English

Lipavský promluvil ke Stropnického schůzce s dezinformátorem: „Je to vyřešené“

Seznam Zprávy

Případ velvyslance v Izraeli Martina Stropnického, který se na ambasádě v Tel Avivu setkal s proruským aktivistou Žarkem Jovanovičem, už ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dál řešit nebude. Schůzku označil za „pochybení“.

More from Seznam Zprávy

Jul 11

Lidský odpad? Lipavský čelí nečekané reakci po schůzce s izraelským ministrem

Seznam Zprávy

Bývalý pirátský europoslanec Mikuláš Peksa si rýpnul do setkání ministra zahraničí s izraelským protějškem. Izrael, který je významným českým spojencem, nepřímo přirovnal k Rusku.

Apr 24

Amnesty International kritizuje diskriminaci Ukrajinců a zbraně pro Izrael

www.seznamzpravy.cz

Zpráva, která hodnotí stav lidských práv ve více než 150 zemích a regionech, tvrdě odsoudila úpadek právního státu ve světě. Kritika se nevyhnula ani Česku, kterému Amnesty v takřka 420stránkovém dokumentu věnovala stránku a půl.

Apr 3

Komentář: České zdravotnictví je k chybám slepé

www.seznamzpravy.cz

Jako by všemi nemocničními procesy, a že to je nějakých procesů, cestoval svazek papírů, nikoli člověk-pacient. Přesně tomu mají bezpečnostní standardy bránit. V Česku ale chybí širší obraz.

Apr 3

Biden ostře kritizoval zásah konvoje v Gaze, Izrael přiznal vážnou chybu

www.seznamzpravy.cz

Incident je podle šéfa Bílého domu tragédií, kterou musí Izrael rychle vyšetřit a vyvodit odpovědnost a závěry zveřejnit. Izraelská armáda v reakci na Bidenovo prohlášení slíbila, že okolnosti prošetří.

Mar 21

Když mluvil maďarský ministr, Lipavský kroutil hlavou. V4 zůstává rozdělená

Seznam Zprávy

„Jsem rád, že od kolegů teď slyším něco jiného, než dřív,“ reagoval maďarský ministr Péter Szijjártó na slova o nutnosti diplomatů jednat s názorovými oponenty. Polský ministr ale předtím zdůraznil, že on by se s Rusy nescházel.

Mar 11

„Složka“ na Lipavského? ANO Babiše hájí, Schillerová kritizuje novináře

Seznam Zprávy

Zatahovat děti a manželky do politického boje je nechutné, uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Členové hnutí ANO naopak předsedu hájí.

Jan 14

Nepoučilo se z genocidy. Namibie ostře kritizuje Německo za podporu Izraele

www.seznamzpravy.cz

Soudní spor Izraele a Jihoafrické republiky přitáhl pozornost celého světa a otevřel i staré rány. Namibie ostře zkritizovala Německo za podporu Izraele v tomto sporu s tím, že se nepoučilo ze své minulosti.

Oct 10

„Jste tu první, jako v roce 1948.“ Lipavský navštívil Izrael, domů veze 34 Čechů

Seznam Zprávy

Jako vůbec první zahraniční politik a představitel vlády navštívil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) Izrael po teroristických útocích Hamásu. Mluvil i s vnučkou seniorky unesené teroristy a do Česka veze 34 Čechů.

Aug 7

Ministr Lipavský podpořil při startu Prague Pride manželství pro všechny

www.seznamzpravy.cz

V prostorách Pride Village na pražském Střeleckém ostrově odstartoval 13. ročník Prague Pride, festival hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBT+). Festival nabídne zhruba dvě stovky akcí.

Jun 4

Češi jako Maďaři. Jinak celá Unie kritizuje Izrael kvůli Jeruzalému

Seznam Zprávy

V pravidelné zprávě o Jeruzalému varují unijní diplomaté před „drastickým zvýšením izraelského tlaku“ na palestinské obyvatele Svatého města. Kromě dvou států ji podepsali zástupci celé Evropské unie.

Apr 14

Osud zámku Štiřín zpečetěn. Ministr Lipavský rozhodl o zrušení

Seznam Zprávy

Ministerstvo zahraničí se zbavuje hotelového a kongresového komplexu u Prahy. Na zámku Štiřín zanikne příspěvková organizace, která se o něj starala, ještě dříve areál převezme Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Feb 2

Lipavský promluvil ke Stropnického schůzce s dezinformátorem: „Je to vyřešené“

Seznam Zprávy

Případ velvyslance v Izraeli Martina Stropnického, který se na ambasádě v Tel Avivu setkal s proruským aktivistou Žarkem Jovanovičem, už ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dál řešit nebude. Schůzku označil za „pochybení“.

Jan 5

Nekritizujte Rusko, naznačil ministrům šéf izraelské diplomacie

www.seznamzpravy.cz

Nová izraelská vláda se snaží vylepšit vztahy s Ruskem. Zatímco bývalý premiér Jair Lapid opakovaně odsuzoval ruskou agresi proti Ukrajině, noví ministři dostali pokyn, aby se komentářů o válce zdrželi.

Jul 11

Zeman se omluvil Herzogovi za postoj Lipavského ke zprávě o Izraeli

www.seznamzpravy.cz

Zpráva komise Rady OSN pro lidská práva, podle níž jsou hlavními příčinami napětí mezi Izraelem a Palestinou okupace a diskriminační chování vůči Palestincům, se dostala i na jednání českého a izraelského prezidenta.

May 11

„Zbytečná chyba,“ kritizuje Hlubučkovy tajnosti se španělskými byty Rakušan

Seznam Zprávy

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan kritizuje svého straníka Petra Hlubučka, že neposkytl informace k nákupu bytů ve Španělsku. Podle Rakušana dostane prostor, aby vše lidem v hnutí vysvětlil.

Dec 7

Frekvence 1: Zeman vyzval Lipavského, ať odstoupí z kandidatury na ministra

Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman doporučil Janu Lipavskému, ať odstoupí z kandidatury na ministra zahraničí. Tvrdí to stanice Frekvence 1 s odvoláním na dva důvěryhodné zdroje obeznámené s jednáním. Lipavský odmítl tyto informace komentovat.

Oct 13

Kritizujete Izrael a Čínu ne? Tak to jste antisemita. Svoboda slova v ohrožení

Seznam Zprávy

Příklady současného antisemitismu přidané k definici antisemitismu slouží jako zbraň proti lidskoprávním organizacím a aktivistům kritizujícím Izrael za okupaci palestinských území, píší akademici specializující se na holokaust.

May 18

Ministři EU vyzvali k příměří mezi Izraelem a Hamásem, až na Maďarsko

Seznam Zprávy

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes vyzvali k okamžitému zastavení bojů mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás. Maďarsko společné komuniké nepodpořilo.

Feb 16

Zemřel bývalý ministr Jan Sokol

Seznam Zprávy

Ve věku 84 let zemřel filozof, pedagog, signatář Charty 77, někdejší poslanec a ministr školství Jan Sokol. Uvedla to Knihovna Václava Havla.

Jan 25

Komentář: Ministr Blatný v čele dezinformátorů

Seznam Zprávy

Jan Blatný jako by zapomínal, čeho je ministrem. Starost o státní kasu i obavy ze sociálního inženýrství může klidně přenechat jiným.