English

Bez Putina? Zelenskyj po tlaku USA upustil od podmínky pro mírová jednání

Seznam Zprávy

Americký deník Politico s odkazem na své zdroje v Bílém domě popisuje, co stálo za změnou kurzu Kyjeva. Ukrajinský prezident poprvé připustil, že s Moskvou může jednat i bez sesazení ruského vůdce.

More from Seznam Zprávy

Jun 7

Moskva tvrdí, že Kyjev použil americké zbraně k útoku na civilní cíle v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Kreml obvinil USA, že nesou zodpovědnost za smrt žen a dětí v Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Rusko rozhořčeně reaguje na rozhodnutí, kterým Západ povoluje Ukrajině použít jím dodané zbraně k útokům na ruské území.

May 13

Vojenská pomoc z amerického balíku je na Ukrajině, potvrdil Bílý dům

www.seznamzpravy.cz

USA podle bezpečnostního poradce Jakea Sullivana učiní „vše, co je v lidských silách“, aby i další dodávky doputovaly do bránící se země co nejrychleji.

Apr 7

Zelenskyj: Jestli americký Kongres neschválí novou pomoc, prohrajeme

www.seznamzpravy.cz

Pokud USA neposkytnou Ukrajině nový balík pomoci, země prohraje válku, řekl tamní prezident Volodymyr Zelenskyj. Podporu ve výši 60 miliard dolarů už několik měsíců blokují v americkém Kongresu republikáni.

Mar 13

V boji o post amerického prezidenta se znovu utká Biden s Trumpem

www.seznamzpravy.cz

V rámci procesu primárek oba získali dostatečný počet delegátů, aby si prezidentské nominace zajistili. Trump i Biden své oponenty v nominačním procesu porazili naprosto jednoznačně.

Feb 15

Tusk a Duda se 12. března setkají s Bidenem, oznámil Bílý dům

www.seznamzpravy.cz

Tématy schůzky budou podle prohlášení Bílého domu podpora Ukrajině, příprava nadcházejícího washingtonského summitu NATO a bilaterální spolupráce.

Sep 21

Zelenskyj dorazil do Bílého domu. V Kongresu ho mluvit nenechali

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj narozdíl od loňského prosince jednal s americkými zákonodárci jen za zavřenými dveřmi. Na vystoupení na plénu podle republikánského šéfa Sněmovny reprezentantů nebyl čas.

Sep 12

Prezident Biden bude čelit vyšetřování

Seznam Zprávy

Předseda sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy, oznámil, že navrhne zahájení vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Podle něj má být vyšetřován kvůli kvůli obchodním aktivitám své rodiny.

Jun 18

Protiofenziva, nebo jen předehra? Kyjev hledá trhliny a Moskva se zlepšuje

Seznam Zprávy

Nejtěžší boje na rusko-ukrajinské frontě nyní probíhají v jižní Záporožské a západní Doněcké oblasti a okolo Bachmutu, napsala britská vojenská rozvědka. Odborníci se ale shodují, že ukrajinský protiútok může trvat dlouho.

Feb 20

TMBK: Biden v Kyjevě objevuje ukrajinskou kulturu

www.seznamzpravy.cz

Americký prezident Joe Biden nečekaně zavítal do Kyjeva, kde se setkal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Ten mu tak mohl ukázat i něco málo z ukrajinské kultury. Další koláž populárního grafika pro SZ.

Feb 10

Americký prezident Biden přiletí do Polska. Setká se tam i se zástupcem Česka

www.seznamzpravy.cz

Americký prezident Joe Biden bude od 20. do 22. února v Polsku, píše Reuters s odkazem na Bílý dům.

Dec 5

Moskva obvinila Kyjev z útoků na dvě ruská letiště

www.seznamzpravy.cz

Moskva obvinila Ukrajinu z pokusu o provedení dronového útoku na dvě ruská armádní letiště. Ruská protivzdušná obrana sice drony sestřelila, při útoku ale údajně zemřeli tři ruští vojáci.

Oct 21

Americké volby ovlivní fenomén Trump. Prezident Biden má důvod bát se o práci

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Za necelé tři týdny proběhnou ve Spojených státech všeobecné volby, jejichž hlavním tématem je inflace a ekonomika. Pokud se k moci dostanou republikáni, zbylé dva roky Bidenova období budou pro demokraty bolestivé.

Jul 25

Moskva tvrdí, že se Kyjev s pomocí novinářů snažil naverbovat ruského letce

Seznam Zprávy

Ruská tajná služba FSB podle prokremelských médií zmařila ukrajinskou operaci, jejímž cílem bylo zmocnit se ruských armádních letounů. V televizi vystoupil pilot, který prý dostal nabídku peněz a občanství jedné ze zemí EU.

Feb 24

Kyjev a Moskva jednají o rozhovorech, Zelenskyj se obrátil na Izrael

www.seznamzpravy.cz

Rusko zaútočilo na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Feb 21

Biden slíbil boj s klimatickou krizí. V cestě má Kongres

Seznam Zprávy

Svůj ambiciózní plán pro boj s klimatickou změnou představil už během předvolební kampaně. Teď má Joe Biden Bílý dům pod kontrolou už déle než rok. A naplnění svých slibů se ani zdaleka nepřiblížil.

Feb 6

Moskva může dobýt Kyjev, ale ne celou zemi, říká bývalý ukrajinský ministr

Seznam Zprávy

Ve čtvrtek Moskva spolu s Minskem zahajuje rozsáhlé vojenské cvičení na dostřel od Kyjeva. Podle bývalého ukrajinského ministra obrany Andrije Zahorodňuka je právě hlavní město v ohrožení, celou zemi však dle něj Rusko neovládne.

Jan 23

Do Kyjeva dorazila druhá zásilka americké vojenské pomoci

Seznam Zprávy

Jde o součást americké vojenské pomoci Ukrajině schválené v prosinci, která má hodnotu 200 milionů dolarů (4,3 miliardy Kč). První část do země dorazila v sobotu.

Jun 8

Biden pozval ukrajinského prezidenta Zelenského do Bílého domu

www.seznamzpravy.cz

Joe Biden pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Bílého domu. Oznámil to v pondělí poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Apr 10

Na východě Ukrajiny se střílí, Moskva a Kyjev se obviňují z provokací

Seznam Zprávy

Od konce března Ukrajina varuje před shromažďováním ruských vojsk u ukrajinských hranic, což výrazně zvyšuje napětí na východě země. Moskva a Kyjev se mezitím čím dál víc vzájemně obviňují z provokací.

Jan 20

Složí přísahu a zamíří do Bílého domu. Kdo je Joe Biden, nový prezident USA?

Seznam Zprávy

Složit přísahu na schodech Kapitolu a převzít americkou vládu. Takové plány si teď dělá demokrat Joe Biden. Šestačtyřicátý šéf Bílého domu, který v listopadových volbách porazil republikána Donalda Trumpa.