English

Putin přenesl válku z Ukrajiny do Ruska. Může ho to zničit, říká analytik

Seznam Zprávy

„Ukrajina má na větší akce tak měsíc a půl až dva, než se počasí začne lámat,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinský analytik Mychajlo Samus. Tou dobou by podle něj mohli na frontu dorazit i první mobilizovaní Rusové.

More from Seznam Zprávy

Aug 21

„Putin je zabiják.“ Fotky ze světového protestu, zapojili se i Rusové

www.seznamzpravy.cz

Tým vězněného ruského politika Alexeje Navalného svolal celosvětový protest proti prezidentu Vladimiru Putinovi a jeho invazi na Ukrajinu. Demonstrovalo se hlavně v západních metropolích, v Rusku za odpor vůči válce hrozí tresty.

Apr 28

Pavel s Čaputovou museli v Kyjevě do krytu. Rusové útočili

Seznam Zprávy

Petr Pavel nepochybuje o tom, že ruské útoky na civilní cíle jsou záměrné. Řekl to na návštěvě Borodjanky, města, které se stalo jedním ze symbolů ruských krutostí. Na Ukrajinu se vydal spolu se slovenskou prezidentkou Čaputovou.

Apr 6

Rusové ovládli skoro celý Bachmut, připustil Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Podle ukrajinského generálního štábu ruští vojáci ovládli většinu města, avšak tvrdé boje pokračují, a to zejména na západě.

Mar 3

Diverzanty, kteří zmátli Rusko, zřejmě vedl nacionalista vykázaný z Německa

Seznam Zprávy

Zprávy ruských úřadů o údajném vpádu ukrajinských diverzantů do Brjanské oblasti byly ve čtvrtek poměrně zmatené. Zřejmě ale nešlo o útok pod falešnou vlajkou a zdá se, že na místě byla skupina protirežimních ruských nacionalistů.

Dec 31

„Novoroční bombardování“. Rusové zabíjejí raketami v Kyjevě

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Kyjevem otřásla řada výbuchů. Ve všech oblastech Ukrajiny byl kvůli hrozbě vzdušných útoků vyhlášen poplach. Jsou hlášeny první oběti i zranění. Rusko se novoročním bombardováním snaží podkopat morálku Ukrajinců.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 9

Putin viní Kyjev za Krymský most. FSB eviduje „značný nárůst“ útoků na Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident označil útok na Krymský most za teroristický čin. Ruská kontrarozvědka FSB mezitím mluví o tom, že za poslední týden zaznamenala „značný nárůst“ útoků na ruské území.

Oct 8

Most zničili Rusové, naznačuje Kyjev. V Rusku volají po tvrdé pomstě

www.seznamzpravy.cz

Zatlačte Ukrajinu zpátky do 18. století, vyzývá na Telegramu zpravodaj oblíbeného Putinova listu. Po pomstě volají i ruští poslanci. V Kyjevě mezitím naznačují, že za zničení Krymského mostu může boj o moc v Moskvě.

Aug 27

„Tolik cigaret Rusové nemohli vykouřit.“ Na Krymu útočí Kyjev, říká expert

Seznam Zprávy

„Je narušena celá Putinova filozofie velkého impéria,“ komentuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy sérii výbuchů na Krymu ukrajinský analytik Mychajlo Samus. Očekává útěk kolaborantů z poloostrova: „Nejsou připravení za Krym umírat.“

Apr 22

Komentář: Rusko musí padnout, aby Rusové byli svobodní

www.seznamzpravy.cz

Nejen Ukrajinci, ale i Poláci, Češi a s nimi všichni Evropané nebudou moci klidně spát, dokud se bude kdesi na východě po bunkrech schovávat malý muž s velkou nenávistí ke svobodě a prosperitě jiných.

Apr 15

Rusové podle Kyjeva střílí na evakuační autobusy, na místě jsou mrtví

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Mar 31

Rusové slíbili Kyjevu úlevu. Fotky toho, co po sobě zanechali

www.seznamzpravy.cz

I přes pozitivní náznaky z mírového jednání a příslib, že Rusko omezí vojenské aktivity v okolí Kyjeva, boje úplně neustaly. Přinášíme snímky toho, co ruská agrese v Kyjevě a okolí za posledních 5 týdnů napáchala.

Mar 5

Rusové v Česku stojí za Ukrajinou: Putin není náš prezident, říkají

Seznam Zprávy

Na demonstrace proti ruskému válečnému šílenství nechodí jen Češi, ale také Ukrajinci, kteří tu žijí, a čeští Rusové. Ti hlásí, že Vladimir Putin není jejich prezident. Seznam Zprávy přináší čtyři příběhy z pátečního protestu.

Mar 4

Video: IKEA v Rusku zavírá, Rusové ji vzali v poslední dny útokem

www.seznamzpravy.cz

Švédská nábytkářská firma oznámila ve čtvrtek, že pozastavuje své aktivity v Rusku a Bělorusku. Ikonická společnost se přidala k řadě západních podniků, které v oblasti zavírají své pobočky v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Mar 3

Rusové hledají informace mimo Rusko, BBC hlásí trojnásobek zájmu

www.seznamzpravy.cz

Sledovanost ruskojazyčného zpravodajského webu se oproti celoročnímu týdennímu průměru více než ztrojnásobila. Za poslední týden zaznamenala rekordní dosah 10,7 milionu lidí (oproti 3,1 milionu), uvedla BBC v tiskové zprávě.

Feb 25

Obrazem: Rusové se probíjejí do Kyjeva i dalších měst

www.seznamzpravy.cz

Podívejte se na fotky z válkou zasažené Ukrajiny.

Oct 16

V Rusku umírá na covid tisíc lidí za den. Rusové ale Sputniku příliš nevěří

Seznam Zprávy

Rusko zaznamenalo poprvé od začátku pandemie více než tisíc úmrtí v souvislosti s covidem-19 za 24 hodin. Zemi stále trápí nízká proočkovanost, vakcínu proti covidu-19 zdravotníci aplikovali pouze necelé třetině populace.

Jan 24

Komentář: Rusové se postavili Kremlu, Putin ale ovládá jejich strach

Seznam Zprávy

Mají, nebo nemají Rusové odvahu vzdorovat režimu Vladimira Putina? Dvě události napověděly, že občanská společnost navzdory represím přežívá. Ale jak dlouho?

Jul 3

Komentář: Putin navždy! Rusové se točí v kremelské smyčce

Seznam Zprávy

Jestli se s Putinovým vítězstvím v referendu smířil i lídr opozice Alexej Navalnyj, smíří se nakonec i ostatní Rusové. Mocenská budoucnost ruského prezidenta je pojištěna.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?