English

Podrobně: Pozornost světa se stočila k Polsku, Rusové eskalují napětí

Seznam Zprávy

Polsko v úterý v noci v reakci na výbuch u hranic s Ukrajinou zvýšilo bojovou pohotovost. Rusko odmítlo, že by na Przewodów poslalo rakety, mluví o provokaci. A Ukrajinou znovu zněly sirény. Situaci jsme sledovali online.

More from Seznam Zprávy

May 31

Ukrajina na Rusko podle Moskvy zaútočila raketami a desítkami dronů

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských úřadů ukrajinské útoky způsobily požár ve skladu pohonných hmot v Krasnodarském kraji, zranění a škody na infrastruktuře. Zasažené má být i letiště v Tatarstánu.

Feb 7

Další úder 50 kilometrů od hranic NATO. Kde Rusko bombardovalo Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina ve středu čelila dalšímu rozsáhlému ruskému vzdušnému útoku. V Kyjevě úder zranil nejméně 11 lidí a poškodil vedení vysokého napětí a rozvod tepla.

Jul 11

Úkolem je odstrašit Rusko. A co Ukrajina? Začíná druhý summit NATO za války

Seznam Zprávy

Startuje summit NATO. Už v předvečer přinesl průlom v otevření cesty Švédska do Aliance, zato Ukrajina zatím na členství nejspíš pomýšlí marně. „NATO by se ocitlo v přímém konfliktu s Ruskem,“ říká analytik Ondřej Ditrych.

Jun 27

Ukrajina si připomíná rok od útoku na obchodní dům. Rusko poslalo další raketu

Seznam Zprávy

Přesně před rokem si raketový útok na obchodní centrum v ukrajinském Kremenčuku vyžádal 21 obětí, dalších 77 lidí bylo zraněno. Rusko nyní svůj útok zopakovalo, navzdory důkazům ale vinu na tragédii popírá.

May 2

Zasáhla Polsko ruská raketa? Dopadla pár kilometrů od cvičiště NATO

Seznam Zprávy

Stále více otázek než odpovědí. U polské Bydhošti, kde je výcvikové centrum NATO, se minulý týden našla raketa. Odkud přiletěla, Poláci zjišťují. Pracuje se i s verzí ruské střely Ch-55 odpálené z Běloruska.

Jan 14

Deset mrtvých, desítky zraněných. Rusko ze vzduchu raketami ničí Ukrajinu

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Rusové večer podnikají druhou vlnu útoků. Zásah obytného domu ruskou raketou v Dnipru na východě země si vyžádal nejméně devět obětí a desítky zraněných. Další oběť je z města Kryvyj Rih.

Dec 29

Rusové zasypali Ukrajinu raketami ze vzduchu i z moře

Seznam Zprávy

Ukrajina zasáhla nová vlna ruských raketových útoků.

Nov 23

Rusko opět zasypalo Ukrajinu raketami. Potíže mají i jaderné elektrárny

Seznam Zprávy

Další rána pro ukrajinskou infrastrukturu. Ruský útok způsobil výpadky elektřiny nejen ve velké části Ukrajiny, ale také v Moldavsku. Problémy hlásily i jaderné elektrárny. O život během útoku přišlo nejméně šest lidí.

Nov 16

Kyjev: Předáme důkazy, že raketu, která zabíjela v Polsku, vypálilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina žádá Polsko, aby ji zahrnulo do vyšetřování úterního incidentu, kdy v obci ve východní části Polska po zásahu rakety ruské výroby zahynuli dva lidé. Kyjev trvá na tom, že střela byla vypálena z Ruska.

Nov 16

Raketu, jež zasáhla Polsko, mohla vystřelit Ukrajina při odvracení ruského útoku

Seznam Zprávy

Předběžná zjištění ukazují, že raketu, která v úterý zasáhla Polsko, zřejmě vypálily ukrajinské ozbrojené síly. Původně měly mířit na přilétající ruskou střelu, uvedla agentura AP s odvoláním na tři americké činitele.

Oct 23

Rusové Ukrajinu dál zasypávají raketami, zároveň ale budují i obranné pozice

Seznam Zprávy

Rusové během neděle podnikli třicet vzdušných útoků na Ukrajinu. Agentura AP zároveň uvádí, že ruské úřady budují na okupovaných územích a v příhraničních regionech obranné pozice.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Oct 8

Most zničili Rusové, naznačuje Kyjev. V Rusku volají po tvrdé pomstě

www.seznamzpravy.cz

Zatlačte Ukrajinu zpátky do 18. století, vyzývá na Telegramu zpravodaj oblíbeného Putinova listu. Po pomstě volají i ruští poslanci. V Kyjevě mezitím naznačují, že za zničení Krymského mostu může boj o moc v Moskvě.

Aug 23

Rusko dosáhlo svého cíle. Ukrajina už do NATO nevstoupí, řekl Medveděv

Seznam Zprávy

Jedině Rusko může do budoucna poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Na pokračování mírových rozhovorů to ale v tuto chvíli nevypadá.

Jun 16

„Vše se úplně zvrtlo.“ Rusové asi zajali dva Američany bojující za Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Alexander Drueke a Andy Huynh jsou podle jejich blízkých i úřadů nezvěstní na ukrajinském území již několik dnů. Britský deník The Telegraph píše, že jsou pravděpodobně v ruském zajetí.

Apr 22

Komentář: Rusko musí padnout, aby Rusové byli svobodní

www.seznamzpravy.cz

Nejen Ukrajinci, ale i Poláci, Češi a s nimi všichni Evropané nebudou moci klidně spát, dokud se bude kdesi na východě po bunkrech schovávat malý muž s velkou nenávistí ke svobodě a prosperitě jiných.

Mar 4

Video: IKEA v Rusku zavírá, Rusové ji vzali v poslední dny útokem

www.seznamzpravy.cz

Švédská nábytkářská firma oznámila ve čtvrtek, že pozastavuje své aktivity v Rusku a Bělorusku. Ikonická společnost se přidala k řadě západních podniků, které v oblasti zavírají své pobočky v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Mar 3

Rusové hledají informace mimo Rusko, BBC hlásí trojnásobek zájmu

www.seznamzpravy.cz

Sledovanost ruskojazyčného zpravodajského webu se oproti celoročnímu týdennímu průměru více než ztrojnásobila. Za poslední týden zaznamenala rekordní dosah 10,7 milionu lidí (oproti 3,1 milionu), uvedla BBC v tiskové zprávě.

Dec 1

Rusko zaplatí vysokou cenu, varuje šéf NATO před invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Napětí mezi Ruskem a NATO neutichá. Z jedné strany na druhou létají slova o „zaplacení vysoké ceny“ nebo „překračování červených linií“. NATO se obává napadení Ukrajiny, Rusko zase mluví o hrozbě západního útoku.

Oct 16

V Rusku umírá na covid tisíc lidí za den. Rusové ale Sputniku příliš nevěří

Seznam Zprávy

Rusko zaznamenalo poprvé od začátku pandemie více než tisíc úmrtí v souvislosti s covidem-19 za 24 hodin. Zemi stále trápí nízká proočkovanost, vakcínu proti covidu-19 zdravotníci aplikovali pouze necelé třetině populace.