English

Deportace pokračují, Rusko v Chersonské oblasti rozšířilo evakuační zónu

Seznam Zprávy

Ruské okupační síly a uměle dosazená proruská správa ukrajinského území organizují převoz dalších obyvatel z obcí ležících na levém břehu řeky Dněpr. Kyjev mluví o „deportacích“.

More from Seznam Zprávy

Nov 2

Všude bláto. Video ukazuje pohyb Ukrajinců na okupovaném břehu Dněpru

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinští vojáci se dál drží na pozicích na levém břehu Dněpru u obce Krynky a u Antonivského železničního mostu.

Oct 19

Ukrajinské jednotky zřejmě pronikly přes Dněpr

Seznam Zprávy

Ukrajinská protiofenziva podle posledních zpráv postoupila na levý, tedy východní, břeh řeky Dněpr.

Aug 9

Video ukazuje silnou aktivitu Ukrajinců na levém, tedy okupovaném břehu Dněpru

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinci opakovaně překročili Dněpr a zaujali pozice na levém, tedy okupovaném břehu řeky. Podobné zprávy se objevily už dříve, zatím však šlo vždy zřejmě jen o průzkum terénu.

Jun 26

Pokus o průlom? Záběry bitvy na okupovaném břehu Dněpru

www.seznamzpravy.cz

Nové záběry naznačují, že Ukrajinci překročili Dněpr u Antonivského mostu a zaujali pozice na levém, tedy okupovaném, břehu řeky. Už dřív se objevily podobné zprávy, zatím vždy šlo zřejmě pouze o průzkum terénu.

Jun 24

Video z Chersonské oblasti: Voda a jídlo jsou vzácnost, pomoc vozí dobrovolníci

www.seznamzpravy.cz

Ruská armáda se snaží zabránit ukrajinským dobrovolníkům zásobovat potravinami a vodou ukrajinské obce, které zasáhla povodňová vlna z protržené přehrady Kachovka.

Jun 9

V Záporožské oblasti zuří tvrdé boje

www.seznamzpravy.cz

Některá západní média považují zesílené střety v tomto úseku fronty za začátek aktivní fáze dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy. Cílem Kyjeva je získat zpět Ruskem okupovaná území na jihu a východě Ukrajiny.

May 22

Proukrajinské jednotky vstoupily na ruské území. Kyjev to potvrdil

Seznam Zprávy

Gubernátor Bělgorodské oblasti oznámil, že do regionu vstoupila „sabotážní a průzkumná skupina“ ukrajinské armády. K operacím v Rusku se přihlásil ruský dobrovolnický sbor bojující na straně Ukrajiny. Jeho akci potvrdil i Kyjev.

Nov 23

Putin se po Chersonu bojí o život, zní z Kyjeva. „Krym proměníme v ostrov“

Seznam Zprávy

Osvobození Chersonu z ruského područí bylo pro prezidenta Vladimira Putina vážnou psychologickou ranou. Obává se proto o svůj život, tvrdí vojenský poradce z prezidentské kanceláře Volodymyra Zelenského.

Nov 11

Přesun armády na levý břeh Dněpru dokončen, tvrdí Kreml. Most za okupanty spadl

Seznam Zprávy

I když Ukrajina stále zprávám o kapitulaci Rusů v Chersonu příliš nevěří, vedení ruské armády oznámilo, že o páté hodině ráno dokončilo ústup svých jednotek. S vysokou pravděpodobností jej zakončily zničením mostu přes Dněpr.

Nov 7

Fotky z Chersonské oblasti: Tak vypadá čekání na ofenzivu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinští vojáci se přibližují k Chersonu a připravují se na ofenzivu s cílem osvobodit město, jež po únorové invazi dosud okupují Rusové. Lidé, kteří neutekli, čekají na blížící se bitvu.

Nov 1

Deportace pokračují, Rusko v Chersonské oblasti rozšířilo evakuační zónu

Seznam Zprávy

Ruské okupační síly a uměle dosazená proruská správa ukrajinského území organizují převoz dalších obyvatel z obcí ležících na levém břehu řeky Dněpr. Kyjev mluví o „deportacích“.

Oct 25

Fotky z Chersonské oblasti: I tady po sobě Rusové nechávají jen spoušť

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinci osvobodili už desítky obcí v Chersonské oblasti. Nyní se schyluje k boji o samotný Cherson. Podle expertů z amerického Institutu pro studium války se Rusové z města nejspíš nestahují, jak tvrdí, ale chystají se na bitvu.

Oct 24

Jen mimikry. Rusové podle Kyjeva z Chersonu neodchází, posilují tam obranu

www.seznamzpravy.cz

Ruská armáda vytváří zdání, že Cherson opouští. Ukrajinské zpravodajské služby jsou opačného názoru, podle nich Rusové posilují obranné pozice a připravují se na ukrajinský útok.

Oct 14

Rusko potvrdilo výbuch muničního skladu v Belgorodské oblasti, viní Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Explozi podle ruských úřadů způsobilo ukrajinské ostřelování. Na místě jsou mrtví a zranění, přesné počty nejsou známy. Mezi mrtvými jsou podle ruských agentur i příslušníci národní gardy.

Oct 13

Okupační úřady vyzvaly k evakuaci obyvatel Chersonské oblasti do Ruska

www.seznamzpravy.cz

Ruskem dosazený gubernátor Chersonské oblasti vyzval civilisty k evakuaci do Ruska. Města v regionu podle něj čelí každodennímu ostřelování postupujících ukrajinských sil. Moskva slíbila, že s odjezdem lidí na své území pomůže.

Sep 30

Putin podepsal dekrety o uznání nezávislosti Záporožské a Chersonské oblasti

www.seznamzpravy.cz

Kreml v pátek oficiálně vyhlásí připojení čtyř ukrajinských okupovaných oblastí k Rusku. Ukrajina vzkázala, že na anexi svého území zareaguje „velmi tvrdě“.

Sep 7

Kyjev o protiofenzivě v Chersonu strategicky mlčí, ukrajinský analytik vysvětlil proč

Seznam Zprávy

Exkluzivní rozhovor Seznam Zpráv se Serhijem Danilovem o ukrajinské protiofenzivě. Co by nastalo, pokud by skončila neúspěchem? „Snížila by se víra v kyjevskou vládu a zvýšila kolaborace. A došlo by k betonování ruského vlivu.“

Jul 4

Fotky: Dřív jezdili k moři. Teď jsou v Kyjevě vděční za koupání v Dněpru

www.seznamzpravy.cz

Život v ukrajinské metropoli na čtyři měsíce přerušily válka a noční zákaz vycházení. Po dlouhých měsících se nyní obyvatelé Kyjeva zkouší vrátit k normálnímu život, i když je jejich země stále ve válečném stavu.

May 23

Fotky: „Tohle je už naše.“ Rusové vzali novináře do Chersonské oblasti

Seznam Zprávy

Hlavní součástí ruského plánu invaze na Ukrajinu bylo s vysokou pravděpodobností podřídit většinu ukrajinských oblastí dlouhodobé proruské správě. Zatím se to podařilo jen v Chersonské oblasti.