English

Rusové ohlásili nejhorší ztrátu od začátku války. Ukrajinci jim nevěří

Seznam Zprávy

Stažení armády z důležitého města Cherson na jihu Ukrajiny oznámili ministr obrany Sergej Šojgu a šéf ruské vojenské operace Sergej Surovikin. Okupanti se podle nich stáhnou na levý břeh Dněpru. Kyjev však ruskému oznámení nevěří.

More from Seznam Zprávy

Nov 2

Všude bláto. Video ukazuje pohyb Ukrajinců na okupovaném břehu Dněpru

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinští vojáci se dál drží na pozicích na levém břehu Dněpru u obce Krynky a u Antonivského železničního mostu.

Aug 16

Ukrajinci zaútočili přes Dněpr, Rusové stáhli výsadkáře

Seznam Zprávy

Kyjev výrazně rozšířil útok přes Dněpr v Chersonské oblasti. Zřejmě chce ruské velení donutit k reakci. I tak se ale fronta v rusko-ukrajinské válce se za poslední týden příliš nezměnila.

Aug 9

Video ukazuje silnou aktivitu Ukrajinců na levém, tedy okupovaném břehu Dněpru

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinci opakovaně překročili Dněpr a zaujali pozice na levém, tedy okupovaném břehu řeky. Podobné zprávy se objevily už dříve, zatím však šlo vždy zřejmě jen o průzkum terénu.

Aug 3

Rusové ostřelovali Cherson. Zasáhli trolejbus i katedrálu

www.seznamzpravy.cz

Série čtvrtečních úderů na jihoukrajinský Cherson zranila nejméně osm lidí, včetně čtyř hasičů a tří cestujících trolejbusu.

Jun 26

Pokus o průlom? Záběry bitvy na okupovaném břehu Dněpru

www.seznamzpravy.cz

Nové záběry naznačují, že Ukrajinci překročili Dněpr u Antonivského mostu a zaujali pozice na levém, tedy okupovaném, břehu řeky. Už dřív se objevily podobné zprávy, zatím vždy šlo zřejmě pouze o průzkum terénu.

Jun 9

Rusové ostřelují Cherson. Komplikují tak evakuační práce

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina obvinila Rusko z útoku na evakuační místa pro osoby postižené protržením přehrady Kachovka. Při ostřelování podle ukrajinských zdrojů zemřelo devět lidí a nadále komplikuje evakuační práce v oblasti.

Mar 12

Nový čínský ministr obrany je na sankčním seznamu USA. Kupoval ruské zbraně

www.seznamzpravy.cz

Při největší restrukturalizaci vlády za poslední roky Čína v neděli vyměnila mimo jiné i ministra obrany. Nově se funkce chopil Li Šang-fu, který je na sankčním seznamu USA a pracoval v čínském satelitním programu.

Feb 5

Ukrajinský ministr obrany končí. Před odchodem předpověděl brzký ruský útok

Seznam Zprávy

Odchod Oleksije Reznikova z čela rezortu následuje poté, co se objevila podezření, že ministerstvo přeplácelo dodávky potravin. Reznikova nahradí dosavadní náčelník vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Ve vládě ale zůstane.

Nov 24

Rus si šel ulevit a už se nevrátil. I tak umírali okupanti v Chersonu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinští partyzáni popisují, jak v Chersonu během okupace zasahovali proti Rusům. Ze sólo akcí se později stalo hnutí odboje, které spolupracovalo s ukrajinskou armádou. Ti, které ruští vojáci odhalili, skončili v mučírnách.

Nov 12

Splněný sen, poslední Rus je pryč. Cherson slaví

www.seznamzpravy.cz

Už nejsme otroci, radovali se Ukrajinci v osvobozeném Chersonu. Ruská okupace města na pravém břehu veletoku Dněpru trvala od začátku března.

Nov 12

Při ústupu poškodili Rusové severní část přehrady na Dněpru

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina i Rusko se vzájemně obviňují z plánů prolomit přehradu za pomoci výbušnin, což by způsobilo zaplavení velké oblasti po proudu řeky a nejspíše způsobilo velké škody v okolí Chersonu.

Nov 10

Zprávy z bojiště: Rusové nespěchají. Jak číst ústup u Chersonu

Seznam Zprávy

Ruské síly dostaly rozkaz opustit město Cherson na pravém břehu Dněpru. Ale to neznamená, že s tím budou spěchat.

Nov 5

Schyluje se k bitvě o Cherson. Rusové už rabují i tamní muzea

www.seznamzpravy.cz

„Brali všechno, co viděli,“ napsali o rabování ruských vojáků a ukrajinských kolaborantů pracovníci jednoho z chersonských muzeí. Rusové odvážejí obrazy, sochy i dokumenty z tamních archivů. Civilisty nutí opustit město.

Oct 25

Fotky z Chersonské oblasti: I tady po sobě Rusové nechávají jen spoušť

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinci osvobodili už desítky obcí v Chersonské oblasti. Nyní se schyluje k boji o samotný Cherson. Podle expertů z amerického Institutu pro studium války se Rusové z města nejspíš nestahují, jak tvrdí, ale chystají se na bitvu.

Oct 23

Uhájit, nebo zničit. Proč je Cherson v ruské agresi tak důležitým bodem

Seznam Zprávy

Rusové by po ztrátě Chersonu museli zapomenout na ovládnutí dalších velkých měst na jihu Ukrajiny. Ústup by snížil autoritu Kremlu u ruské veřejnosti i v zahraničí.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Jun 28

Rusové unesli starostu Chersonu

www.seznamzpravy.cz

Ruští okupanti unesli ukrajinského starostu Chersonu, oznámila jeho poradkyně. Podrobnosti zatím nejsou známé. Cherson na jihu Ukrajiny Rusko okupuje už od začátku března.

May 23

Fotky: „Tohle je už naše.“ Rusové vzali novináře do Chersonské oblasti

Seznam Zprávy

Hlavní součástí ruského plánu invaze na Ukrajinu bylo s vysokou pravděpodobností podřídit většinu ukrajinských oblastí dlouhodobé proruské správě. Zatím se to podařilo jen v Chersonské oblasti.

Mar 24

Ruský ministr obrany se našel. Podle Kremlu nemá čas na média

www.seznamzpravy.cz

Ministr obrany Sergej Šojgu má pravděpodobně dál důvěru ruského prezidenta Vladimira Putina. Kreml zveřejnil video, jak se účastní jednání bezpečnostní rady.

Mar 24

Ukrajinský Cherson čelí katastrofě, jídlo a léky Rusové do města nepustili

www.seznamzpravy.cz

S následky bojů na Ukrajině se potýká řada měst, včetně Mariupolu, který ruské síly neustále ostřelují. Kromě Mariupolu nyní ukrajinské úřady hovoří o humanitární katastrofě v Chersonu. Ruské síly začaly vyklízet tamní letiště.