English

Ukrajina i Rusko chtějí útočit. Obránci mají v podstatě jediný možný směr

Seznam Zprávy

Válka na Ukrajině se brzy přehoupne do svého druhého roku. Její obránci drží a druhá největší armáda na světě se potýká s nepochopitelným množstvím problémů. Ani jedna ze stran se však nevzdává. Kudy se bude útočit v roce 2023?

More from Seznam Zprávy

Jun 28

Izraelská otočka vůči Rusku může proměnit vzdušnou válku nad Ukrajinou

Seznam Zprávy

V zákulisí údajně pokročila jednání o možných dodávkách vysloužilých systémů Patriot z Izraele na Ukrajinu. Pokud by je Kyjev dostal, mohly by pro něj představovat dokonce větší pomoc než Patrioty, které dostal dosud.

May 8

Pavel: Rusko rozpoutalo válku, která si ničivostí nijak nezadá s druhou světovou

www.seznamzpravy.cz

Prezident Petr Pavel řekl během ceremoniálu na pražském Vítkově, že je hrdý na to, že Česko nepolevuje v pomoci Ukrajině napadené Ruskem.

Apr 12

Čína podle USA podporuje ruskou válku na Ukrajině dodávkami techniky

www.seznamzpravy.cz

Do Ruska se podle Spojených států amerických dostává z Číny značné množství techniky potřebné zejména pro výrobu zbraní. Bílý dům obvinil Peking z podporování války na Ukrajině.

Dec 23

Rusko zakázalo bývalé novinářce kandidovat proti Putinovi. Kritizovala jeho válku

www.seznamzpravy.cz

Snaha ucházet se o post ruské prezidentky se novinářce Duncovové komplikuje. Volební komise rozhodla, že kvůli chybám ve formuláři kandidovat nemůže.

Oct 23

„Plíživý tah.“ Energetickou válku proti Evropě začalo Rusko rok před tou skutečnou, říká šéf ČEZ

Seznam Zprávy

Polostátní energetický gigant ČEZ má kvůli omezení ruských dodávek škody až v miliardách a plánuje arbitráž. V neděli to uvedl generální ředitel společnosti Daniel Beneš.

Oct 20

Rusko prohrává plynovou válku

Seznam Zprávy

Teplé počasí, téměř plné zásobníky a dodávky odjinud než z Ruska ženou cenu plynu dolů. Větší poptávka v chladných měsících by však mohla vývoj obrátit. Nervozita ohledně dodávek alternativními cestami totiž nemizí.

Oct 7

Přirovnal válku na Ukrajině k obsazení Sudet. Rusko ho označilo za agenta

www.seznamzpravy.cz

Spisovatel Dmitrij Gluchovskij a známý ruský rapper Oxxxymiron dostali od ruských úřadů označení „zahraniční agent“, což s sebou nese zvýšený dohled.

Sep 21

Ruská válka proti Ukrajině je čirý imperialismus, řekl Scholz v OSN

www.seznamzpravy.cz

Ruská válka proti Ukrajině je čirý imperialismus a představuje nebezpečí nejen pro Evropu ale pro mír všude na světě. Před Valným shromážděním OSN to dnes řekl něměcký kancléř Olaf Scholz.

Sep 18

Ruská pěvecká hvězda odsoudila válku na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Zařaďte si mě na seznam zahraničních agentů mé milované vlasti, vzkázala 73letá ikona ruské hudby Alla Pugačevová kremelskému režimu.

Sep 13

5:59: Válka a propaganda: Ukrajina jako země nacistů? V Rusku jich je mnohem víc

Seznam Zprávy

Válka má vliv i na jazyk, který zaznívá. Třeba zabitá Darja Duginová mluvila o Ukrajincích jako o „nelidech“. „Náprava může trvat generace,“ říká historik Martin Groman. Poslechněte si, co se děje s jazykem v čase války.

Aug 22

OSN potvrdila 5587 zabitých civilistů ve válce Ruska proti Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Mezi potvrzenými 5587 zabitými civilisty je 2161 mužů, 1490 žen, 149 dívek a 175 chlapců, jakož i 38 dětí a 1574 dospělých, jejich pohlaví zatím zůstává neznámé. Úřad připouští, že skutečné počty obětí jsou mnohem vyšší.

Aug 13

Válka na Ukrajině žene Rusko do náruče Číny. Rovné partnerství to už není

Seznam Zprávy

Ruský zahraniční obchod zažívá úpadek - a stále více spoléhá na Čínu. Zatímco pro Rusko je výměna s Čínou životně důležitá, pro Peking představuje Moskva jen dvě procenta celkové obchodní výměny.

Jul 1

Další porážka Ruska. Ukrajina vyhrála válku o boršč

www.seznamzpravy.cz

Kultura ukrajinského vaření boršče byla mezivládním výborem organizace UNESCO zapsána na Seznam nehmotného kulturního dědictví, jež potřebuje naléhavou ochranu.

Jun 19

Šéf NATO: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Seznam Zprávy

Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky. Řekl to v rozhovoru s německým listem Bild am Sonntag generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg.

May 31

Válka na Ukrajině odhalila brzdu ruské armády

Seznam Zprávy

Když Rusko napadlo Ukrajinu, těšila se jeho armáda pověsti druhé nejsilnější na světě. Následovala série selhání, která jen těžko zdůvodní individuální pochybení velitelů. Je za nimi něco systémového. Něco, co Ukrajina překonala.

Apr 29

Rusko musí vyhlásit Ukrajině válku. Možná už 9. května, říká expert

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Putin znovu vyostřil výhrůžky vůči Západu. Kdokoli se pokusí zasáhnout do ukrajinské války, bude mít co do činění s „bleskovou reakcí“. Co by to znamenalo?

Apr 26

Válka na Ukrajině ukázala, že hlavní zbraň Západu proti Rusku selhává

www.seznamzpravy.cz

V posledních dekádách používají západní země v mezinárodních sporech čím dál častěji spíše ekonomické sankce než vojenskou sílu. Současná válka na Ukrajině však ukazuje limity tohoto přístupu.

Mar 9

Video: Rusko zapojilo do války na Ukrajině obrněné vlaky

www.seznamzpravy.cz

Jeden z obrněných vlaků, které využívá ruská armáda, byl spatřen na ukrajinském území. Souprava se objevila nedaleko města Melitopol, jež je pod kontrolou okupantů.

Feb 24

Nechci válku, ale… Jak reagují dezinformátoři na ruskou invazi

Seznam Zprávy

Ruský útok na Ukrajinu na sociálních sítích mnoho lidí omlouvá. Nejčastěji se při tom drží několika scénářů, které agresi bagatelizují, nebo se ji snaží na základě polopravd a dezinformací obhájit.

Feb 24

Mapa: Kde Rusko udeřilo proti Ukrajině

Seznam Zprávy

Města na východě jako Kramatorsk a Charkov, ale i Kyjev a Ivano-Frankivsk asi 160 kilometrů od ukrajinských hranic. To všechno jsou cíle, na které se Rusko zaměřilo.