English

Válka bere Rusku sílu na udržení vlivu ve své baště. Konkurence nelení

Seznam Zprávy

Zatímco se Rusko soustředí na Ukrajinu, kterou napadlo mimo jiné ve snaze zamezit odklonu země od Moskvy na Západ, ubývá mu sil k udržení vlivu v dalších postsovětských státech.

More from Seznam Zprávy

Apr 16

Putin ne, ale Rusko ano. Paříž pošle do Moskvy pozvánku na oslavy Dne D

www.seznamzpravy.cz

Organizátoři zdůvodnili pozvánku pro Rusko mimo jiné důležitostí uznat příspěvek sovětských národů k vítězství nad nacistickým Německem v roce 1945.

Mar 17

WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i od spojenců Ruska

www.seznamzpravy.cz

Česká republika, kterou deník označil za jednoho z nejhorlivějších podporovatelů Ukrajiny v její obraně proti Ruské agresi, podle WSJ zajistila asi 800 000 dělostřeleckých granátů od různorodé skupiny dodavatelů z celého světa.

Mar 13

Ukrajina zaútočila na ruské regiony desítkami dronů, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských činitelů drony zasáhly několik regionů včetně Voroženské či Leningradské oblasti. Zneškodněné drony při pádu nachápaly škody na infrastruktuře a obytných budovách.

May 9

Rusko je ve válečné psychóze, popisuje novinář z Moskvy

Seznam Zprávy

Zatímco loni touto dobou se svět obával ruských oslav Dne vítězství a toho, co Kreml dál osnuje, letos se tradičních vojenských oslav neobává takřka nikdo. Jaká je nálada přímo v Rusku? A v jaké pozici je Vladimir Putin?

Apr 18

Uniklé dokumenty: Místo raket do Moskvy pošle Egypt munici na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Egypt po březnovém jednání s vysokými americkými představiteli pozastavil plán tajných dodávek raket pro Rusko. Namísto toho se rozhodl vyrábět dělostřeleckou munici pro Ukrajinu.

Feb 19

Američané varovali, že Čína zvažuje dodat Rusku zbraně a munici

www.seznamzpravy.cz

Šéf americké diplomacie Antony Blinken prohlásil, že Peking zvažuje dodat Moskvě zbraně a munici pro boj na Ukrajině. Vztahy mezi oběma mocnostmi by se tak mohly ještě zásadně zhoršit.

Jan 12

Děla nemají munici. Ukrajinci přesto mohou Rusko rozstřílet

www.seznamzpravy.cz

Povaha bojů na ukrajinské frontě se na konci roku znovu změnila. Moskva ani Kyjev nedokáží vojskům zajistit tolik dělostřelecké munice, kolik by armády dokázaly spotřebovat. Přesto se situace jeví lépe pro Ukrajinu.

Dec 12

Rusku se podle USA tenčí zásoby, na Ukrajině používá desítky let starou munici

www.seznamzpravy.cz

Rusko je nuceno používat často mnoho desetiletí starou munici, která vykazuje vysokou míru chybovosti. Po téměř 10 měsících války na Ukrajině se tak děje kvůli tenčícím se zásobám.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 16

Rusko na Ukrajině spotřebovává více munice, než zvládne vyrobit, tvrdí Londýn

www.seznamzpravy.cz

Rusko v bojích na Ukrajině pravděpodobně spotřebovává více munice pokročilých typů, než kolik je schopno vyrobit. V pravidelném hlášení o tom informovala britská vojenská rozvědka.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Jul 18

Rusko má velký problém s přísunem živé síly, materiálu i munice, říká expert

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin míří tento týden na návštěvu Íránu. Dostane se Teherán díky sílícímu spojenectví s Moskvou blíž k jaderným zbraním? Odpovídal expert na bezpečnostní politiku v oblasti Blízkého východu.

Mar 27

V Rusku jako v ráji. Miliardář z Moskvy si hýčkal americké basketbalistky

Seznam Zprávy

Basketbalová hvězda USA Brittney Grinerová zůstává v Rusku ve vazbě kvůli obvinění z pašování drog. Leckdo se dnes děsí, proč tam vůbec ona i její kolegyně hrály basket. Odpověď je jednoduchá – byly za tím velmi štědré odměny.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.

Feb 24

Svědectví z místa: Rusko útočí všude. Jestli Ukrajině dojde munice, bude to katastrofa

Seznam Zprávy

Ruské síly ve čtvrtek brzy ráno napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska po tom, co prezident Putin vyhlásil „speciální vojenskou operaci“. Jaká je aktuální situace v zemi?

Feb 24

Rusko přepadlo Ukrajinu. „Neklaďte odpor,“ varoval Ukrajince Putin

Seznam Zprávy

Rusko ve čtvrtek brzy ráno vojensky přepadlo Ukrajinu. Ihned po projevu prezidenta Putina, ve kterém oznámil „speciální vojenskou operaci“, začaly kolem čtvrté hodiny ráno raketové útoky na strategické cíle po celé zemi.

Jan 21

Česko je připraveno podpořit sankce proti Rusku. Obrana chce darovat i munici

Seznam Zprávy

Česká republika je připravena i na nejhorší scénář vývoje na Ukrajině, řekl v pátek ministr zahraničí Jan Lipavský. Česko je podle něj připraveno podpořit případné sankce proti Rusku. Zdůraznil potřebu zachování komunikace.

Jan 18

Nosiči vody: Kuchta se v Rusku nadře, v Plzni došla munice

Seznam Zprávy

Po týdnu jsou tu opět Nosiči vody, nový podcast Seznam Zpráv o dění v českém i světovém fotbale. Jeho protagonisty jsou Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh - a tentokrát se věnovali přestupům v rámci Fortuna ligy.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?