English

Povodně 1997: Vysočinu na Svratce zachránila Vírská nádrž, vzpomíná expert

Deník.cz / Brno

/ROZHOVOR, VIDEO/ Desítky mrtvých a škody sahající do miliard korun. Povodně, které jižní Moravu zasáhly v roce 1997, byly zosobněnou definicí přírodní katastrofy. „Voda rvala železnici, domy byly do metru a půl zanesené pískem, přičemž…

More from Deník.cz / Brno

Jun 30

Silné bouřky mohou zasáhnout i Jihlavsko. Hrozí krupobití a přívalové deště

Deník.cz / Brno

Velmi silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a nárazovým větrem hrozí v neděli také na Vysočině. Aktuální výstraha meteorologů vyprší až hodinu po půlnoci.

Jun 2

Počasí na jihu Moravy mají v neděli a pondělí provázet bouřky, místy i silné

Deník.cz / Brno

Deštivé počasí a místy i bouřky, kterou mohou být silné, budou provázet zbytek neděle a zřejmě i pondělí na jihu Moravy. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

May 6

Silné bouřky na Pelhřimovsku. Meteorologové ohlásili výstrahu

Deník.cz / Brno

Výstrahu před silnými bouřkami ohlásili pro celou Vysočinu meteorologové. Platí od pondělního odpoledne až do půlnoci na úterý. Lidé by měli počítat se silnými nárazy větru i dešti.

Jul 10

Odpoledne dorazí na jižní Moravu silné bouřky. Místy hrozí i kroupy

Deník.cz / Brno

/MAPY/ I pondělí je na jihu Moravy a Vysočině ve znamení tropických teplot. Ty se vyšplhají i přes 30 stupňů. Také očekáváme bouřky, které budou pokračovat ze západních Čech na Moravu a dál.

Jun 20

Vedra jsou tu. Lidé na jihu Moravy hledají osvěžení. Hrozí ale bouřky a kroupy

Deník.cz / Brno

Letní teploty zaznamenali lidé v Brně i na celé jižní Moravě. Rtuť teploměru překročila třicítku. Lidé na Moravském náměstí v Brně si užívali Brněnské moře, otevřená koupaliště už hlásí většina měst napříč krajem.

May 22

Varování meteorologů: na jihu Moravy hrozí vydatné deště, mohou padat i kroupy

Deník.cz / Brno

Před bouřkami na Vysočině a v Jihomoravském kraji varují meteorologové. Spadnout může i několik desítek milimetrů srážek a kroupy.

May 15

Varování meteorologů: jižní Moravu zasáhne silný déšť. Hrozí vzestup hladin řek

Deník.cz / Brno

Meteorologové varují před vydatnými dešti, které v úterý a ve středu zasáhnou jih Moravy i Vysočinu. V jihovýchodní polovině území může napršet 15 až 35 mm, ojediněle místy i kolem 50 mm. V úterý navíc varují před vzestupem hladin řek.

Apr 24

Češi objevují rekordně Česko. Jih Moravy láká na spojení vína a architektury

Deník.cz / Brno

Čeští turisté loni křižovali zemí nejvíc za posledních deset let. Cestovní ruch ale letos čeká na větší návrat zahraničních návštěvníků, kteří za pobyt utrácejí více než domácí. Netradičně lákají i na pivo a víno. Jižní Morava byla druhým…

Jul 1

Silné bouřky znovu zasáhly jih Moravy, na Břeclavsku padaly stromy na silnice

Deník.cz / Brno

Silné bouřky zasáhly v pátek večer některá místa na jihu Moravy. Mezi půl osmou a půl devátou večer vyjížděli krajští záchranáři k dvacítce případů, do desáté večer se celkové součty vyšplhaly ke čtyřiapadesáti zásahům.

Jun 15

Meteorologové: ve čtvrtek mohou na jih Moravy vtrhnout další bouřky

Deník.cz / Brno

Sotva se lidé v kraji vzpamatovali z pondělního řádění živlů v Lanžhotě na Břeclavsku, už se na ně chystá další nečas. Meteorologové totiž varují před další výraznou bouřkovou činností v jihovýchodní části republiky. Přijít má ve čtvrtek.…

Jul 25

Přes plachty znovu napršelo do příbytků. Na jih Moravy míří silné bouřky

Deník.cz / Brno

Nedělní ranní deště opět potrápily obyvatele obcí postižených tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku. Do jejich příbytků se přes provizorní plachty na střechách dostala voda.

Jul 14

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami, zasáhnou i část jižní Moravy

Deník.cz / Brno

Silné a velmi silné bouřky zasáhnou Moravu v noci ze středy na čtvrtek. Meteorologové vydali výstrahu hned pro čtyři kraje na východě Česka, před velmi silnými bouřkami varují i v části Jihomoravského kraje.

Feb 6

Na jihu Moravy hrozí ledovka. Tišnovsko zasáhne v neděli večer silné sněžení

Deník.cz / Brno

Jihomoravané si musí dát od sobotního večera až do pondělního rána pozor na silnou ledovku. Bude se tvořit na celém území kraje, v oblasti okolo Veselí nad Moravou hrozí dokonce velmi silná ledovka. Před jejich tvorbou varují meteorologové…

Aug 29

Jižní Moravu zasáhnou bouřky. Meteorologové varovali před velmi silným větrem

Deník.cz / Brno

Východní polovinu Česka zasáhne v neděli odpoledne a večer při bouřkách vítr dosahující téměř síly orkánu. Rychlost větru bude v nárazech činit až 110 kilometrů za hodinu, za orkán se považuje vítr o rychlosti zhruba 118 kilometrů za…

Aug 17

Bouřky zaburácí už jen ojediněle. Léto na jihu Moravy ještě nekončí

Deník.cz / Brno

Teploty nad pětadvacet stupňů Celsia, přeháňky a bouřky pouze místy a ojediněle. Jihomoravané si na začátku týdne užijí letní počasí vhodné třeba ke koupání. Nadmíru vysokých teplot ani silných bouřek se většinou bát nemusejí.

Aug 11

Z veder opět do deště. Na jižní Moravě hrozí silné bouřky, varují meteorologové

Deník.cz / Brno

Pozor na bouřky si musí dát od úterního poledne do půlnoci Jihomoravané. V platnosti je výstraha meteorologů před ojedinělými silnými bouřkami v kraji.

Mar 29

Po ulicích chodí bez roušky. Pokuty hrozí desítkám lidí na jihu Moravy

Deník.cz / Brno

I přes platné nařízení nemají na veřejných místech ochranu přes obličej, jsou proto hrozbou pro ostatní lidi. Brněnští strážníci už prohřešky desítek lidí, kteří vyrazili do ulic bez roušky či jiné ochrany, předali do správního řízení.

May 22

Na Jižní Moravě hrozí povodně

Deník.cz / Brno

Jižní Morava – Lidé v Jihomoravských obcích se ve středu obávali zvedajících se hladin řek. Kvůli vydatným dešťům ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity. Po osmé hodině večer voda začala naštěstí…

Jun 8

Hrozí bouřky z tepla, udeřit mohou i kroupy

Deník.cz / Brno

Jižní Morava – Od dnešního poledne do neděle večer čekejte silné bouřky, varují jihomoravští meteorologové. Výletníkům radí, aby nezapomněli na deštník nebo pláštěnku.

Oct 27

Na jih Moravy míří extrémně silný vítr. Přečkejte ho vevnitř, radí meteorologové

Deník.cz / Brno

Jižní Morava - Silný studený vítr dosahující na horách rychlosti až 160 kilometrů za hodinu zasáhne v neděli celou Českou republiku. Meteorologové proto vydali výstrahu i pro Jihomoravský kraj, kde by vítr v nárazech mohl dosáhnout…