English

Co je s Putinem. Vrátila se stará „kremlologie“. Odborníci čtou z náznaků

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Poměry v ruské vládnoucí elitě jsou zvenčí ještě méně rozpoznatelné než před válkou na Ukrajině. Nezbývá než kriticky posuzovat i spekulace z anonymních zdrojů.

More from Seznam Zprávy

Jun 18

Video: Pchjongjang se připravuje na příjezd ruského prezidenta Putina

www.seznamzpravy.cz

Do KLDR pozval Putina severokorejský vůdce Kim Čong-un, když byl loni v září na ruském Dálném východě. V Pchjongjangu ruský prezident nebyl od července 2000, kdy se setkal s otcem současného vůdce KLDR Kim Čong-ilem.

May 27

Francouzský parlament začal jednat o eutanazii

www.seznamzpravy.cz

Francouzský parlament v pondělí odpoledne zahájil čtrnáctidenní debatu o návrhu zákona, který má umožnit asistovanou smrt pro některé pacienty. O zákoně se bude hlasovat 11. června.

May 5

Jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem v Káhiře skončilo bez výsledku

www.seznamzpravy.cz

William Burns, šéf americké Ústřední zprávodajské služby, po jednáních odjel do Kataru, aby s tamním premiérem řešil další postup. Francie mezitím vyzvala Izrael, aby jednání „dovedl do konce“.

Mar 15

Netanjahu popřel pokrok v jednáních s Hamásem o příměří

www.seznamzpravy.cz

S informacemi o významném posunu při vyjednávání s Hamásem psala izraelská média.

Mar 6

Hamás bude pokračovat v jednání o příměří v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Hnutí Hamás zřejmě odmítlo nejnovější návrh dohody o příměří, kterou dříve schválil Izrael. Ten prý nechce splnit požadavky, na kterých hnutí trvá. O příměří se jedná v Káhiře, izraelská delegace tam ale není.

Feb 6

Více než 30 izraelských rukojmích je po smrti. Dál se jedná se o příměří

www.seznamzpravy.cz

Informaci o úmrtí 31 z celkem 136 rukojmích držených v Pásmu Gazy zveřejnila izraelská armáda. Zároveň pokračují vyjednávání o dohodě klidu zbraní v oblasti.

Feb 2

Prezident jednal s novým kancléřem už před Vánoci

www.seznamzpravy.cz

Vedle obměny na pozici kancléře dojde na Hradě i k dalším personálním změnám. Do čela týmu poradců se posouvá politolog Tomáš Lebeda.

Dec 17

Šéf Mossadu jednal s katarským premiérem o příměří v Gaze

www.seznamzpravy.cz

Šéf izraelské tajné služby Mossad David Barnea jednal v pátek v Evropě s katarským premiérem Muhammadem bin Abdarem Rahmánem Sáním o možném novém příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích držených Hamásem.

Sep 20

Příměří v Karabachu. Arménští separatisté budou jednat s Ázerbájdžánem

www.seznamzpravy.cz

Den poté, co Ázerbájdžán spustil vojenskou operaci v Náhorním Karabachu, tamní arménské síly souhlasily s příměřím a kompletním odzbrojením. Palba následně ustala, ve čtvrtek mají následovat jednání separatistů se zástupci Baku.

Mar 17

Zatykač nezatykač čínský prezident se za Putinem vydá

www.seznamzpravy.cz

Negativní dopady mezinárodní zatykač pro Putina má, i když Rusko jeho judikaturu neuznává. Minimálně na území členských států Mezinárodního trestního tribunálu se teď šéf Kremlu nepodívá, říká analytik Vladimír Votápek.

Jan 6

Proč příměří? Rusové chtějí výhodu i vylíčit Putina jako „spasitele“

Seznam Zprávy

O co jde Kremlu s nabídkou příměří, se kterou přišel na poslední chvíli před pravoslavnými Vánocemi? Ve hře je čas na přeskupení a odpočinek vojsk i informační operace namířená proti Ukrajincům.

Oct 25

Jednejme s Putinem o míru, vyzývá Bidena část demokratů

www.seznamzpravy.cz

Část progresivních poslanců Demokratické strany je toho názoru, že by Spojené státy měly ohledně války na Ukrajině jednat s Ruskem přímo. Zároveň chválí Bidena, že USA nezatáhl aktivně do války a podporuje ukrajinskou nezávislost.

Oct 18

Rusové Ukrajině zničili 30 % elektráren. Zelenskyj vyloučil jednání s Putinem

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinské úřady hlásí nové exploze v několika regionech země. Ve městě není světlo ani voda, hlásí například Žytomyr.

Jun 7

Merkelová promluvila na veřejnosti. Putina prý nešlo zastavit

Seznam Zprávy

Dlouholetá německá kancléřka je přesvědčená, že proti válce na Ukrajině nemohla udělat víc. „Neobviňuji se,“ řekla v prvním veřejném rozhovoru po skončení ve vládní funkci.

Jun 7

Macron jednal s Fialou. Vysvětlil mu, proč si volá s Putinem

www.seznamzpravy.cz

Český premiér jednal v Elysejském paláci s prezidentem Francie o válce na Ukrajině i významu předsednictví Rady Evropské unie.

Mar 26

Zastavte Putina, sláva Ukrajině, skandovali v Praze ruští odpůrci války

www.seznamzpravy.cz

Sobotní Praha patřila protestům proti ruské agresi na Ukrajině. Nejdříve aktivisté polili schody před ruskou ambasádou červenou barvou, poté se na náměstí Míru sešli ruští odpůrci války.

Mar 10

Schröder v Moskvě. Chce jednat s Putinem o míru na Ukrajině, píše Politico

www.seznamzpravy.cz

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder je podle serveru Politico v Moskvě kvůli jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. K distancu od ruského prezidenta mezitím Schrödera vyzvali současní i bývalí předsedové jeho strany.

Feb 28

Ukrajinská delegace dorazila na jednání s Ruskem. Žádá příměří

www.seznamzpravy.cz

Rozhovory měly začít v neděli, ale ukrajinská delegace měla problém dorazit na místo jednání. BBC s odvoláním na mluvčí ukrajinské vládní strany uvedla, že delegace na jednání přiletěla polským vrtulníkem.

Nov 10

Merkelová vyzvala Putina k akci ohledně situace na polsko-běloruské hranici

Seznam Zprávy

Německá kancléřka Merkelová telefonicky vyzvala ruského prezidenta Putina, aby „konal“ proti zneužívání běženců ze strany běloruského režimu. Zacházení s migranty považuje za „nelidské a nepřijatelné“.

Jun 16

Biden po jednání s Putinem: Jsem pro Ameriku, nejsem proti Rusku

Seznam Zprávy

Setkání amerického prezidenta Joea Bidena s ruským protějškem Vladimirem Putinem skončilo předčasně. Podle Putina bylo jednání konstruktivní, podle Bidena si Rusko zoufale snaží udržet postavení světové velmoci.