English

„Putina stíhat nemůžeme.“ Jak Češi vyšetřují válečné zločiny na Ukrajině

Seznam Zprávy

Vyšetřování válečných zločinů, kterých se Rusko dopouští na Ukrajině, se zřejmě potáhne roky. Svědectví nasbíraná v České republice ale mohou najít uplatnění třeba i u Mezinárodního tribunálu v Haagu.

More from Seznam Zprávy

Mar 11

Kvůli Rusku vyzvala vláda k vypnutí dezinformací. Ilegální, řekl poprvé soud

Seznam Zprávy

Po Putinově vpádu na Ukrajinu vyzvala česká vláda k blokádě dezinformačních webů. Seznam Zprávy nyní zjistily, že soud poprvé vynesl verdikt, že minimálně u jednoho z nich to bylo nelegální. Stránka se má dočkat odškodnění.

Mar 5

Mezinárodní soud v Haagu vydal zatykač na dva přední ruské velitele

www.seznamzpravy.cz

Kvůli údajným válečným zločinům na Ukrajině vydal v úterý Mezinárodní trestní soud zatykač na Sergeje Kobylaše a Viktora Sokolova. Podle soudu nesou odpovědnost za raketové útoky proti ukrajinské elektrické infrastruktuře.

Dec 16

Al-Džazíra se chce kvůli zabití kameramana v Gaze obrátit na soud v Haagu

Seznam Zprávy

Od 7. října, kdy začala válka mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás, zahynulo podle Výboru na ochranu novinářů (CPJ) nejméně 64 novinářů, včetně 56 Palestinců, čtyř Izraelců a tří Libanonců.

Dec 7

Ruský soud prodloužil vazbu nacionalistovi, který kritizoval Putina

Seznam Zprávy

Igor Girkin v listopadu oznámil, že plánuje kandidovat v jarních volbách na ruského prezidenta. Soudní rozhodnutí ale jeho plány maří.

Oct 18

Ani vzletná slova Si a Putina neskryjí, že Rusko je v koutě

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Peking, kde si opět „padl“ do náručí s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Vztah dvou velmocí se ale na pozadí války na Ukrajině prohlubuje v neprospěch Moskvy.

Jul 18

Zatčením Putina bychom vyhlásili válku Rusku, míní jihoafrický prezident

www.seznamzpravy.cz

Na Vladimira Putina je vydaný zatykač Mezinárodního trestního soudu. Na základě toho by měla Jihoafrická republika ruskou hlavu státu zatknout v případě, že se dostaví na očekávaný summit BRICS. Země se ale bojí o svou bezpečnost.

Jul 18

Evropský soud pro lidská práva smetl ze stolu žalobu Ruska vůči Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Moskva žalobu na Kyjev vznesla půl roku předtím, než sousední zemi napadla. Týkala se celkem deseti okruhů přečinů, kterých se měli podle Kremlu dopouštět Ukrajinci na ruské menšině.

Jun 7

Ukrajina kvůli zničení přehrady zažaluje Rusko v Haagu

www.seznamzpravy.cz

Přírodní katastrofa postihne jak ukrajinské obyvatele, tak ukrajinské zemědělství. Hrozí nedostatek pitné vody v Chersonské, Záporožské, Dněpropetrovské oblasti a dokonce i na okupovaném Krymu.

Mar 20

Rusko zahájilo stíhání soudců, kteří vydali zatykač na Putina

www.seznamzpravy.cz

Stíhání ruského prezidenta Putina a dětské ombudsmanky Lvovové-Bělovové má podle Moskvy „vědomě nezákonný charakter“. Rusko proto zahájilo vlastní stíhání čtyř představitelů Mezinárodního trestního soudu.

Mar 17

„Neuznáváme to.“ Rusko odmítá platnost mezinárodního zatykače na Putina

Seznam Zprávy

Soudci Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydali zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovovou-Bělovovou za válečné zločiny na Ukrajině. Moskva ale autoritu soudu neuznává.

Feb 21

Rusko zůstane na Mezinárodní vesmírné stanici do roku 2028

www.seznamzpravy.cz

Moskva přitom kvůli tvrdým sankcím, které na zemi Západ uvalil v souvislosti s invazí na Ukrajinu, loni oznámila, že se po roce 2024 stáhne z ISS.

Nov 25

Putina pobavil falešný Scholz. Přiznal závislost na Rusku

www.seznamzpravy.cz

Ruského diktátora Vladimira Putina pobavilo tzv. deep fake video s německým kancléřem. Falešný Olaf Scholz tvrdí, že je Německo závislé na Rusku, a citoval populární výrok ruského expremiéra.

Nov 8

Rusko se žene do náruče mezinárodních vyvrhelů

Seznam Zprávy

Na Ukrajinu proudí pomoc ze Západu, Rusku nezbývá, než se s žádostí o dodávky zbraní obracet na vyděděnce mezinárodního společenství. Pro výrobu sovětské zbraňové technologie se rázem stala atraktivní zemí Severní Korea.

Mar 28

Ruská armáda je jako otesánek. Kvůli ní Rusku nezbývá na nic jiného

www.seznamzpravy.cz

Neschopnost Ruska získávat si v sousedství spojence na základě ekonomické spolupráce signalizuje, že ruská ekonomika může být menší než naznačují statistiky, píše v komentáři bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.

Mar 26

Zastavte Putina, sláva Ukrajině, skandovali v Praze ruští odpůrci války

www.seznamzpravy.cz

Sobotní Praha patřila protestům proti ruské agresi na Ukrajině. Nejdříve aktivisté polili schody před ruskou ambasádou červenou barvou, poté se na náměstí Míru sešli ruští odpůrci války.

Mar 3

Jak dostat Putina před soud: Prokurátorka popisuje, jak se vyšetřuje v Haagu

www.seznamzpravy.cz

Mezinárodní trestní soud v Haagu začal vyšetřovat ruskou invazi na Ukrajinu pro podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Jak takové vyšetřování probíhá? A podaří se prezidenta země dostat před soud?

Feb 26

Komentář: Představte si Putina před tribunálem v Haagu

www.seznamzpravy.cz

Západ to celé nedělá jen kvůli Ukrajině, ale i kvůli sobě. Kvůli demokracii. Slabá odpověď by mohla ohrozit důvěru ve schopnosti Evropy.

Feb 24

Mapa: Kde Rusko udeřilo proti Ukrajině

Seznam Zprávy

Města na východě jako Kramatorsk a Charkov, ale i Kyjev a Ivano-Frankivsk asi 160 kilometrů od ukrajinských hranic. To všechno jsou cíle, na které se Rusko zaměřilo.

Dec 9

Británie a Německo vyhrožují kvůli Ukrajině Rusku. Biden varuje před sankcemi

Seznam Zprávy

Státy OSN varují Rusko před možným útokem na Ukrajinu. Moskva se tvrzení brání a vyjadřuje nejistotu nad dalším postupem spojenců.

Apr 22

„Antiamerický podporovatel Putina.“ Soud v USA řeší Zemanovu vazbu na Rusko

Seznam Zprávy

Nestává se často, aby soud v USA rozkrýval proruské vazby českého prezidenta Miloše Zemana a jemu blízkých byznysmenů. Přesně k tomu v současnosti dochází u soudu v Delaware, jak ukazují exkluzivní dokumenty Seznam Zpráv.