English

Test mezikontinentální rakety se KLDR nezdařil, tvrdí Jižní Korea

Seznam Zprávy

Severní Korea ve čtvrtek ráno odpálila svou dosud nejsilnější mezikontinentální balistickou raketu (ICBM). Jihokorejské vládní zdroje naznačují, že se test nezdařil.

More from Seznam Zprávy

Apr 2

Severní Korea odpálila podezřelou balistickou raketu středního doletu do moře

www.seznamzpravy.cz

Severní Korea pravděpodobně testuje hypersonickou raketu středního doletu poháněnou tuhým palivem, informovala jihokorejská armáda.

Mar 18

Severní Korea odpálila několik raket, Soul a Tokio protestovaly

www.seznamzpravy.cz

Nejméně tři rakety vyslala dnes ráno Severní Korea k nebi. Všechny letěly přibližně 350 kilometrů a skončily v moři. Jižní Korea a Japonsko se tvrdě ohradily.

Jan 14

KLDR odpálila do Japonského moře balistickou střelu

www.seznamzpravy.cz

Severní Korea odpálila balistickou střelu do Japonského moře. Severokorejská armáda minulý týden také odpálila do moře u hranic s Jižní Koreou asi 200 dělostřeleckých granátů. Kvůli tomu došlo i k evakuaci ostrova Jeonpchjong.

Dec 18

KLDR odpálila další balistickou raketu dlouhého doletu. Jde o rekord

www.seznamzpravy.cz

Poté, co během neděle provedla KLDR test balistické střely krátkého doletu, vyzkoušela v pondělí i střelu, která by potenciálně mohla zasáhnout celé Spojené státy. Balistická raketa dlouhého doletu dopadla do Japonského moře.

Dec 17

Severní Korea provedla další test balistické rakety

www.seznamzpravy.cz

V listopadu Severní Korea úspěšně vyslala na oběžnou dráhu svou vlastní vojenskou špionážní družici. Soul a Pchjongjang následně oznámily pozastavení platnosti vojenské dohody, jejímž cílem bylo snížení napětí na poloostrově.

Sep 8

Severní Korea se chlubí jadernou ponorkou. Je ale jaderná jen napůl

Seznam Zprávy

KLDR představila první „taktickou jadernou ponorku“. Do elitního klubu zemí vlastnících tuto obávanou zbraň ale nevstoupila. Ponorka totiž podle analytiků nemá jaderný pohon. Schopnost odpalovat jaderné hlavice nicméně mít může.

Apr 13

KLDR odpálila další balistickou raketu. Japonsko doporučilo občanům se ukrýt

www.seznamzpravy.cz

Japonská vláda vydala varování, že raketa může dopadnout poblíž ostrova Hokkaidó, a vyzvala zdejší obyvatele, aby se okamžitě schovali. Později výstrahu odvolala. Podobné doporučení dostali i obyvatelé Tokia.

Mar 16

Severní Korea odpálila mezikontinentální balistickou raketu

www.seznamzpravy.cz

Do dnešního dne poslední test mezikontinentální balistické rakety KLDR uskutečnila 18. února.

Feb 20

KLDR odpálila dvě balistické střely

www.seznamzpravy.cz

Severní Korea vypálila další dvě balistické střely u svého východního pobřeží. Japonský premiér Fumio Kišida uvedl, že kvůli incidentu požádal Radu bezpečnosti OSN o mimořádné jednání.

Dec 31

Další provokace. KLDR odpálila směrem do moře tři balistické rakety

www.seznamzpravy.cz

Severní Korea odpálila tři balistické rakety krátkého doletu do moře východně od Korejského poloostrova.

Nov 4

Test mezikontinentální rakety se KLDR nezdařil, tvrdí Jižní Korea

Seznam Zprávy

Severní Korea ve čtvrtek ráno odpálila svou dosud nejsilnější mezikontinentální balistickou raketu (ICBM). Jihokorejské vládní zdroje naznačují, že se test nezdařil.

Nov 2

KLDR odpálila nejméně deset raket, Jižní Korea zareagovala třemi

www.seznamzpravy.cz

Jedna z raket, kterou severokorejská armáda vystřelila, dopadla do mezinárodních vod, jen 26 kilometrů od námořní hranice s Jižní Koreou. Je to poprvé od rozdělení poloostrova, kdy střela dopadla tak blízko hranice, tvrdí Soul.

Oct 14

KLDR odpálila další balistickou střelu. Napětí stupňuje, zapojily se i stíhačky

Seznam Zprávy

Severní Korea ve čtvrtek odpálila balistickou střelu krátkého doletu do moře u svého východního pobřeží, uvedla jihokorejská armáda. V době zvýšeného napětí se jedná o poslední ze série odpalů KLDR, země s jadernými zbraněmi.

Oct 4

Severní Korea odpálila balistickou střelu, přeletěla nad Japonskem

Seznam Zprávy

KLDR odpálila další balistickou střelu, která přeletěla japonský ostrov Hokkaidó. Vláda v Tokiu vyzvala lidi v ohrožené oblasti, aby se ukryli. Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea slíbily rozhodnou odpověď.

May 7

KLDR odpálila směrem do Japonského moře střelu, zřejmě balistickou

www.seznamzpravy.cz

Šlo o patnáctou podobnou zkoušku, kterou izolovaný komunistický stát letos uskutečnil, uvedla agentura AP. Pro srovnání, v roce 2020 provedla pouze čtyři testy a v roce 2021 osm.

Mar 24

Poprvé za 5 let. KLDR zřejmě otestovala mezikontinentální balistickou střelu

www.seznamzpravy.cz

Jihokorejský prezident Mun Če-in novou zbrojní zkoušku KLDR tvrdě odsoudil a prohlásil, že severokorejský vůdce Kim Čong-un porušil moratorium na odpaly mezikontinentálních balistických střel.

Jan 5

Severní Korea vypálila balistickou střelu, shodují se Japonsko a Jižní Korea

Seznam Zprávy

Severní Korea ve středu zřejmě vypálila přes své východní pobřeží balistickou střelu. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedla japonská a jihokorejská vláda.

Sep 28

Severní Korea odpálila zakázanou balistickou raketu

Seznam Zprávy

Severní Korea (KLDR) otestovala balistickou raketu krátkého doletu. Střela zřejmě spadla do vod mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu. Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Sep 15

Zkouška pro Bidena i trpělivost Japonců. KLDR odpálila balistické střely

www.seznamzpravy.cz

Tři dny po otestování nové zbraně schopné dopravit atomovou bombu k Japonsku odpálila KLDR dvě balistické střely. Několik hodin poté první test balistické rakety odpalované z ponorky oznámila i Jižní Korea.

Mar 25

Kimova provokace? KLDR odpálila dvě balistické rakety

Seznam Zprávy

Poprvé od chvíle, kdy se Joe Biden ujal prezidentské funkce, provedla Severní Korea raketové testy. Podle japonského premiéra Jošihida Sugy odpálil Pchjongjang ve čtvrtek dvě balistické rakety do Japonského moře.