English

Lukašenko se bojí. Kdyby začal válčit, armáda se může vzepřít

Seznam Zprávy

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se do války na Ukrajině aktivně zapojit nechce. Bojí se, že by se část armády obrátila proti němu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl běloruský politik a člen exilové vlády Pavel Latuška.

More from Seznam Zprávy

Apr 29

Bělorusko zakázalo veškeré aktivity běloruského servisu Deutsche Welle

www.seznamzpravy.cz

„Rozhodnutí podtrhuje zásadní skutečnost - běloruský režim se bojí nezávislých médií a dělá vše pro to, aby Bělorusům znemožnil přístup ke svobodným informacím,“ řekl o situaci v Bělorusku ředitel Deutsche Welle Peter Limbourg.

Jun 24

Kreml oznámil, co se stane s Prigožinem. Musí odjet do Běloruska

Seznam Zprávy

V Rusku se vystupňovalo napětí mezi žoldnéřskou Vagnerovou armádou a jednotkami pod vedením státu. Dění sledujeme v on-line reportáži.

May 25

Lukašenko: Rusko začalo s přesunem taktických jaderných zbraní do Běloruska

www.seznamzpravy.cz

Taktické jaderné zbraně s menší výbušnou silou jsou určené pro využití na bojišti a nejsou tak ničivé jako strategické jaderné zbraně.

May 20

Video: Co se stane v Bělorusku, když Lukašenko zemře

www.seznamzpravy.cz

Jedním z důvodů podobných spekulací se stala fotka, která byla zveřejněna po šesti dnech, co se běloruský diktátor neobjevil na veřejnosti.

Mar 31

Lukašenko: Můžeme v Bělorusku rozmístit ještě silnější jaderné zbraně

www.seznamzpravy.cz

Lukašenko tvrdí, že souhlasil s rozmístěním ruských taktických jaderných zbraní na běloruském území jen kvůli obraně země. Zároveň řekl, že s Putinem můžou rozhodnout také o rozmístění strategických jaderných zbraní v Bělorusku.

Mar 13

Írán a Bělorusko prohlubují spolupráci

www.seznamzpravy.cz

Běloruský prezident Lukašenko uvedl, že se těší na rozvíjení ekonomické spolupráce s Teheránem. Sankce Západu vůči Íránu a Bělorusku označil za příležitost rozvíjet spolupráci.

Feb 26

Polsko se dál izoluje od Běloruska. Lukašenko se vzteká

Seznam Zprávy

Podrážděnou reakci běloruského diktátora vzbudilo uzavírání polských hranic pro nákladní dopravu. Vztahy zemí se dál zhoršují.

Jan 8

Rusko a Bělorusko trénují vojáky na boj ve městě

www.seznamzpravy.cz

Rusko a Bělorusko zintenzivňují společná vojenská cvičení. Trénují hlavně boj ve městě.

Dec 18

Putin chce zatáhnout Bělorusko do války. I do pozemních bojů, tvrdí Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Většina běloruské veřejnosti je proti zapojení své armády do války na Ukrajině, ruský vůdce Vladimir Putin ale potřebuje další vojáky, nebo alespoň hrozbu otevření severní fronty.

Oct 23

Lukašenko v Putinově hrsti. Vrhne se Bělorusko do cizí války?

Seznam Zprávy

Alexandr Lukašenko přešlapuje před rozhodnutím, zda se vedle Ruska více zapojit do války na Ukrajině. Podle běloruské novinářky Hanny Ljubakové už je „válečným zločincem“. „Poskytnutí země k invazi je aktem spoluagrese,“ říká.

Jul 2

„Provokují nás.“ Lukašenko obvinil Ukrajinu ze střelby na Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko řekl, že Ukrajina před několika dny vyslala střely na běloruské území. Tvrzení nepodložil žádnými důkazy. Ukrajinská armáda se zatím k obvinění nevyjádřila.

May 29

Norové přejmenovali Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko se přejmenuje, alespoň tedy v norštině. Politici v Oslu tím chtějí symbolicky podpořit odpůrce běloruského režimu, kteří čelí ve své vlasti rozsáhlým represím.

Jun 7

Bělorusko je problém i pro Kreml, říká Cichanouská

Seznam Zprávy

„Do Česka jsem přijela letadlem, vlakem a autem. Po únosu Ramana Prataseviče musíme dávat pozor, nesmí nás to ale odradit od zahraničních návštěv.“ Poslechněte si speciální díl podcastu Checkpoint se Svjatlanou Cichanouskou.

Sep 8

Glosa: Bělorusky už svobodu vyhrály, teď ještě Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko vstoupilo do třicátého prvního dne od demonstrací, které se v zemi rozhořely po zmanipulovaných prezidentských volbách.

Aug 20

Znepokojuje nás cizí vměšování, řekl k Bělorusku mluvčí Kremlu

Seznam Zprávy

V Bělorusku již druhým týdnem pokračují demonstrace, jejichž účastníci považují Lukašenkovo vítězství v prezidentských volbách za zfalšované a žádají jeho rezignaci. Dění v zemi sledujeme online.

Aug 19

„Lukašenko začal válku.“ Policejní brutalita v Bělorusku očima svědků

Seznam Zprávy

Policie uvedla, že Aljaksandr Tarajkouský byl zabit výbušninou, kterou se chystal hodit na policii. Videozáznam ale svědčí o něčem jiném.

Aug 17

Moskva se vlivu v Bělorusku nebude chtít vzdát. Hrozí ale anexe?

www.seznamzpravy.cz

Běloruskem už týden zmítají stotisícové prodemokratické protesty vyvolané zmanipulovanými prezidentskými volbami. A stále se čeká na to, jak zareaguje jeho mocný soused - Rusko.

Aug 15

Lukašenko si volal s Putinem, řešili budoucnost Běloruska

Seznam Zprávy

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko nadále tvrdí, že masové protesty proti jeho totalitní vládě je „řízen ze zahraničí“.

Aug 10

Komentář: Lukašenko vyhrál „volby“. Putin vyhrál Bělorusko

Seznam Zprávy

Lukašenko si manipulacemi a násilím přičaroval volební vítězství. Teď už dusivému objetí ruského medvěda neunikne.

Jun 3

V Bělorusku se zatýká, Lukašenko se bojí „revoluce podpisů“

Seznam Zprávy

Bělorusové vyjadřují nespokojenost s režimem tvrdé ruky. Tisíce lidí podpořily podpisem protikandidáty prezidenta Alexandra Lukašenka, ten hrozí represemi.