English

S Orbánem zas u jednoho stolu? Polský premiér mluví o resuscitaci V4

Seznam Zprávy

Obrat ve vztahu k Maďarsku, nebo výrok určený pro vlastní stranu? Polský premiér Mateusz Morawiecki po rozporech s Budapeští mluví o „rozmrazení“ Visegrádské čtyřky. Český ministr Jan Lipavský je připravený o V4 „podrobně jednat“.

More from Seznam Zprávy

Sep 18

Ukrajina si stěžuje na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Kvůli zákazu dovozu obilí

Seznam Zprávy

Polsko, Slovensko a Maďarsko se rozhodly v embargu na dovoz ukrajinského obilí pokračovat, přestože Evropská komise ho v pátek odmítla prodloužit. Ukrajině se rozhodnutí trojice států nelíbí, a proto podala stížnost u WTO.

Aug 17

Do Prahy přiletí izraelský premiér Netanjahu

Seznam Zprávy

Vláda Petra Fialy potvrdí nadstandardní vztahy České republiky s Izraelem. I přes protesty, jimž kvůli justiční reformě čelí izraelský premiér Netanjahu doma i na mezinárodní scéně.

Jul 16

Izraelský premiér Netanjahu byl propuštěn z nemocnice

www.seznamzpravy.cz

Izraelský premiér Benjamim Netanjahu byl v sobotu hospitalizován, protože mu nebylo dobře a cítil mírnou závrať. Lékaři mu nařídili, aby zůstal kvůli dalšímu pozorování v nemocnici přes noc. V neděli nemocnici opustil.

Jul 15

Izraelský premiér Netanjahu byl kvůli dehydrataci převezen do nemocnice

www.seznamzpravy.cz

Premiérův úřad později potvrdil, že 73letý Netanjahu podstoupil vyšetření v nemocnici Šeba u Tel Avivu a že jeho stav je dobrý.

Mar 28

Komentář: Izraelský premiér vypustil démony

www.seznamzpravy.cz

Ve snaze předejít pádu vlády slíbil Netanjahu svému nejextrémnějšímu ministrovi dohled nad Národní gardou. Ta už nebude podléhat policii, ale recidivistovi, který trvá na sporné justiční reformě.

Oct 19

Vláda chce továrnu na baterie u Plzně. Česko soupeří s Polskem a Maďarskem

www.seznamzpravy.cz

Volkswagen se rozhoduje, kde postaví továrnu na baterie do elektroaut. Ve hře je Česko, Maďarsko, nebo Polsko. Česká vláda by chtěla, aby továrna vznikla u Plzně. Rozhodnutí VW padne do konce roku.

Apr 17

Izraelská policie vstoupila do areálu mešity Al-Aksá v Jeruzalémě

Seznam Zprávy

Situace na Chrámové hoře v Jeruzalémě je vyhrocená. Izraelská policie vstoupila do areálu mešity Al-Aksá a vyklidila prostor v jejím okolí. Izrael tvrdí, že Palestinci chystají násilnosti. Došlo i k útokům na židovské věřící.

Apr 15

Jeruzalém hlásí střety mezi izraelskou policií a Palestinci, desítky zraněných

www.seznamzpravy.cz

U mešity Al-Aksá v Jeruzalémě vypukly dnes ráno střety mezi izraelskou policií a Palestinci, informuje agentura AP. Podle zdravotníků je zraněno nejméně 59 Palestinců.

Feb 4

Česko stáhlo žalobu na Polsko kvůli dolu Turów

Seznam Zprávy

Česko stáhlo žalobu, kterou na Varšavu loni podalo u Soudního dvora EU kvůli prodloužení těžby hnědého uhlí u hranic Libereckého kraje. Potvrdil to mluvčí vlády.

Dec 30

Německá poslankyně: Scholz bude k Polsku a Maďarsku tvrdší než Merkelová

Seznam Zprávy

„Za souseda potřebujeme mít spolehlivého partnera, jehož vláda zastupuje hodnoty EU,“ říká pro Seznam Zprávy poslankyně německé vládní koalice Renata Altová z FDP. V rozhovoru vysvětluje, jak důležité je pro Němce téma klimatu.

Dec 2

Polsko a Maďarsko jsou o kousek blíž ke ztrátě dotací EU

Seznam Zprávy

Generální advokát Soudního dvora Evropské unie ve čtvrtek doporučil zamítnout žalobu Polska a Maďarska proti spojení právního státu a peněz. Jeho stanovisko není pro soudce závazné, většinou k němu ale přihlížejí.

Jul 15

EK zahájila řízení s Maďarskem a Polskem kvůli právům sexuálních menšin

Seznam Zprávy

Evropská komise ve čtvrtek zahájila řízení s Maďarskem a Polskem kvůli obavám z porušování práv sexuálních menšin (LGBT) v obou zemích.

May 10

V Jeruzalémě roste napětí, k výbuchu stačí málo, říká izraelská aktivistka

www.seznamzpravy.cz

„Místo, aby se snažila situaci uklidnit, policie lidi ponižovala a používala přílišnou sílu,“ popsala dnešní zásah na Chrámové hoře Hagit Ofranová z neziskové organizace Peace Now, jež monitoruje izraelské osadnické aktivity.

Apr 22

„Fuj, ďáble!“ Saský premiér vyrazil pro Sputnik, kvůli Česku čelí kritice

www.seznamzpravy.cz

Saský premiér Michael Kretschmer vyrazil na několikadenní cestu do Ruska. Politik CDU, jenž se netají náklonností k Moskvě, v zemi jednal o nákupu milionů dodávek vakcíny Sputnik V. Vysloužil si kritiku kvůli špatnému načasování.

Feb 22

Česko podá na Polsko žalobu kvůli dolu Turów, chce zastavit těžbu

www.seznamzpravy.cz

Česká republika podá na přelomu února a března žalobu na Polsko v souvislosti s rozšiřováním těžby hnědouhelného dolu Turów. Bude požadovat zastavení těžby. Rozhodla o tom dnes vláda.

Jan 7

Diplomatickou kancelář ve sporném Jeruzalémě otevře Česko v březnu

Seznam Zprávy

Česko bude teprve druhou zemí EU, která bude mít v Jeruzalémě diplomatické zastoupení. Obchodní misi s diplomatickým statusem tam mají od loňska Maďaři.

Nov 20

Stavba reaktorů kolem Česka: v Maďarsku Rusové, v Polsku Američané

Seznam Zprávy

Slováci dostavbu jaderných bloků dokončují, ale později, než plánovali. Maďaři ji svěřili Rusům a půjčili si od nich peníze a Poláci první reaktor teprve plánují. Přinášíme přehled rozvoje jaderné energetiky ve střední Evropě.

Nov 16

Maďarsko a Polsko zablokovaly kvůli vládě práva rozpočet EU

Seznam Zprávy

Kromě Maďarska nesouhlasí s principem, aby byly evropské dotace spojené s dodržováním pravidel právního státu, ani Polsko. Tamní konzervativci soudí, že podmínění vyplácení dotací by „omezilo polskou svrchovanost“.

Sep 30

Maďarsko a Polsko znovu na unijním pranýři. Evropská komise kárá i Česko

www.seznamzpravy.cz

Eurokomisařka Věra Jourová dnes představila vůbec první zprávu Evropské komise o stavu právního státu v jednotlivých členských státech. Nejhůře dopadly země bývalého východního bloku.

Aug 12

Do Škodovky se vrátili dělníci z Polska. Ohlídají je polští policisté

Seznam Zprávy

V Mladé Boleslavi začnou sloužit polští policisté. Ve spolupráci s městskou policií budou dva policisté z Polska působit především preventivně na polské zaměstnance automobilky Škoda Auto.