English

Vláda schválila zvýšení nezabavitelné částky. O kolik si dlužníci přilepší?

www.dumazahrada.cz

Vláda schválila 21. prosince 2022 návrh Ministerstva spravedlnosti. Ten změní výši nezabavitelné částky, která nesmí být dlužníkovi stržena z jeho měsíční mzdy.

More from dumazahrada.cz

May 19

Domovy pro seniory, kde stáří není překážkou. Tenhle návrh architektky zaujal laiky i odborníky

www.dumazahrada.cz

Jak by mělo vypadat moderní zázemí pro seniory, které umožní důstojné stárnutí a poskytne příjemné prostředí k životu i potřebné zdravotnické služby? Právě tomuto tématu se ve své diplomové práci s názvem Kontinuita stárnutí věnovala…

May 4

Česká studentka slaví úspěch, její návrh pro Helsinky míří do světového finále

Národní kolo 19. ročníku Mezinárodní studentské soutěže Saint-Gobain zná své vítěze. Letošního zadání – návrhu vhodného řešení lokality Viikki, která se nachází severovýchodně od Helsinek – se nejlépe zhostila Tereza Dudová z Fakulty…

Apr 17

Vlny u řeky, na střeše a v chodbách: Zajímavý návrh budovy s řadou ekologických řešení

www.dumazahrada.cz

Do architektonické soutěže na provozní středisko Povodí Vltavy ve Strakonicích přihlásilo svůj projekt i hurá studio. Nezvítězilo, přesto jeho vize inspiruje. Nabízí řadu reálných ekologických řešení, která najdou uplatnění i v soukromém…

Mar 30

Řezem péče o stromy nekončí. Rány musíte správně ošetřit. Podívejte se čím

www.dumazahrada.cz

K jarní péči o ovocné stromy patří jejich prořezání. Uříznout větev ale nestačí. Aby strom nenapadly plísně a aby řez neměl vliv na plodnost, musíte ránu po řezu správně ošetřit. Přečtěte si, jak na to a čím řez ošetřit.

Feb 18

Zima pomalu končí. Co takhle rozveselit interiér barvami? Zkuste růžovou, bude se vám líbit

www.dumazahrada.cz

Růžová barva je spojována s láskou, něhou a bývá pokládána za ryze holčičí. Víte však, že je tato barva uklidňující? Zakomponujte ji i do svého interiéru. Ukážeme vám, čemu všemu růžová sluší a jak perfektně může v interiéru vypadat.

Jan 5

Malování v zimě může končit katastrofou. Dejte pozor na reakce barev na chlad

www.dumazahrada.cz

V zimních měsících se malíři často potýkají s obtížemi při používání barev a nátěrů. Nízké teploty mají přímý vliv na proces schnutí a vytvrzování těchto materiálů, což může vést k nežádoucím výsledkům. Pochopení těchto výzev je klíčové…

Oct 17

Dokonalý dům postavili podle návrhu architekta pro spolužačku ze základní školy

www.dumazahrada.cz

Na východ od Prahy stojí dům, který své majitele už pár let odměňuje za to, že jeho přípravě i stavbě věnovali spoustu pečlivé práce. Klíčem byla vedle dokonalé přípravy naprosto přesná představa majitelky o budoucím bydlení, z níž…

Aug 11

Návrhy architekta přišly majitelům jako úlet, teď jsou ze zahrady nadšeni

www.dumazahrada.cz

Zahrada a dům v severském stylu upoutají řešením inspirovaným pozemky amerických vil. Poměrně velká předzahrádka s velkorysým schodištěm je volně přístupná, oplocená je pouze zadní část.

Jun 1

Kotle na uhlí končí. Ministerstvo připravuje revoluci v topení

www.dumazahrada.cz

Kotle na uhlí patrně od roku 2025 zcela skončí. Už se nebudou moct nabízet a postupně se také bude zdražovat uhlí a dokonce se přestane i nabízet. Přechod na nové vytápění tak bude nutností.

Mar 21

Budeme muset ještě víc šetřit s energiemi, schválila EU

www.dumazahrada.cz

Plány na snížení emisí jdou ruku v ruce s tím, že nebudeme mít v Evropě dostatek energie. A tak je důležité snižovat její spotřebu. Evropská unie tak navrhla další povinné mohutné snižování.

Mar 10

Zasklení – klíčový prvek při návrhu rodinného domu

www.dumazahrada.cz

Rostoucí nároky na energetickou soběstačnost rodinných domů jsou nevyhnutelným krokem, nesou s sebou ale logicky zvýšení nákladů na stavbu samotnou. Efektivním návrhem ale můžeme vícenáklady významně snížit, jedním z účinných kroků je…

Dec 25

Vláda schválila zvýšení nezabavitelné částky. O kolik si dlužníci přilepší?

www.dumazahrada.cz

Vláda schválila 21. prosince 2022 návrh Ministerstva spravedlnosti. Ten změní výši nezabavitelné částky, která nesmí být dlužníkovi stržena z jeho měsíční mzdy.

Sep 20

Takhle vypadají nejlepší studentské návrhy dřevostaveb

www.dumazahrada.cz

Soutěž s názvem Stavby s vůní dřeva je pro studenty českých a slovenských vyšších a vysokých odborných škol. Snaží se je inspirovat k tomu, aby v budoucnu ve své budoucí profesi používali dřevo.

Aug 5

Po osmdesáti letech končí klasické zářivky

www.dumazahrada.cz

Zářivky, jak je známe, zcela končí. Přestanou se vyrábět, takže pokud máte doma ještě nějaké, budete si muset po vyprodání zásob v obchodech pořídit jiná tělesa. Důvodem je rtuť.

Jun 19

Vláda schválila příspěvek 5000 Kč na děti. Jaké jsou podmínky?

www.dumazahrada.cz

Zatímco část rodičů dostane příspěvek ve výši 5 tisíc korun automaticky, další si o něm musí zažádat. Připravte se také na to, že proti novému návrhu bude posuzování příjmů o něco přísnější. Co vás čeká?

Jun 12

Vyšší životní minimum? O jeho výši rozhodne vláda

www.dumazahrada.cz

K poslednímu zvýšení životního minima došlo 1. dubna – a to o deset procent. V tuto chvíli je jeho výše 4 250 Kč. Kvůli vysoké inflaci se však pravděpodobně znovu zvýší. O kolik? O tom rozhodne vláda.

Sep 18

Léto končí, ale míchané drinky pořád frčí. Který si dáte?

www.dumazahrada.cz

Oslavte radost ze života, třeba i s drinkem v ruce. Sejděte se s rodinou nebo přáteli u vás na zahradě a namíchejte si koktejl podle svého gusta. Nebo se inspirujte našimi tipy.

Sep 14

Podzimní dotační akce na střešní okna VELUX pomalu končí

www.dumazahrada.cz

Pokud se vám hlavou honí myšlenky na prosvětlení podkrovních prostor a uvažujete o novém střešním okně nebo jen o výměně toho dosluhujícího, je nejvyšší čas se podívat na stránky www.vicesvetla.cz.

Aug 12

Zahradničení v srpnu – bohatou sklizní všechno nekončí

Deník.cz / Bydlení

Měsíc srpen je letos zatím ve znamení teplých až horkých dní, proložených deštivými přeháňkami. Dostatek tepla umožňuje ovoci i plodové zelenině hezky se vybarvit a dozrát. Ale sklizní práce na zahradě nekončí, ještě je čas vysadit…

May 2

Návrh na přání: kuchyně s koupelnou v jednom

Rodina Formánkova se na nás obrátila s pořádným oříškem. Pro maminku potřebují vyřešit prostor tak, aby se do něj vešla kuchyň a poněkud netypicky ještě koupelna. Naše návrhářka Petra to zvládla a našla několik funkčních řešení.