English

„Rakety, které zabíjely v Polsku, mohly být naše,“ přiznala Ukrajina

Seznam Zprávy

Rakety, které zabíjely v Polsku, mohly být alespoň zčásti ukrajinské. V rozhovoru pro americký deník The Washington Post to uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat. Tuto možnost už dříve připustil i prezident Zelenskyj.

More from Seznam Zprávy

May 31

Ukrajina na Rusko podle Moskvy zaútočila raketami a desítkami dronů

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských úřadů ukrajinské útoky způsobily požár ve skladu pohonných hmot v Krasnodarském kraji, zranění a škody na infrastruktuře. Zasažené má být i letiště v Tatarstánu.

Jan 2

Tentokrát nedopadla, říká Varšava o incidentu s ruskou raketou

Seznam Zprávy

Bylo to manévrující ruská raketa, říká polské ministerstvo obrany o incidentu z 29. prosince. Kvůli dalšímu bombardování Ukrajiny Polsko preventivně poslalo do vzduchu stíhačky.

Dec 29

Tři minuty nad Polskem. Ruská raketa se dostala 40 kilometrů do vnitrozemí

Seznam Zprávy

Polský vzdušný prostor na východě země v pátek ráno narušila ruská raketa. Navzdory původním zprávám o dopadu na polské území armáda později uvedla, že podle dat z radaru manévrující střela prostor země po 3 minutách opustila.

Aug 15

Fotky: Lvov po ruském útoku. Rakety padaly pár desítek kilometrů od Polska

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinské letectvo v noci na úterý zničilo 16 z 28 ruských raket, které mířily na západní část Ukrajiny. Poškozeno ale bylo více než sto budov, úřady zatím zmiňují pět obětí.

May 11

Ruská raketa v Polsku. Pět měsíců jsme o ní nevěděli, přiznala vláda

Seznam Zprávy

Polská vláda částečně prolomila mlčení kolem případu pravděpodobné ruské rakety, která dopadla 400 kilometrů v polském vnitrozemí. V lese u Bydhošti ležela pět měsíců bez povšimnutí. Ministr obrany teď ukazuje prstem na armádu.

May 10

Experti předběžně potvrdili, že v Polsku dopadla ruská raketa

Seznam Zprávy

V Polsku přibývá střípků, které naznačují, že zemi loni v prosinci skutečně zasáhla ruská raketa Ch-55. Vláda je na informace skoupá a čelí kvůli tomu kritice od opozice.

May 2

Zasáhla Polsko ruská raketa? Dopadla pár kilometrů od cvičiště NATO

Seznam Zprávy

Stále více otázek než odpovědí. U polské Bydhošti, kde je výcvikové centrum NATO, se minulý týden našla raketa. Odkud přiletěla, Poláci zjišťují. Pracuje se i s verzí ruské střely Ch-55 odpálené z Běloruska.

Mar 29

Video: Rusko zahájilo cvičení s mezikontinentálními raketami

www.seznamzpravy.cz

Rusko zahájilo cvičení s mezikontinentálním balistickým raketovým systémem Jars a několika tisíci vojáky, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Feb 10

Ruské rakety těsně minuly hranice NATO. Radši jsme nestříleli, říká Kyjev

Seznam Zprávy

Rusko v pátek narušilo vzdušný prostor NATO, napsal šéf ukrajinské armády. Ruské rakety podle něj proletěly nad Moldavskem a Rumunskem. Právě druhý zmíněný stát je členem NATO. Podle Bukurešti ale rakety její prostor těsně minuly.

Dec 21

USA dodají Ukrajině vytoužené rakety, které rozzuří Rusko

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy oznámily další obrovský balík vojenské pomoci Ukrajině. Nová dodávka v hodnotě 1,85 miliard dolarů zahrnuje také systém protivzdušné obrany Patriot.

Nov 16

Kyjev: Předáme důkazy, že raketu, která zabíjela v Polsku, vypálilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina žádá Polsko, aby ji zahrnulo do vyšetřování úterního incidentu, kdy v obci ve východní části Polska po zásahu rakety ruské výroby zahynuli dva lidé. Kyjev trvá na tom, že střela byla vypálena z Ruska.

Nov 16

Záměrná provokace v „rusofobním“ Polsku, píší v Rusku o výbuchu rakety

Seznam Zprávy

Sociální sítě se přes noc staly živnou půdou pro samozvané experty s názorem na dopad raket na polskou ves u ukrajinských hranic. V plné polní jsou i ruská propagandistická média.

Nov 16

Raketu, jež zasáhla Polsko, mohla vystřelit Ukrajina při odvracení ruského útoku

Seznam Zprávy

Předběžná zjištění ukazují, že raketu, která v úterý zasáhla Polsko, zřejmě vypálily ukrajinské ozbrojené síly. Původně měly mířit na přilétající ruskou střelu, uvedla agentura AP s odvoláním na tři americké činitele.

Nov 15

V Polsku zabíjela raketa ruské výroby. Varšava zvýšila pohotovost jednotek

Seznam Zprávy

Úterní výbuch v Przewodówě, polské obci u hranic s Ukrajinou, zabil dva muže. Podle Varšavy šlo o dopad „rakety ruské výroby“. Některým polským bojovým jednotkám se proto zvýšila bojová pohotovost.

Oct 12

Podnikatel radil Rusku, kam mířit rakety

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská civilní kontrarozvědka zadržela muže, který údajně pro Rusko vytipovával cíle raketových útoků. Podle SBU byl blízkým spojencem bývalého poslance Ilji Kivy, který podpořil ruskou invazi na Ukrajinu a uprchl ze země.

Oct 12

Rakety Rusku docházejí, hlavně ty „chytré“. Musí si je šetřit i na NATO

www.seznamzpravy.cz

Protivzdušná obrana je nyní pro Ukrajince prioritou číslo jedna. Pondělní barbarský útok na ukrajinská města zřejmě urychlí dodání vyspělých systémů protivzdušné obrany z Německa a USA. Ochránit velké území je však dál složité.

Jul 1

Rusko zaútočilo raketami na Oděsu, zemřelo 20 lidí

Seznam Zprávy

K raketovému útoku došlo v pátek brzy ráno. Největší přístav na Ukrajině Oděsa je strategicky důležitým bodem.

Mar 26

Jen pár desítek kilometrů od hranic s Polskem. Ruské rakety zasáhly Lvov

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Jan 26

Dveře do NATO zůstanou otevřené, vzkazují USA Rusku

Seznam Zprávy

Dveře Severoatlantické aliance zůstávají i přes ruské výhrady otevřené a nic se na tom nezmění. Prohlásil to dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Apr 30

Opouštíme vás, napsal šéf NATO. Je to dezinformace, nejspíš z Ruska

Seznam Zprávy

Ve stejné době, kdy Česko řeší hrozbu kybernetických útoků na nemocnice a také ohrožení komunálních politiků, se musí Litva a další pobaltské státy vypořádávat se závažnými dezinformacemi o Severoatlantické alianci.