English

Rusové zahájili silnou ofenzivu v Luhansku. Odveta může přijít na jaře

Seznam Zprávy

Ruská armáda přešla v Luhanské oblasti do útoku. Bojuje se na více místech, o úspěchu jedné, či druhé strany se zatím hovořit nedá. Ukrajinci by s protiofenzivou mohli přijít na jaře, říká analytik Michal Smetana.

More from Seznam Zprávy

Feb 5

„Ruský Google“ ovládnou Rusové. Kreml to chválí

www.seznamzpravy.cz

Nizozemská společnost Yandex, jejíž hlavní aktivity probíhají v Rusku pod značkou Jandeks, prodá svůj byznys do ruských rukou. Na transakci se kromě jiných podnikatelů podílí i ropná firma Lukoil.

Sep 4

Fotky: Útěk před Rusy nekončí. Tak se prchá z Luhanské oblasti

www.seznamzpravy.cz

Ze Sumy odjíždí další vlak plný lidí, kteří utekli ze svých domovů v Luhanské oblasti. Dostali se sem po složitém tranzitu přes Rusko a čeká je další cesta, dál směrem na Kyjev. Na Ukrajině žijí miliony vnitřně vysídlených lidí.

Aug 21

„Putin je zabiják.“ Fotky ze světového protestu, zapojili se i Rusové

www.seznamzpravy.cz

Tým vězněného ruského politika Alexeje Navalného svolal celosvětový protest proti prezidentu Vladimiru Putinovi a jeho invazi na Ukrajinu. Demonstrovalo se hlavně v západních metropolích, v Rusku za odpor vůči válce hrozí tresty.

Oct 25

Fotky z Chersonské oblasti: I tady po sobě Rusové nechávají jen spoušť

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinci osvobodili už desítky obcí v Chersonské oblasti. Nyní se schyluje k boji o samotný Cherson. Podle expertů z amerického Institutu pro studium války se Rusové z města nejspíš nestahují, jak tvrdí, ale chystají se na bitvu.

Oct 16

Putin sází na to, že když vyhraje, Rusové ho budou následovat, říká nobelista

Seznam Zprávy

Lidé jsou dnes rozdělení a nikdo neposlouchá nikoho. To mě opravdu znepokojuje, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy nositel Nobelovy ceny za ekonomii Eugene Fama.

Aug 18

Kocáb: Rusové jsou uhranuti obrovskou krajtou jménem Putin, bojí se ceknout

Seznam Zprávy

Hudebník a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb zvažuje kandidaturu na prezidenta. Rozhodne se prý na poslední chvíli a záležet bude na tom, jací budou kandidáti. Proč se mu nelíbí stávající zájemci o Hrad?

Jul 23

Rusové útočí u Mykolajivské oblasti na jihu Ukrajiny

www.seznamzpravy.cz

Ruské síly podnikly útoky poblíž hranice oddělující Mykolajivskou a Chersonskou oblast, kterou se jim již podařilo téměř celou ovládnout. V bojích s ruskými silami umírá asi 30 vojáků denně, řekl mezitím prezident Zelenskyj.

Jul 4

Ruští kosmonauté na ISS oslavili dobytí ukrajinské Luhanské oblasti

www.seznamzpravy.cz

Vesmírná agentura Roskosmos zveřejnila snímek, na němž ruská posádka pózuje s vlajkou proruských separatistů.

Jul 3

Dobyli jsme Lysyčansk a celou Luhanskou oblast, oznámili Rusové

Seznam Zprávy

Ruské síly získaly pod svou kontrolu město Lysyčansk v Luhanské oblasti. Ukrajinský generální štáb potvrdil stažení svých obranných vojsk. Dobytím města získaly ruské jednotky kontrolu nad zbývající částí Luhanské oblasti.

May 30

Satelitní snímky dokládají, jak Rusové utahují smyčku v Luhanské oblasti

www.seznamzpravy.cz

Snímky zveřejněné 27. května dokládají ruskou ofenzivu ve východoukrajinských městech Lyman a Popasna a v jejich těsné blízkosti.

May 23

Fotky: „Tohle je už naše.“ Rusové vzali novináře do Chersonské oblasti

Seznam Zprávy

Hlavní součástí ruského plánu invaze na Ukrajinu bylo s vysokou pravděpodobností podřídit většinu ukrajinských oblastí dlouhodobé proruské správě. Zatím se to podařilo jen v Chersonské oblasti.

May 22

Ruští podnikatelé v Česku nechtějí být Rusové. Mění si občanství

www.seznamzpravy.cz

9 582 firem v Česku má vlastníky s ruským občanstvím. Od začátku války si však desítky z nich občanství změnily. Teď jsou z nich Češi, Ukrajinci či Rumuni.

Apr 22

Komentář: Rusko musí padnout, aby Rusové byli svobodní

www.seznamzpravy.cz

Nejen Ukrajinci, ale i Poláci, Češi a s nimi všichni Evropané nebudou moci klidně spát, dokud se bude kdesi na východě po bunkrech schovávat malý muž s velkou nenávistí ke svobodě a prosperitě jiných.

Mar 5

Rusové v Česku stojí za Ukrajinou: Putin není náš prezident, říkají

Seznam Zprávy

Na demonstrace proti ruskému válečnému šílenství nechodí jen Češi, ale také Ukrajinci, kteří tu žijí, a čeští Rusové. Ti hlásí, že Vladimir Putin není jejich prezident. Seznam Zprávy přináší čtyři příběhy z pátečního protestu.

Mar 1

Bitcoin od ruské invaze posiluje, přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci

www.seznamzpravy.cz

Cena bitcoinu od začátku ruské invaze vzrostla asi o 13 procent. Přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci, kteří své peníze vkládají do anonymních a decentralizovaných kryptoměn.

Dec 15

Putin přitápí, USA nechtějí zaspat: Rusové rozumějí jen čisté síle

Seznam Zprávy

Američtí zákonodárci navrhují v případě invaze na Ukrajinu odříznutí Ruska od přístupu na finanční trhy a chtějí také zvýšení dodávek zbraní Kyjevu. Rozdíl v názoru na případnou ruskou agresi mezi republikány a demokraty není.

May 22

Rusové zbrojí na Arktidě. Putin hrozí, že „nepřátelům vyrazí zuby“

Seznam Zprávy

Rusko vzbuzuje zbrojením na Arktidě obavy Spojených států. Před setkáním Arktické rady představilo zmodernizovanou vojenskou základu a Putin varoval, že vyrazí zuby všem, kdo se pokusí Rusku sebrat území, na které má nárok.

May 14

Rusové označili Česko za nepřítele. „Jsou bezradní a Putin ztrácí kontrolu,“ hodnotí diplomat

Seznam Zprávy

Je to důkaz bezradnosti a agresivní politiky vůči Česku. Těmito slovy hodnotí v rozhovoru pro Seznam Zprávy bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář to, že ruská vláda označila Česko a USA za nepřátelské země.

Jan 24

Komentář: Rusové se postavili Kremlu, Putin ale ovládá jejich strach

Seznam Zprávy

Mají, nebo nemají Rusové odvahu vzdorovat režimu Vladimira Putina? Dvě události napověděly, že občanská společnost navzdory represím přežívá. Ale jak dlouho?

Jul 3

Komentář: Putin navždy! Rusové se točí v kremelské smyčce

Seznam Zprávy

Jestli se s Putinovým vítězstvím v referendu smířil i lídr opozice Alexej Navalnyj, smíří se nakonec i ostatní Rusové. Mocenská budoucnost ruského prezidenta je pojištěna.