English

Rusko se žene do náruče mezinárodních vyvrhelů

Seznam Zprávy

Na Ukrajinu proudí pomoc ze Západu, Rusku nezbývá, než se s žádostí o dodávky zbraní obracet na vyděděnce mezinárodního společenství. Pro výrobu sovětské zbraňové technologie se rázem stala atraktivní zemí Severní Korea.

More from Seznam Zprávy

Jun 21

Rusko hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů, Ukrajina čtyř ruských raket

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek.

Jun 4

Pomalá pomoc Ukrajině? O munici se Česko přetahuje s Ruskem

Seznam Zprávy

Česká iniciativa na nákup munice pro Ruskem napadenou Ukrajinu pokračuje. Někteří ale kritizují její pomalost. Podle ministra zahraničí však není možné na dodavatele ze třetích zemí tlačit. Pro společnou iniciativu EU není vůle.

Apr 16

Ukrajina podle médií zničila výkonnou radarovou stanici na západě Ruska

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská armáda zaznamenala úspěch v podobě zničení ruské radarové stanice. Měla dosah 700 kilometrů do ukrajinského vnitrozemí a poskytovala podporu ruským bombardérům.

Mar 17

WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i od spojenců Ruska

www.seznamzpravy.cz

Česká republika, kterou deník označil za jednoho z nejhorlivějších podporovatelů Ukrajiny v její obraně proti Ruské agresi, podle WSJ zajistila asi 800 000 dělostřeleckých granátů od různorodé skupiny dodavatelů z celého světa.

Mar 13

Ukrajina zaútočila na ruské regiony desítkami dronů, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských činitelů drony zasáhly několik regionů včetně Voroženské či Leningradské oblasti. Zneškodněné drony při pádu nachápaly škody na infrastruktuře a obytných budovách.

Feb 2

KLDR se vyplácí dodávky zbraní Rusku, oživují její ekonomiku

www.seznamzpravy.cz

Severní Korea, kde žije 60 procent populace pod hranicí chudoby, původně dodávala zbraně a munici pouze vlastní armádě, časem si ale našla několik klíčových zákazníků i jinde ve světě.

Jan 12

Rusko dováží třetinu součástek do zbraní ze Západu, tvrdí Ukrajina

Seznam Zprávy

Moskva stále získává velkou část válečných technologií ze Západu, a to navzdory sankcím. Vyplývá to z výzkumu Kyjevské ekonomické univerzity.

Dec 14

Severní Korea kupuje Rusku čas, říká analytik

Seznam Zprávy

KLDR by měla mít zásobu zbraní na čtyři až šest měsíců války, rozsáhlý zbrojní průmysl i dost vlastních surovin. Alespoň podle analytika Josepha Bermudeze, který přibližuje, jak může Pchjongjang pomoct Moskvě s válkou na Ukrajině.

Mar 30

Muž ze Slovenska chtěl Rusku prodat zbraně z KLDR

www.seznamzpravy.cz

Slovenský občan plánoval od Severní Koreje získat 20 druhů zbraní a munice. Výměnou za „komerční letadla, suroviny a další zboží“ pro KLDR je chtěl prodat Rusku.

Jan 1

Západ musí Ukrajinu dlouhodobě podporovat, Rusko zatím neustoupí, říká šéf NATO

www.seznamzpravy.cz

Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg uvedl, že Západ musí být připraven Ukrajinu dlouhodobě podporovat. Rusko je podle něj připraveno ve válce pokračovat a potenciálně zahájit novou ofenzivu.

Dec 13

Podpora Západu Ukrajině je klíčová, aby zvládla zimu a odolala Rusku, míní Fiala

www.seznamzpravy.cz

Premiér Petr Fiala řekl, že společná a koordinovaná pomoc západních zemí je zásadní pro to, aby Ukrajina mohla zvládnout zimu a ubránila se ruské agresi. Další vývoj na Ukrajině podle něj ovlivní i život ve zbytku Evropy.

Dec 12

Rusku se podle USA tenčí zásoby, na Ukrajině používá desítky let starou munici

www.seznamzpravy.cz

Rusko je nuceno používat často mnoho desetiletí starou munici, která vykazuje vysokou míru chybovosti. Po téměř 10 měsících války na Ukrajině se tak děje kvůli tenčícím se zásobám.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Oct 6

Rusko už vyzbrojilo Ukrajinu víc, než celý Západ dohromady

www.seznamzpravy.cz

Novináři listu The Wall Street Journal porovnali počet ruských zbraní zabavených Ukrajinou od začátku války s počtem zbraní dodaných ze Západu. Zjistili přitom, že Rusové k úspěchu ukrajinského protiútoku přispívají víc než Západ.

Apr 26

Válka na Ukrajině ukázala, že hlavní zbraň Západu proti Rusku selhává

www.seznamzpravy.cz

V posledních dekádách používají západní země v mezinárodních sporech čím dál častěji spíše ekonomické sankce než vojenskou sílu. Současná válka na Ukrajině však ukazuje limity tohoto přístupu.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.

Feb 24

Mapa: Kde Rusko udeřilo proti Ukrajině

Seznam Zprávy

Města na východě jako Kramatorsk a Charkov, ale i Kyjev a Ivano-Frankivsk asi 160 kilometrů od ukrajinských hranic. To všechno jsou cíle, na které se Rusko zaměřilo.

Jan 20

Rusko čeká tvrdá reakce západu, pokud vpadne na Ukrajinu, zní z Bílého domu

Seznam Zprávy

Dle prezidenta Joea Bidena se Rusko chystá na Ukrajině k nějaké akci, avšak nestojí o otevřenou válku. Jakákoliv agrese Ruska se má setkat s ostrou reakcí USA a spojenců, uvedla mluvčí Bílého domu.

Dec 22

Západ posílá Ukrajině experty na obranu před kyberútoky z Ruska

Seznam Zprávy

Rusko přitvrzuje i v kyberprostoru. Británie a USA vyslaly své experty do Kyjeva s hlavním posláním: čelit případnému ruskému kybernetickému útoku na ukrajinskou energetickou síť, bankovní systém a další klíčovou infrastrukturu.

Dec 12

Rusko posílá k Ukrajině další techniku. Tvrdě zaplatíte, varuje Západ

Seznam Zprávy

Napěti na ukrajinsko-ruských hranicích dále eskaluje. K hranicím podle médií míří další vojenská technika a situaci neuklidnily ani nedávné rozhovory mezi prezidenty Vladimirem Putinem a Joem Bidenem.