English

Rusko hrozí OSN. Nechce, aby na Ukrajině prověřila původ dronů

Seznam Zprávy

Ukrajina vyzvala OSN, aby prověřila, zda Rusko při invazi používá drony Šáhid íránské výroby. Podle Ruska se OSN má zdržet „jakéhokoli nelegitimního vyšetřování“. EU kvůli dodávkám dronů Rusku schválila sankce proti třem Íráncům.

More from Seznam Zprávy

Apr 24

Jaderné zbraně ve vesmíru? Rusko v OSN rezoluci zablokovalo

www.seznamzpravy.cz

Rada bezpečnosti OSN dnes hlasovala o rezoluci, která má zabránit zbrojení ve vesmíru. Návrh získal 13 hlasů pro, Čína se zdržela a Rusko bylo jedinou zemí, která rezoluci vetovala.

Mar 28

Rusko zablokovalo v Radě bezpečnosti OSN obnovení dohledu nad sankcemi KLDR

www.seznamzpravy.cz

Moskva prakticky znemožnila další monitorování dlouhodobých sankcí, které OSN uvalila na KLDR už v roce 2006 kvůli jejím programům jaderných zbraní a balistických střel. Sankce samotné nicméně zůstávají v platnosti.

Feb 1

Mezinárodní soudní dvůr zamítl velkou část žaloby Ukrajiny proti Rusku

www.seznamzpravy.cz

Šestnáctičlenný senát Mezinárodního soudního dvora nařídil Rusku, aby vyšetřilo všechna věrohodná obvinění z financování terorismu, která vznesla Ukrajina v roce 2017. Zamítl ale žádost Kyjeva o odškodnění.

Jan 12

Rusko chce setkání Rady bezpečnosti OSN kvůli bombardování Húthíů

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy společně s Británií zasáhly proti jemenským povstalcům Húthíům. Írán a Libanon útoky ze strany západních zemí kritizují, Rusko žádá o setkání Rady bezpečnosti OSN. Naopak Saúdská Arábie vyzývá ke zdrženlivosti.

Dec 10

Netanjahu vytkl Putinovi, že Rusko podpořilo rezoluci OSN o příměří v Gaze

Seznam Zprávy

Benjamin Netanjahu si volal s Vladimirem Putinem kvůli nedávnému hlasování v OSN. S rezolucí, pro jejíž přijetí hlasovala Moskva, souhlasilo dalších 12 členů RB OSN. Spojené státy ji vetovaly.

Oct 10

Rusko se marně snažilo dostat zpět křeslo v Radě OSN pro lidská práva

www.seznamzpravy.cz

Rusko kandidovalo do křesla v Radě OSN pro lidská práva poté, co ho před více jak rokem vyloučili. Valné shromáždění dnes hlasovalo. Rusko zůstane mimo 47 členských zemí, stejně tak Peru.

Apr 1

Rusko převzalo vedení Rady bezpečnosti. Ukrajinci to označují za apríl

www.seznamzpravy.cz

Rusko se 1. dubna ujalo předsednictví v Radě bezpečnosti OSN. Členové RB OSN se v jejím vedení střídají pravidelně po měsíci.

Dec 26

Ukrajina žádá o vyloučení Ruska z OSN. Jaké má šance?

www.seznamzpravy.cz

Podle Kyjeva není Rusko právoplatným členem OSN. A žádá jeho vyloučení. Agentura AFP však připomíná, že Kyjev nemá šanci požadavek na vyloučení prosadit, jelikož Rusko má právo veta.

Nov 8

Rusko se žene do náruče mezinárodních vyvrhelů

Seznam Zprávy

Na Ukrajinu proudí pomoc ze Západu, Rusku nezbývá, než se s žádostí o dodávky zbraní obracet na vyděděnce mezinárodního společenství. Pro výrobu sovětské zbraňové technologie se rázem stala atraktivní zemí Severní Korea.

Sep 28

Proč nám berete chlapce? Proti invazi protestují v Rusku matky odvedenců

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin minulou středu nařídil v Rusku částečnou mobilizaci. Krok vyvolal protesty v řadě ruských měst a regionů.

Sep 21

Podle Bidena porušilo Rusko Chartu OSN

www.seznamzpravy.cz

Biden se ve svém projevu vyslovil pro reformu Rady bezpečnosti OSN, odsoudil ruskou agresi a přislíbil, že Spojené Státy budou stát při Ukrajině.

Aug 22

OSN potvrdila 5587 zabitých civilistů ve válce Ruska proti Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Mezi potvrzenými 5587 zabitými civilisty je 2161 mužů, 1490 žen, 149 dívek a 175 chlapců, jakož i 38 dětí a 1574 dospělých, jejich pohlaví zatím zůstává neznámé. Úřad připouští, že skutečné počty obětí jsou mnohem vyšší.

May 10

Česko získalo po Rusku členství v Radě OSN pro lidská práva

www.seznamzpravy.cz

Členství Česka v Radě OSN pro lidská práva podpořilo 157 zemí. Rusko o místo přišlo na začátku dubna kvůli svému vpádu na Ukrajinu.

Apr 7

Rusko dostalo v OSN diplomatickou facku. Co to pro něj bude znamenat?

Seznam Zprávy

Valné shromáždění OSN odhlasovalo pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Pro návrh se vyslovilo 93 států, proti jich bylo 24. Co přesně to pro Rusko bude znamenat?

Mar 16

Haagský soud nařídil Rusku zastavit invazi na Ukrajinu

Seznam Zprávy

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu (ICJ) vynesl rozhodnutí ohledně ruské invaze na Ukrajinu. Podle „prozatímního opatření“ musí ruská armáda pozastavit použití vojenské síly na ukrajinském území.

Mar 10

V Rusku není bezpečno, čeští studenti prchají

www.seznamzpravy.cz

Studenti, kteří byli na pobytech v Rusku, se z bezpečnostních důvodů vracejí domů. Kvůli uzavření vzdušného prostoru ale naráží na problémy při odjezdu ze země.

Feb 17

Biden čeká ruskou invazi v příštích dnech, Rusko vyhostilo diplomata USA

Seznam Zprávy

Dění na Ukrajině jsme sledovali v on-line reportáži.

Feb 6

Rusko je na invazi připravené ze 70 %, tvrdí zdroje z USA

Seznam Zprávy

Vpád na Ukrajinu by přinesl desítky mrtvých civilistů a vyústil by v uprchlickou krizi, domnívají se nejmenovaní američtí představitelé.

Jan 25

Přehledně: Pohyby vojsk okolo Ukrajiny a co chystá Rusko, když ne invazi

Seznam Zprávy

Je rusko-ukrajinská válka reálným scénářem? Pravděpodobnější než klasická pozemní invaze jsou hybridní konflikt, kybernetické útoky, psychologická válka nebo vyostření situace v okupovaném Donbasu, píšou ukrajinští analytici.

Dec 1

Rusko zaplatí vysokou cenu, varuje šéf NATO před invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Napětí mezi Ruskem a NATO neutichá. Z jedné strany na druhou létají slova o „zaplacení vysoké ceny“ nebo „překračování červených linií“. NATO se obává napadení Ukrajiny, Rusko zase mluví o hrozbě západního útoku.