English

Takový byl 17. listopad 2022: Za svobodu, Ukrajinu i proti systému

Seznam Zprávy

Česko si připomnělo 33 let od počátku pádu komunistického režimu. Události 17. listopadu se slavily nejen v hlavním městě, kde byl připravený bohatý program. Sváteční dění jsme sledovali v online reportáži.

More from Seznam Zprávy

Dec 13

Rusko podle USA ztratilo 87 % vojáků, které před invazí na Ukrajinu mělo

Seznam Zprávy

Z 360 000 vojáků, kteří vstoupili na Ukrajinu, včetně smluvního a branného personálu, jich Rusko podle zprávy amerických tajných služeb na bojišti ztratilo až 315 000.

Nov 8

Jaké akce se konají na výročí 17. listopadu v Praze

www.seznamzpravy.cz

Letos si připomínáme už 34 let od pádu komunismu, kdy se Československo dostalo ze spárů totalitního režimu a opět se stalo demokratickou zemí.

Aug 20

Česko chce, aby Ukrajina měla v Praze brzy nového velvyslance

www.seznamzpravy.cz

Od loňského července nemá Ukrajina v Praze velvyslance. Podle ministra vnitra Víta Rakušana by se situace mohla v nejbližší době změnit.

Feb 23

Časová osa: Výběr hlavních událostí spojených s ruskou invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

24. února 2022 ve 4:00 SEČ odvysílala ruská média projev Vladimira Putina. Oznámil v něm, že dal pokyn k invazi na Ukrajinu. V grafice nabízíme přehled toho hlavního, co se během prvního roku války odehrálo.

Aug 24

Ukrajina si připomíná výročí své nezávislosti. Oslavy se ale nekonají

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina se obává, že by Rusko mohlo na den výročí nezávislosti plánovat intenzivní útoky. Největší nebezpečí tkví v ostřelování v podvečerních hodinách, kdy se lidé vyskytují na jednom místě, varoval plukovník Ždanov.

May 23

Začal tak trochu jiný Davos. Do ruské dači provedla invazi Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Zasedání Světového ekonomického fóra ve Švýcarsku je poprvé bez ruských politiků, oligarchů a bujarých večírků.

Apr 30

Proč řada zemí neodsoudila ruskou invazi na Ukrajinu? Důvodů je mnoho

www.seznamzpravy.cz

Bylo by iluzorní, kdyby se západní představitelé domnívali, že celý svět sdílí názor NATO - že za tuto katastrofální válku nese plnou vinu Rusko, píše BBC a rozebírá důvody, proč tomu tak je.

Mar 16

Haagský soud nařídil Rusku zastavit invazi na Ukrajinu

Seznam Zprávy

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu (ICJ) vynesl rozhodnutí ohledně ruské invaze na Ukrajinu. Podle „prozatímního opatření“ musí ruská armáda pozastavit použití vojenské síly na ukrajinském území.

Mar 8

Česko kvůli invazi končí ve „východním CERNu“

www.seznamzpravy.cz

V reakci na útok na Ukrajinu Česko vypovědělo desítky let trvající spolupráci na fyzikálním výzkumu v mezinárodním ústavu v ruské Dubně u Moskvy. Vznikl jako východní protipól známého centra západoevropského střediska CERN.

Mar 5

„Znásilnění je zbraň i v ruské invazi“. Ukrajina hlásí první případy

www.seznamzpravy.cz

Válka na Ukrajině má dle svědectví a slov ministra zahraničí první oběti znásilnění vojáky. V patriarchální společnosti jsou ohroženy i ženy, které se rozhodly bránit zemi v armádě. Odborníci se odvolávají i na příběhy z Donbasu.

Mar 3

Benzin i nafta v ČR jsou po ruské invazi na Ukrajinu nejdražší v historii

www.seznamzpravy.cz

Důvodem dramatického nárůstu cen pohonných hmot v ČR je podle analytiků zdražování ropy na světových trzích a oslabení koruny v důsledku propuknutí války na Ukrajině.

Mar 2

Video: Stojíme za Ukrajinou. Cizinci v Česku proti invazi

www.seznamzpravy.cz

Spolek Milion chvilek pro demokracii natočil názory lidí různých národností, kteří spolu stojí proti agresi ruské vlády na Ukrajině.

Feb 24

Koruna zažívá kvůli ruské invazi na Ukrajinu volný pád

www.seznamzpravy.cz

Koruna zažívá nejvýraznější jednodenní propad od roku 2020. I když může jít o výkyv, vše bude záležet na dalším postupu a reakci západu na ruskou agresi. Konflikt může zvýšit inflaci.

Feb 16

K invazi na Ukrajinu téměř jistě nedojde, říká historik. A vysvětluje proč

Seznam Zprávy

Jan Rychlík pro Seznam Zprávy: Invaze by se Rusku nevyplatila. Ztráty na životech by byly velké i na ruské straně. A především: Co po invazi? Rusko by muselo udržovat okupaci západní části země. A to by bylo ekonomicky stravující.

Dec 1

Rusko zaplatí vysokou cenu, varuje šéf NATO před invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Napětí mezi Ruskem a NATO neutichá. Z jedné strany na druhou létají slova o „zaplacení vysoké ceny“ nebo „překračování červených linií“. NATO se obává napadení Ukrajiny, Rusko zase mluví o hrozbě západního útoku.

Dec 8

Výročí Záhady hlavolamu připomíná nová městská hra

www.seznamzpravy.cz

Ježka v kleci, vontskou kroniku či létající kolo mohou od dneška lidé najít v ulicích pražského Starého Města. Začíná hra, která připomíná 80. výročí vzniku knihy Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu.

Nov 14

Listopadová výročí budou ve Zlínském kraji bez veřejných akcí

www.seznamzpravy.cz

Letošní připomínka listopadových událostí let 1939 a 1989 se ve Zlínském kraji musí obejít bez velkých veřejných akcí. Kvůli epidemii koronaviru a souvisejícím opatřením se plánované akce neuskuteční.

May 5

Politici při výročí Pražského povstání připomínali význam odvahy

Seznam Zprávy

Andrej Babiš u příležitosti 75. výročí od vypuknutí Pražského povstání řekl, že si dnes Česko připomíná památku statečných lidí, kteří se v Praze, ale i na mnoha dalších místech Čech, Moravy a Slezska postavili nacistickému zlu.

May 1

Lešany si letos připomínají výročí narození Františka Hrubína

www.seznamzpravy.cz

Lešany na Benešovsku si letos připomínají 110 let od narození básníka, spisovatele a dramatika Františka Hrubína, který v této posázavské obci prožil své dětství.