English

Na Ukrajinu letělo 98 raket, Rusové pálili z moře a patrně i z Běloruska

Seznam Zprávy

Rusové v pátek znovu masivně zaútočili na energetickou infrastrukturu Ukrajiny, podle Kyjeva vypálili celkem 98 řízených střel. Charkov, druhé největší město země, zůstal zcela bez proudu.

More from Seznam Zprávy

Jun 1

Kyjev přitvrdil. Rusové obnovují stará letiště na Krymu, hlásí partyzáni

Seznam Zprávy

Rusko podle informací ukrajinských partyzánů přesouvá letectvo, personál i vojenské vybavení na dosud neaktivní letiště na Krymu. Ukrajina v poslední době často útočí na tamní základny a navíc nedávno získala mocnější střely.

May 24

Zelenskyj: Co Rusové u Charkova dobyli, to jsme si vzali zpátky

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinské síly získaly bojovou kontrolu nad oblastmi, kterými ruské jednotky podnikly vpád do severních částí Charkovské oblasti, uvedl Zelenskyj.

May 10

Rusové tlačí u Charkova. Na Vovčansk posílali všechno, co bylo po ruce

Seznam Zprávy

Ukrajinská armáda do oblasti urychleně vyslala posily. „Nyní v tomto směru probíhá divoká bitva,“ potvrdil ukrajinský prezident Zelenskyj. Kyjev tvrdí, že se mu zatím daří odrazit útoky, informace ale není možné ověřit.

Dec 13

Kyjev po sestřelení ruských raket hlásí více než 50 zraněných

Seznam Zprávy

Podle předběžných informací Rusko podobně jako v noci z neděle na pondělí použilo balistické rakety.

Apr 28

Pavel s Čaputovou museli v Kyjevě do krytu. Rusové útočili

Seznam Zprávy

Petr Pavel nepochybuje o tom, že ruské útoky na civilní cíle jsou záměrné. Řekl to na návštěvě Borodjanky, města, které se stalo jedním ze symbolů ruských krutostí. Na Ukrajinu se vydal spolu se slovenskou prezidentkou Čaputovou.

Apr 6

Rusové ovládli skoro celý Bachmut, připustil Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Podle ukrajinského generálního štábu ruští vojáci ovládli většinu města, avšak tvrdé boje pokračují, a to zejména na západě.

Dec 31

„Novoroční bombardování“. Rusové zabíjejí raketami v Kyjevě

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Kyjevem otřásla řada výbuchů. Ve všech oblastech Ukrajiny byl kvůli hrozbě vzdušných útoků vyhlášen poplach. Jsou hlášeny první oběti i zranění. Rusko se novoročním bombardováním snaží podkopat morálku Ukrajinců.

Oct 8

Most zničili Rusové, naznačuje Kyjev. V Rusku volají po tvrdé pomstě

www.seznamzpravy.cz

Zatlačte Ukrajinu zpátky do 18. století, vyzývá na Telegramu zpravodaj oblíbeného Putinova listu. Po pomstě volají i ruští poslanci. V Kyjevě mezitím naznačují, že za zničení Krymského mostu může boj o moc v Moskvě.

Aug 30

Ofenziva na jižní frontě. Rusové odpověděli palbou na Charkov

Seznam Zprávy

Ukrajina v pondělí oznámila zahájení protiofenzivy proti ruským okupantům na jihu země. Rusové píšou o útoku jako o „nečekaném“, ztráty ale nepřipouští. Přinášíme přehled válečného dění.

Jul 23

Rusové útočí u Mykolajivské oblasti na jihu Ukrajiny

www.seznamzpravy.cz

Ruské síly podnikly útoky poblíž hranice oddělující Mykolajivskou a Chersonskou oblast, kterou se jim již podařilo téměř celou ovládnout. V bojích s ruskými silami umírá asi 30 vojáků denně, řekl mezitím prezident Zelenskyj.

Jul 3

Dobyli jsme Lysyčansk a celou Luhanskou oblast, oznámili Rusové

Seznam Zprávy

Ruské síly získaly pod svou kontrolu město Lysyčansk v Luhanské oblasti. Ukrajinský generální štáb potvrdil stažení svých obranných vojsk. Dobytím města získaly ruské jednotky kontrolu nad zbývající částí Luhanské oblasti.

May 23

Fotky: „Tohle je už naše.“ Rusové vzali novináře do Chersonské oblasti

Seznam Zprávy

Hlavní součástí ruského plánu invaze na Ukrajinu bylo s vysokou pravděpodobností podřídit většinu ukrajinských oblastí dlouhodobé proruské správě. Zatím se to podařilo jen v Chersonské oblasti.

May 20

Obrazem z Charkova: Ven z metra, Rusové jsou pryč

www.seznamzpravy.cz

Jednotky ukrajinské domobrany v Charkovské oblasti vytlačily 16. května ruské síly z ukrajinského území. Snímky ze znovu dobytých vesnic a Charkova.

Apr 20

Video z Charkova, kde do obytné čtvrti Rusové nasypali miny

www.seznamzpravy.cz

Ruské jednotky rozmístily v jedné charkovské čtvrti desítky protitankových min. Miny Rusové shazují na určená místa z vrtulníků nebo je vystřelují z raketometů v hlavicích pro kazetovou munici.

Apr 15

Rusové podle Kyjeva střílí na evakuační autobusy, na místě jsou mrtví

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Apr 6

Video: Rusové po sobě nechávají spálenou zem. Takhle vypadá Charkov

Seznam Zprávy

Vypálené ruské tanky, rozbitá auta a mrtvá těla pokrývají dálnici vedoucí do ukrajinského města Charkov. Jsou svědectvím o těžkých bojích, které se tu odehrály, když ukrajinské síly zahájily protiútok a z oblasti vytlačily Rusy.

Mar 31

Rusové slíbili Kyjevu úlevu. Fotky toho, co po sobě zanechali

www.seznamzpravy.cz

I přes pozitivní náznaky z mírového jednání a příslib, že Rusko omezí vojenské aktivity v okolí Kyjeva, boje úplně neustaly. Přinášíme snímky toho, co ruská agrese v Kyjevě a okolí za posledních 5 týdnů napáchala.

Mar 3

Rusové hledají informace mimo Rusko, BBC hlásí trojnásobek zájmu

www.seznamzpravy.cz

Sledovanost ruskojazyčného zpravodajského webu se oproti celoročnímu týdennímu průměru více než ztrojnásobila. Za poslední týden zaznamenala rekordní dosah 10,7 milionu lidí (oproti 3,1 milionu), uvedla BBC v tiskové zprávě.

Mar 2

„Pokud přežijeme, otevřeme znovu.“ Rusové v Charkově trefili kavárnu

www.seznamzpravy.cz

Ještě v pondělí byla kavárna v centru Charkova v pořádku, teď je zničená. Střed města totiž ve středu opakovaně zasáhly ruské rakety. Charkov hlásí desítky mrtvých a stovky zraněných.

Feb 25

Obrazem: Rusové se probíjejí do Kyjeva i dalších měst

www.seznamzpravy.cz

Podívejte se na fotky z válkou zasažené Ukrajiny.