English

„To si nezasloužím.“ Voják poslal Bidenovi po Zelenském dárek z fronty

Seznam Zprávy

Vůbec poprvé od začátku ruské agrese vyjíždí ukrajinský prezident mimo svou vlast. Ve Washingtonu se dočkal příslibu nové vojenské pomoci.

More from Seznam Zprávy

May 13

Vojenská pomoc z amerického balíku je na Ukrajině, potvrdil Bílý dům

www.seznamzpravy.cz

USA podle bezpečnostního poradce Jakea Sullivana učiní „vše, co je v lidských silách“, aby i další dodávky doputovaly do bránící se země co nejrychleji.

Apr 7

Zelenskyj: Jestli americký Kongres neschválí novou pomoc, prohrajeme

www.seznamzpravy.cz

Pokud USA neposkytnou Ukrajině nový balík pomoci, země prohraje válku, řekl tamní prezident Volodymyr Zelenskyj. Podporu ve výši 60 miliard dolarů už několik měsíců blokují v americkém Kongresu republikáni.

Mar 21

Čínská firma vyzývá miliony Američanů k demonstracím proti Kongresu

Seznam Zprávy

Americký kongres uvažuje o zákazu aplikace TikTok. Používá ji 170 milionů Američanů, další statisíce se díky ní živí. S jejich odporem kalkuluje i čínský vlastník aplikace, který je vyzývá k demonstracím.

Feb 15

Tusk a Duda se 12. března setkají s Bidenem, oznámil Bílý dům

www.seznamzpravy.cz

Tématy schůzky budou podle prohlášení Bílého domu podpora Ukrajině, příprava nadcházejícího washingtonského summitu NATO a bilaterální spolupráce.

Jan 7

Americký Kongres o krok blíž k odvrácení rozpočtové krize

www.seznamzpravy.cz

V americkém Kongresu došlo k dohodě ohledně horní hranice federálních výdajů, oznámil republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Podle něj je to nejpříznivější rozpočtová dohoda za poslední dekádu.

Sep 21

Zelenskyj dorazil do Bílého domu. V Kongresu ho mluvit nenechali

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj narozdíl od loňského prosince jednal s americkými zákonodárci jen za zavřenými dveřmi. Na vystoupení na plénu podle republikánského šéfa Sněmovny reprezentantů nebyl čas.

Apr 27

Video: Jihokorejský prezident zazpíval Bidenovi americký hit

www.seznamzpravy.cz

Od jaderného arzenálu až ke zpěvu. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol zakončil svou návštěvu Bílého domu překvapujícím pěveckým vystoupením, kterému tleskal celý sál.

Dec 9

Anatomie jednání o Grinerové. Rezolutní Rusové nedovolili Bidenovi víc

Seznam Zprávy

Bidenova vláda se po výměně vězňů s Ruskem vyrovnává s kritikou, že nedosáhla víc. V ruském vězení dál zůstává Američan Paul Whelan obviněný ze špionáže. Ruský prezident Vladimir Putin další výměnu nevyloučil.

Nov 6

Nezakazujte jednání s Ruskem úplně, žádají Kyjev Američané

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy podle zpráv v tisku tlačí na Kyjev, aby projevil ochotu jednat s Ruskem i za Putinovy vlády. Důvodem jsou obavy o udržení podpory spojenců.

Feb 21

Biden slíbil boj s klimatickou krizí. V cestě má Kongres

Seznam Zprávy

Svůj ambiciózní plán pro boj s klimatickou změnou představil už během předvolební kampaně. Teď má Joe Biden Bílý dům pod kontrolou už déle než rok. A naplnění svých slibů se ani zdaleka nepřiblížil.

Jun 16

Biden po jednání s Putinem: Jsem pro Ameriku, nejsem proti Rusku

Seznam Zprávy

Setkání amerického prezidenta Joea Bidena s ruským protějškem Vladimirem Putinem skončilo předčasně. Podle Putina bylo jednání konstruktivní, podle Bidena si Rusko zoufale snaží udržet postavení světové velmoci.

Jun 8

Biden pozval ukrajinského prezidenta Zelenského do Bílého domu

www.seznamzpravy.cz

Joe Biden pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Bílého domu. Oznámil to v pondělí poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Apr 29

Biden mluvil v Kongresu. Zmínil úspěšné očkování i napjaté vztahy s Čínou

Seznam Zprávy

Spojené státy americké mají nového prezidenta ve funkci téměř 100 dní. Při té příležitosti přednesl Joe Biden v Kongresu projev, kde se věnoval klíčovým otázkám spojeným s aktuálním děním a možnou budoucností země.

Apr 27

Biden: Očkovaní Američané se mohou setkávat venku bez roušek

Seznam Zprávy

Američané plně naočkovaní proti covidu-19 nemusí nosit roušky při pobytu venku kromě případů, kdy se pohybují v davu neznámých lidí.

Mar 9

Bidenovi němečtí ovčáci musí pryč z Bílého domu, pokousali agenta

Seznam Zprávy

Ahoj Majore, ahoj Champe. Oblíbené mazlíčky Joea Bidena kvůli nepříjemnému incidentu museli odstěhovat ze sídla amerického prezidenta. V Bílém domě strávili necelé dva měsíce.

Feb 16

Americká Sněmovna zřídí komisi pro vyšetření nepokojů v Kongresu

www.seznamzpravy.cz

Americká Sněmovna reprezentantů zřídí nezávislou komisi pro vyšetření násilného vniknutí podporovatelů republikánského exprezidenta Donalda Trumpa do sídla Kongresu ze začátku ledna.

Feb 4

Joe Biden pozastaví stahování americké armády z Německa

Seznam Zprávy

Bývalý prezident USA Donald Trump loni v červnu ohlásil, že chce zásadně snížit počet vojáků v Německu, a to až o 12 000.

Jan 20

Biden ťal do živého: Nadřazenost bílých musí skončit

Seznam Zprávy

Joseph Robinette Biden mladší se stal 46. prezidentem Spojených států amerických. Viceprezidentkou, poprvé v historii žena, se stala Kamala Devi Harrisová.

Jan 6

Rozhodnuto. Demokraté ovládli obě komory amerického Kongresu

Seznam Zprávy

Ostře sledované senátní volby v Georgii mají své vítěze. Ve hře byla dvě křesla v americkém Senátu i budoucnost vlády Joea Bidena. Nyní je už jisté, že oba mandáty získali demokraté Jon Ossoff i Raphael Warnock.

Dec 26

Americký volební rok byl pestrý. Jaký bude ten příští s Joem Bidenem?

Seznam Zprávy

Rok 2020 se ve Spojených státech amerických nesl především ve znamení prezidentských voleb. V nich totiž neobhájil mandát dosavadní obyvatel Bílého domu, a v lednu se tak 46. prezidentem stane Joe Biden.