprávy

Čína kvůli návštěvě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu ukončí spolupráci se Spojenými státy v řadě oblastí, včetně klimatu.

Aug 3

Pelosiová chce s Tchaj-wanem rozšířit parlamentní spolupráci

www.seznamzpravy.cz

Příjezd americké předsedkyně Sněmovny reprezentantů zvyšuje tenze mezi pevninskou Čínou a Tchaj-wanem. Zatímco Čína ostrovu dále vyhrožuje, Pelosiová tamní politiky ujistila, že USA Tchaj-wan neopustí.

Aug 2

Rebelka Nancy. Pelosiová je na Tchaj-wanu

Seznam Zprávy

V Bílém domě asi zesílilo diplomatické mrzení. Pelosiová je nejvyšší americkou představitelkou, která za posledních 25 let navštívila Tchaj-wan. Podpořila tak svou pozici ostré čínské kritičky, kterou si drží již léta.

Aug 2

„Počkejte a uvidíte,“ Čína pohrozila Tchaj-wanu před návštěvou Pelosiové

Seznam Zprávy

I v posledních hodinách před očekávaným přistáním předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové se Čína snaží návštěvu zvrátit ostrými výroky i činy. K námořní hranici s Tchaj-wanem vyslala bojová letadla.

Jul 28

Provokace mezi Čínou a USA se stupňují. Americké lodě směřují k Tchaj-wanu

Seznam Zprávy

Napětí kolem možné cesty předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wan vyústilo ze slovního zastrašování k reálným činům. Do sporných vod Jihočínského moře zamířila „superletadlová“ loď USS Ronald Reagan.

Oct 22

Jestli Čína zaútočí, budeme Tchaj-wan bránit, řekl Biden

Seznam Zprávy

Prezident USA Joe Biden v době stoupajícího napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem vyjádřil ostrovní zemi podporu a Číně dal ostré varování.

Sep 7

Litva otevře úřad nesoucí jméno Tchaj-wanu. „Za to zaplatíte,“ hrozí Čína

Seznam Zprávy

Celá pobaltská země má méně obyvatel než kdejaké průměrné asijské město, přesto se stala bolestivým trnem v oknu čínského obra. Litva se jako první evropská země rozhodla otevřít zastupitelský úřad nesoucí jméno Tchaj-wanu.

Sep 4

Čína: Vystrčilova cesta na Tchaj-wan byla otevřenou provokací

Seznam Zprávy

V dopise to napsala čínská ambasáda v ČR v reakci na Vystrčilovo setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Jun 9

Podryjete další spolupráci, kritizuje Čína Vystrčilovu návštěvu Tchaj-wanu

Seznam Zprávy

Předseda Senátu Vystrčil navzdory čínskému varování v úterý oznámil, že Tchaj-wan navštíví.

Apr 11

Analýza: Čína a Tchaj-wan - jedna země, dvě tváře rouškové diplomacie

www.seznamzpravy.cz

Ani koronavirová pandemie nezklidnila vášně mezi Čínou a Tchaj-wanem. Naopak. Na jejím pozadí souboj dvou státních systémů probíhá stále. Jeden bojuje za přežití demokracie, druhý míří přes mrtvoly k čínské verzi win-win.