English

5:59: Selhání nebo zrada okolí? Konec arciteroristy Zavahrího v Kábulu

Seznam Zprávy

Po zabití asi nejslavnějšího teroristy Usámy bin Ládina byl dlouho na mušce amerických tajných služeb Ajmán Zavahrí, muž číslo jedna teroristické organizace Al-Káida. V podcastu 5:59 se dozvíte podrobnosti o jeho životě i smrti.

More from Seznam Zprávy

Nov 29

OSN: Při útoku povstalců z al-Káidy v Burkina Fasu zemřelo 40 civilistů

www.seznamzpravy.cz

V Burkině Faso došlo v posledních dnech k jedněm z největších střetů za poslední roky. Bojovníci napojení na al-Káidu a Islámský stát se pokusili převzít kontrolu nad městem Djibo nedaleko hranic s Mali.

Jul 1

Zpráva amerického ministerstva kritizuje stahování vojáků z Afghánistánu

www.seznamzpravy.cz

Zveřejněná zpráva upozorňuje na závažné nedostatky americké administrativy, které vedly k chaotickému stažení z Afghánistánu v roce 2021.

Feb 10

Stíhačka nad americkým územím sestřelila bezpilotní stroj

Seznam Zprávy

Joe Biden vydal rozkaz, aby Pentagon sestřelil neznámý objekt, který se pohyboval nad americkým územím v oblasti Aljašky. Na černou listinu Američanů mezitím přibylo šest čínských subjektů napojených na program sledovacích balonů.

Nov 30

Vagnerovci jako al-Káida. USA zvažují rozšířit seznam teroristických skupin

www.seznamzpravy.cz

K označení žoldnéřů za teroristy vyzývají Bidenovu administrativu kongresmani, stejný názor má i velká skupina poslanců Evropského parlamentu.

Aug 3

USA v reakci na zabití Zavahrího varují před možnými útoky al-Káidy

www.seznamzpravy.cz

Podle americké diplomacie mohou mít útoky na americká zařízení a občany, které teroristé plánují, řadu podob, včetně sebevražedných atentátů, vražd, únosů či pumových útoků.

Aug 2

Likvidace šéfa al-Káidy Zavahrího: Biden dohlížel na drobné detaily

Seznam Zprávy

Americká zpravodajská služba zabila lídra teroristické skupiny al-Káida, potvrdil v úterý americký prezident Joe Biden. Operace se pod Bidenovým drobnohledem a za účasti několika zasvěcených připravovala několik měsíců, píše CNN.

Sep 12

Údajně mrtvý šéf al-Káidy Zavahrí se objevil na novém videu zveřejněném 11. září

Seznam Zprávy

Šéf teroristické organizace al-Káida Ajmán Zavahrí se objevil na novém videu zveřejněném u příležitosti 20. výročí teroristických útoků z 11. září, píše agentura AP.

Aug 31

Biden: Odchod z Afghánistánu byl nejlepším řešením pro USA

Seznam Zprávy

Evakuace z Afghánistánu byla neobyčejným úspěchem. Do bezpečí bylo převezeno dvakrát více lidí, než odborníci původně očekávali, prohlásil dnes americký prezident Joe Biden při vystoupení v Bílém domě k situaci v Afghánistánu.

Aug 31

Snímek, který vejde do dějin. Poslední americký voják v Afghánistánu

Seznam Zprávy

Z Afghánistánu v noci odletěli poslední američtí vojáci. Na palubě letadla byl i americký hlavní diplomat. Americká vláda však i nadále plánuje pomáhat Američanům, Afgháncům a dalším lidem, kteří chtějí ze země pryč.

Aug 21

Biden oznámil další plán evakuace z Afghánistánu. Řecko opevňuje hranice

Seznam Zprávy

Lidí čekajících na kábulském letišti podle zahraničních agentur neubývá. Spojené státy plánují s evakuačními lety dále pokračovat, slíbil prezident Joe Biden. Například Řecko se ale aktuálně více soustředí na ochranu svých hranic.

Aug 16

Joe Biden je kvůli Afghánistánu pod palbou kritiky

Seznam Zprávy

Rychlý postup Tálibánu mnohé zaskočil, to největší překvapení však nejspíš zažil prezident Spojených států Joe Biden. Na toho se nyní valí vlna kritiky kvůli stažení amerických vojáků z Afghánistánu.

Jul 8

Americká vojenská mise v Afghánistánu skončí 31. srpna, oznámil Biden

Seznam Zprávy

Americký prezident Joe Biden oznámil, že vojenská mise USA v Afghánistánu k 31. srpnu skončí. Zároveň připustil, že afghánské islamistické hnutí Tálibán je vojensky nejsilnější od roku 2001.

May 9

Komentář: Odchod z Afghánistánu znamená konec amerického impéria

Seznam Zprávy

Američané uvízli v partyzánské válce, která nešla vyhrát. Trvala tak příšerně dlouho, že přestalo být jasné, proč se vlastně vede.

May 2

Deset let od smrti bin Ládina: al-Káida zůstává hrozbou a objevuje nová území

Seznam Zprávy

Od smrti nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina uplyne v neděli deset let. Kam se od té doby posunula al-Káida a představuje stejnou hrozbu jako za jeho života?

Apr 13

Pryč z Afghánistánu. Biden chce americké vojáky stáhnout do září

Seznam Zprávy

USA stáhnou v příštích několika měsících své vojáky z Afghánistánu. Doma by měli být do 11. září. Tedy do dvacátého výročí teroristického útoku na newyorské Světové obchodní centrum, jenž válku de facto odstartoval.

Dec 15

Trenér Miroslav Soukup: Trénoval jsem bratra šéfa al-Káidy

www.seznamzpravy.cz

Život fotbalového trenéra je životem nomáda. Někdo se stěhuje od štace ke štaci třeba po vlastech českých, někdo vykoukne do Evropy a někdo má tak toulavé boty, že si vyzkouší angažmá až v dalekém Jemenu či Bahrajnu.

Nov 25

Pes, který zneškodnil útočníka z al-Káidy, dostal nejvyšší vyznamenání

Seznam Zprávy

Psí válečný veterán Kuno, který svým útokem během nepřátelské palby pomohl k záchraně životů britských vojáků v boji proti povstalcům, získal zvířecí obdobu nejvyššího britského vojenského vyznamenání, Viktoriina kříže.

Nov 19

Bin Ládinovo dědictví se hroutí, vůdci al-Káidy umírají. Co bude dál?

Seznam Zprávy

Na fotografiích z afghánských hor stál vždy po boku Usámovi bin Ládinovi. Nyní je jeho nástupce v čele teroristické sítě al-Káida nejspíš mrtvý. Egyptský ideolog teroru Ajmán Zavahrí měl zemřít v půlce října.

Jun 27

Bělošský rasismus na vzestupu, Al-Káida v Íránu. Američtí diplomaté varují

Seznam Zprávy

I když Írán, al-Káida nebo takzvaný Islámský stát utrpěly v poslední době porážky, jejich hrozba přetrvává, píše se v každoroční zprávě amerického ministerstva zahraničí o světovém terorismu.

Jun 6

Francouzská armáda zabila velitele Al-Káidy v severní Africe

Seznam Zprávy

Francouzská armáda zabila v Mali velitele teroristické organizace Al-Káida v islámském Maghrebu (AQIM) Abdal Malika Drúkdala.