English

Jsme pevní, v Rusku z toho musí být úplně hotoví, říká ukrajinský analytik

Seznam Zprávy

Ruská agrese na Ukrajině začala právě před osmi měsíci. Jak se válka podepsala na mentalitě Ukrajinců, popisuje z Kyjeva v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy analytik Serhij Danilov.

More from Seznam Zprávy

Jun 21

Rusko hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů, Ukrajina čtyř ruských raket

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek.

Jun 19

Ruský soud zakázal české innogy Energie vést arbitráž mimo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruský soud zakázal české innogy Energie a francouzské Engie vést arbitráž proti Gazpromu v zahraničí. Při neuposlechnutí hrozí firmám pokuty.

Jun 12

Novinář k sabotážím s ruskou stopou: Není to česká hysterie

Seznam Zprávy

V souvislosti s případem muže, který je kvůli pokusu o žhářský útok v Praze, obviněn z terorismu se objevují další podrobnosti. Cizinec podle zjištění SZ po zadržení řekl, že si ho najali za peníze. Stopy vedou až do Ruska.

May 29

Ukrajinci opět útočili poblíž ruského radaru, Rusko hlásí zničení MiG-29

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS ve středu oznámilo sestřelení ukrajinské stíhačky MiG-29 protivzdušnou obranou a celkem 31 bezpilotních letounů. Naopak Ukrajinci ohlásili likvidaci 13 ze 14 útočících dronů.

May 6

Video: Ukrajinci hlásí další úspěšný útok na ruskou loď kotvící na Krymu

www.seznamzpravy.cz

Tvrdí, že akci provedla speciální jednotka vojenské rozvědky. Rusko se ke zprávě zatím nevyjádřilo.

Mar 17

Noční dronové nálety: V Rusku zasáhly rafinerii, Kyjev hlásí požáry

www.seznamzpravy.cz

V noci na neděli opět došlo k dronovým útokům na území Ukrajiny a Ruska. Moskva hlásí jednoho mrtvého, příčinou smrti má být infarkt. Na Ukrajině v důsledku večerních útoků nikdo nezemřel, došlo ale k poškození průmyslových budov.

Mar 12

Rusko oznámilo pokus o vpád diverzantů, k útokům se hlásí ruští dobrovolníci

www.seznamzpravy.cz

„Překročili jsme Rubikon,“ napsali na telegramu ruští dobrovolníci na straně Ukrajiny poté, co podle vlastního tvrzení vnikli na území Ruské federace a zničili obrněné vozidlo. Ruské úřady však uvedly jinou verzi příběhu.

Dec 30

Rusko hlásí zničení 32 ukrajinských dronů, Ukrajinci pěti ruských strojů

www.seznamzpravy.cz

Ruští činitelé informují o smrti tří dětí, z níž viní ukrajinské ostřelování, ke kterému došlo v noci.

Oct 2

Komentář: Hloupé české chyby. Velvyslance v Rusku potřebujeme

www.seznamzpravy.cz

Měli bychom vztahy s Ruskem držet ve svých rukou, nevzdávat se nástrojů a možností. A také si zbytečně nekomplikovat život.

Jun 9

České sankce proti Rusku se zadrhly

Seznam Zprávy

Ministerstvu zahraničních věcí se zatím nepodařilo obsadit oddělení, které se má věnovat sankční politice. Agendu „dočasně“ řeší úředníci z jiných pracovišť. A na českém sankčním seznamu zůstává od jeho spuštění jediná položka.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Oct 3

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká diplomacie zároveň varovala před cestami na ruské území.

Apr 23

Rusko chce nelegálně adoptovat malé Ukrajince, tvrdí Kyjev

Seznam Zprávy

Rusové odvlekli přes 121 tisíc ukrajinských dětí na ruské území, uvedl ukrajinský velvyslanec při OSN. A teď se množí zprávy o tom, že tamní úřady chtějí urychlit proces jejich osvojení. I přestože někde mají rodiče a příbuzné.

Mar 10

Co píší v Rusku: Z pultů mizí české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nehledejte hlubokou analýzu ruských stanic, zpravodajských webů, novin či agentur. Nabízíme jen drobný vhled do toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 2

Do Ruska přestává téct české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nesouhlas se zabíjením na Ukrajině vyjádřil lídr Plzeňský Prazdroj, dvojka trhu Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar nebo Bernard. České pivovary se tak v reakci na válku odstřihávají od dodávek do Ruska.

Feb 21

Zadržet nebo zabít. Rusko má podle USA seznam nepohodlných Ukrajinců

Seznam Zprávy

Spojené státy podle dopisu upozornily na nebezpečí porušování lidských práv v případě ruské invaze ve čtvrtek při vystoupení šéfa diplomacie Antonyho Blinkena před Radou bezpečnosti OSN. Kreml existenci seznamu popřel.

Apr 22

Rusko-česká roztržka lidi v Rusku nezajímá. Ani v byznysu, říká podnikatel

Seznam Zprávy

„Pokud by došlo k další eskalaci, může to mít vliv na akceptaci českého zboží ruskými orgány při dovozu – změnou výše cla nebo různými žertíky se zadržováním kamiónů,“ říká o byznysu s Ruskem Jan Petrák, která tam působí už 7 let.

Oct 9

Hledaný finančník s českými kořeny může mít vazby na ruskou FSB

www.seznamzpravy.cz

Vypátrala to skupina Bellingcat, když začala zkoumat pád finanční skupiny Wirecard. Právě v té byl finančník manažerem. Společnost padla, když se ukázalo, že jí chybí téměř 50 miliard korun, které vykazovala ve svém účetnictví.

Apr 30

Zprávy o plánu zabít české politiky jsou nemyslitelné, reaguje Rusko

Seznam Zprávy

Zprávu o plánu zabít české politiky, která se objevila v týdeníku Respekt, označil dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za „nemyslitelnou“.