English

„Teď, nebo nikdy.“ Západ rozhoduje, jestli umožní Ukrajině přejít do útoku

Seznam Zprávy

Země NATO zahájily jednání, které rozhodne o dalším průběhu války na Ukrajině. Očekává se, že schůzka na základně Ramstein ukáže, jestli Západ skutečně usoudil, že nastal čas poslat Ukrajině i to, co bylo dřív nemyslitelné.

More from Seznam Zprávy

Jul 17

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 95 zajatcích, uvedly Moskva a Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Výměnu zajatců podle Moskvy i Kyjeva pomohly zprostředkovat Spojené arabské emiráty, podobně jako červnovou výměnu 90 zajatců z každé strany.

Jul 8

Jihokorejský prezident bude v NATO řešit nebezpečné vztahy Ruska s KLDR

www.seznamzpravy.cz

Podle jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola představují pevnější vazby Ruska a Jižní Koreje hrozbu pro Evropu. I proto se zúčastní summitu NATO. Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong mezitím Juna obvinila z eskalace napětí.

Apr 21

„Rusko dostalo signál, že nemůže uspět.“ Expert o americké pomoci Ukrajině

Seznam Zprávy

„V první fázi by americká pomoc měla vést ke stabilizování fronty, v delším horizontu by pak mohla umožnit Ukrajincům provádět nejen defenzivní operace, ale přejít do protiútoku,“ říká k sobotnímu rozhodnutí politolog Jan Šír.

Feb 20

Tři krutá výročí pro Ukrajinu. „Rusko cítí, že je Kyjev oslaben,“ říká novinářka

Seznam Zprávy

Ukrajina se blíží k milníku dvou let od počátku plného vojenského útoku Ruska na svého souseda. V jaké fázi konflikt po dvou letech bojů je? V podcastu 5:59 to rozebíráme s ukrajinskou novinářkou Olgou Tokariuk.

Feb 7

Další úder 50 kilometrů od hranic NATO. Kde Rusko bombardovalo Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina ve středu čelila dalšímu rozsáhlému ruskému vzdušnému útoku. V Kyjevě úder zranil nejméně 11 lidí a poškodil vedení vysokého napětí a rozvod tepla.

Dec 31

Jak dnes vnímáme Ukrajinu a Rusko? Průzkum ukázal, že Čechům vadí obě země

Seznam Zprávy

Největším sympatiím se nyní u obyvatel České republiky těší Slovensko a Rakousko, následované Polskem. Na konci žebříčku se umístily Ukrajina, Čína a Rusko.

Dec 7

Fotky: Kyjev zdobí vánoční strom. I ten Ukrajině pomáhá vzdálit se Rusku

Seznam Zprávy

Vánoční strom navzdory pokračující válce prozářil centrum Kyjeva. Letošní Vánoce Ukrajinci poprvé oficiálně oslaví stejně jako na Západě podle gregoriánského kalendáře už 25. prosince.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Nov 28

Pavel varoval před ochabnutím pomoci Ukrajině a vítězstvím Ruska

Seznam Zprávy

Pokud Západ poleví v podpoře Ukrajiny, může být příští rok pro Rusko ještě příznivější. Vítězství Ruska ve válce proti Ukrajině by přitom mohlo mít pro Západ nepříjemné důsledky v budoucnu, řekl Petr Pavel.

Jul 11

Úkolem je odstrašit Rusko. A co Ukrajina? Začíná druhý summit NATO za války

Seznam Zprávy

Startuje summit NATO. Už v předvečer přinesl průlom v otevření cesty Švédska do Aliance, zato Ukrajina zatím na členství nejspíš pomýšlí marně. „NATO by se ocitlo v přímém konfliktu s Ruskem,“ říká analytik Ondřej Ditrych.

Jul 8

Spojenci kritizují Bidenovu novou pomoc Kyjevu. Rusko mluví o aktu zoufalství

Seznam Zprávy

Spojené státy dodají Ukrajině kazetovou munici, jejíž použití zakázalo více než sto zemí světa. Rusko to odsoudilo, ale tvrdí, že to válku neovlivní. Bidenovo rozhodnutí nepodporují ani někteří spojenci Washingtonu a Kyjeva.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Dec 22

Ukrajina: Rusko v konfliktu přišlo o více než 100 tisíc vojáků

www.seznamzpravy.cz

Ztráty v řadách ruských vojáků již podle Ukrajinců překročily hranici 100 tisíc. Stejně jako při dřívějších odhadech však na uváděná čísla nelze plně spoléhat.

Aug 23

Rusko dosáhlo svého cíle. Ukrajina už do NATO nevstoupí, řekl Medveděv

Seznam Zprávy

Jedině Rusko může do budoucna poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Na pokračování mírových rozhovorů to ale v tuto chvíli nevypadá.

Jun 19

Šéf NATO: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Seznam Zprávy

Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky. Řekl to v rozhovoru s německým listem Bild am Sonntag generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg.

Apr 21

Co píší v Rusku: Je legitimní udeřit na cíle v zemích, které zásobují Ukrajinu?

www.seznamzpravy.cz

Den po dni sledujeme, čemu a jak se věnují ruská média. Smyslem je přinést vhled do toho, na jaké informace narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Apr 7

Příprava na konec plynu z Ruska, společný nákup a pomoc zemí se zásobníky LNG

www.seznamzpravy.cz

Společný nákup plynu je podle pracovní rady ministrů EU jednou z cest, jak se připravit na možné zastavení dodávek z Ruska. V případě dodávek zkapalněného plynu je Česko odkázáno na pomoc sousedů, protože nemá terminály na LNG.

Jan 16

Hackerský útok na Ukrajině byl závažnější než se myslelo. Kyjev viní Rusko

Seznam Zprávy

Ukrajinské ministerstvo pro digitální transformaci viní z pátečních hackerských útoků Rusko a potvrdilo, že má pro to důkazy. Kreml vinu vytrvale odmítá.

Dec 1

Rusko zaplatí vysokou cenu, varuje šéf NATO před invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Napětí mezi Ruskem a NATO neutichá. Z jedné strany na druhou létají slova o „zaplacení vysoké ceny“ nebo „překračování červených linií“. NATO se obává napadení Ukrajiny, Rusko zase mluví o hrozbě západního útoku.