English

„Největší porážka od pádu SSSR!“ Ruští propagandisté zuří, Kadyrov tleská

Seznam Zprávy

Co přesně Rusko stažením sil z Chersonu sleduje, zůstává nejasné. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov a šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin rozhodnutí uznale vítají. Populární propagandistické kanály mezitím ruské orgány ostře kritizují.

More from Seznam Zprávy

Jun 14

Na Ukrajině bojuje na 700 000 ruských vojáků, prohlásil Putin

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že do války proti Ukrajině nasadilo Rusko téměř 700 000 vojáků. Ukrajinský generální štáb ale odhaduje ruské ztráty na více než 524 000 vojáků. Tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Sep 15

Čečenský vůdce Kadyrov je podle rozvědky v kritickém stavu

www.seznamzpravy.cz

Podle vyjádření ukrajinské rozvědky se Kadyrovovi zhoršil zdravotní stav, který je nyní kritický.

Aug 31

„Měla jsem sílu a vášeň pro politiku.“ Teď Miroslava Němcová plánuje odchod

Seznam Zprávy

Nejvýraznější žena ODS bilancuje svou kariéru. Mluví o situacích, kdy už chtěla dávno odejít, proč přestala rozumět Václavu Klausovi a jaké citové strádání zažívají v politice ženy-matky.

May 15

Čečenský vůdce Kadyrov obvinil českou policii z „únosu“ jeho koně

www.seznamzpravy.cz

Čečenský vůdce uvedl, že česká policie zinscenovala spolu s ukrajinskou rozvědkou zmizení jeho koně ze stáje v Krabčicích. Hřebce v březnu odcizil neznámý pachatel. Už tehdy Kadyrov mluvil o nedůvěře vůči české policii.

Mar 8

Kadyrov o svém ukradeném koni: „Kde je chrabrá česká policie?“

Seznam Zprávy

Čečenský vůdce napsal, že nevěří tvrzení české policie o neznámých zlodějích. Úřady taky podle Kadyrova podhodnocují cenu hřebce, který patří na seznam jeho zmrazeného majetku.

Mar 7

Kůň čečenského vůdce Kadyrova zmizel z hřebčína v Krabčicích

Seznam Zprávy

Chovný kůň má podle policie hodnotu 400 tisíc korun. Krátce před ruskou invazí na Ukrajinu se ho dva muži pokusili z Česka odvézt.

Dec 5

Další kritik Kadyrova po smrti. Ve Švédsku zavraždili čečenského blogera

www.seznamzpravy.cz

Tumso Abdurachmanov byl zavražděn na začátku prosince, zprávu teď potvrdila stanice RFE/RL. Švédské úřady ji zatím nekomentovaly. Blogera se už před dvěma lety ve Švédsku pokusila zavraždit dvojice z Čečenska.

Sep 26

Bojujeme za každého z vás, prohlásil v Praze primátor Kyjeva Kličko

Seznam Zprávy

Na události Prague Summit of Cities, kde kyjevský primátor Vitalij Kličko dnes vystoupil, se hlavní město Ukrajiny Kyjev přidalo do Paktu svobodných měst. Podle Klička tento krok z Ukrajiny opravdu udělá evropskou zemi.

Sep 6

Kadyrov otočil. Na dovolenou se už nechystá

www.seznamzpravy.cz

Čečenský lídr Ramzan Kadyrov uvedl, že nehodlá opustit svou funkci. V neděli oznámil, že si potřebuje vzít pauzu na neurčito. Kreml mu dal ovšem najevo, že s ním ve funkci dál počítá.

Sep 5

Guvernér dobyté Ukrajiny, nebo politik na odpis? Kam míří Kadyrov

Seznam Zprávy

Překvapivé prohlášení čečenského prezidenta Kadyrova naznačující jeho konec ve funkci vyvolalo spekulace o dalším osudu věrného Putinova spojence. Variantou je povýšení, ale také možná ztráta podpory Kremlu.

Jul 31

Nový předmět o Putinovi i Krymu. K ruským školákům promluví Kadyrov

Seznam Zprávy

Ruské školáky čekají od září nové lekce o „hodnotách ruské společnosti“. Nový předmět se má zaměřit na „hodnoty ruské společnosti zakotvených v národní bezpečnostní strategii“.

Jul 2

Lysyčansk je obklíčen, tvrdí Kadyrov. Není to pravda, odmítá Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v sobotu oznámil, že proruské síly obklíčily Lysyčansk, poslední město pod ukrajinskou kontrolou v Luhanské oblasti. Kyjev tvrzení popřel, o město se podle něj dále bojuje.

Jun 12

Francouzští centristé ve volbách jen těsně vedou před levicovou formací

www.seznamzpravy.cz

První kolo francouzských parlamentních voleb skončilo velmi těsným výsledkem. Koalice Spolu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s 25,75 procenta hlasů jen nepatrně zvítězila před unií NUPES Jeana-Luka Mélenchona.

Apr 19

Fotky: Rusko cvičilo přehlídku k vítězství nad nacismem. Létalo se ve formaci „Z“

www.seznamzpravy.cz

Rusové se připravují na jeden z nejdůležitějších svátků v zemi – Den vítězství nad nacismem.

Mar 4

U letiště v Ruzyni investují čečenští miliardáři z Putinova okruhu

Seznam Zprávy

Oligarcha Mavlit Bažajev podnikající v Česku vystupoval jako důvěrník prezidenta Putina. Jeho bratr Musa na konci loňského roku od hlavy ruského státu obdržel státní vyznamenání. Rodina vydělává na ropě i drahých kovech.

Feb 11

Video: Kritizoval čečenského vůdce, policie unesla jeho matku

Seznam Zprávy

Zaremu Jangulbajevovou, matku právníka zabývajícího se lidskými právy, odvedli 20. ledna z jejího bytu maskovaní muži, kteří tvrdili, že jsou čečenští policisté. Odvlekli ji z ruského města vzdáleného od hranic s Čečnou 1 800 km.

Dec 28

Podporujete teroristy, zlobí se čečenský vůdce Kadyrov na Turky

Seznam Zprávy

Zesnulého bojovníka za čečenskou samostatnost Džochara Dudajeva považují Turci za hrdinu. Jeho jménem proto pojmenovali nově otevřený park v provincii Kocaeli. To se nelíbí čečenskému vůdci Kadyrovovi ani Kremlu.

Nov 10

Bojujeme jako na barikádě, říká český výrobce vířivek a plánuje novou továrnu

Seznam Zprávy

Kateřina Kadlecová vede firmu USSPA deset let, výrobu luxusních vířivek jí předal táta. Firmě z Orlických hor se v covidu dařilo, už v říjnu překonala dosavadní rekord celoročních prodejů.

Feb 11

Brněnská Fléda plánuje příští sezonu a bojuje s byrokracií

www.seznamzpravy.cz

V brněnském hudebním klubu Fléda, jednom z největších v Česku, už příliš nepočítají s tím, že v této sezoně otevřou. Koronavirová nákaza, která v Česku řádí už skoro rok, plný provoz nejspíš do léta neumožní.

Jul 24

Kritiky čečenského vůdce Kadyrova vraždí po světě

Seznam Zprávy

Čečenský bloger Mamikhan Umarov byl ve Vídni zastřelen poté, co zveřejnil zprávu, že má kompromitující informace na čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Tato vražda je ale jen jednou ze série útoků proti kritikům tamního režimu.