English

Velký útok Ruska. Ukrajinci mají scénáře, co chystá Putin na výročí invaze

Seznam Zprávy

Loni touto dobou se Rusové snažili napálit svět tvrzením, že stahují své vojáky od hranic s Ukrajinou. Teď, po roce ruské války, se skloňují scénáře, co na první výročí invaze od agresorů čekat.

More from Seznam Zprávy

Apr 28

Pavel s Čaputovou museli v Kyjevě do krytu. Rusové útočili

Seznam Zprávy

Petr Pavel nepochybuje o tom, že ruské útoky na civilní cíle jsou záměrné. Řekl to na návštěvě Borodjanky, města, které se stalo jedním ze symbolů ruských krutostí. Na Ukrajinu se vydal spolu se slovenskou prezidentkou Čaputovou.

Apr 7

Zakázané látky už ve válce použili Rusové i Ukrajinci

Seznam Zprávy

Síly obou států ve válce, kterou zahájila invaze ruských vojsk, nasadily drony vybavené granáty se slzným plynem. Ač tento prostředek může používat policie, mezinárodní právo jejich použití ve válce zakazuje.

Apr 6

Rusové ovládli skoro celý Bachmut, připustil Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Podle ukrajinského generálního štábu ruští vojáci ovládli většinu města, avšak tvrdé boje pokračují, a to zejména na západě.

Jan 11

Dobytí Soledaru je na dosah, hlásí Rusové. Ukrajinci oponují

Seznam Zprávy

Nevelké město se solnými doly na východě Ukrajiny se stalo cílem mohutného náporu ruských sil. Jeho dobytí by zkomplikovalo ukrajinskou obranu Bachmutu.

Jan 9

Ukrajinci skupují boxy pro přežití ve výtahu. Donutili je k tomu Rusové

www.seznamzpravy.cz

Kvůli ruskému bombardování zůstávají Ukrajinci uvězněni ve výtazích, někdy i dlouhé hodiny. Markus Peuser, který sám takové uváznutí zažil, teď do výtahů vyrábí nouzové balíčky. Obsahují jídlo, pití nebo léky na uklidnění.

Dec 31

„Novoroční bombardování“. Rusové zabíjejí raketami v Kyjevě

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Kyjevem otřásla řada výbuchů. Ve všech oblastech Ukrajiny byl kvůli hrozbě vzdušných útoků vyhlášen poplach. Jsou hlášeny první oběti i zranění. Rusko se novoročním bombardováním snaží podkopat morálku Ukrajinců.

Oct 8

Most zničili Rusové, naznačuje Kyjev. V Rusku volají po tvrdé pomstě

www.seznamzpravy.cz

Zatlačte Ukrajinu zpátky do 18. století, vyzývá na Telegramu zpravodaj oblíbeného Putinova listu. Po pomstě volají i ruští poslanci. V Kyjevě mezitím naznačují, že za zničení Krymského mostu může boj o moc v Moskvě.

Aug 22

Vraždu Duginové už jsme objasnili, tvrdí Rusové. Pátrají po Ukrajince

Seznam Zprávy

Rusko oznámilo, že dva dny po smrti ruské prominentky Darji Duginové už vraždu objasnilo. Ruská tajná služba ukázala prstem na Ukrajinu. Prezident Vladimir Putin označil explozi za „hanebný zločin“.

Jul 22

Rusové a Ukrajinci podepsali dohodu, má odblokovat obilí v přístavech

www.seznamzpravy.cz

Dohodu o vytvoření bezpečného koridoru pro vývoz zemědělských produktů z Ukrajiny přes Černé moře podepsali v pátek v Istanbulu vedle agresora a napadené země také Turecko a zástupce OSN. Stvrdili i dohodu o vývozu hnojiv.

Apr 22

Komentář: Rusko musí padnout, aby Rusové byli svobodní

www.seznamzpravy.cz

Nejen Ukrajinci, ale i Poláci, Češi a s nimi všichni Evropané nebudou moci klidně spát, dokud se bude kdesi na východě po bunkrech schovávat malý muž s velkou nenávistí ke svobodě a prosperitě jiných.

Apr 15

Rusové podle Kyjeva střílí na evakuační autobusy, na místě jsou mrtví

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Mar 31

Rusové slíbili Kyjevu úlevu. Fotky toho, co po sobě zanechali

www.seznamzpravy.cz

I přes pozitivní náznaky z mírového jednání a příslib, že Rusko omezí vojenské aktivity v okolí Kyjeva, boje úplně neustaly. Přinášíme snímky toho, co ruská agrese v Kyjevě a okolí za posledních 5 týdnů napáchala.

Mar 24

Zprávy z bojiště: Rusové se zakopávají, iniciativu přebírají Ukrajinci

Seznam Zprávy

Rusko se připravuje na obranu, těžko se mu shání posily. Poskytujeme základní přehled situace na ukrajinském bojišti během posledních dní a hodin.

Mar 5

Rusové v Česku stojí za Ukrajinou: Putin není náš prezident, říkají

Seznam Zprávy

Na demonstrace proti ruskému válečnému šílenství nechodí jen Češi, ale také Ukrajinci, kteří tu žijí, a čeští Rusové. Ti hlásí, že Vladimir Putin není jejich prezident. Seznam Zprávy přináší čtyři příběhy z pátečního protestu.

Mar 4

Video: IKEA v Rusku zavírá, Rusové ji vzali v poslední dny útokem

www.seznamzpravy.cz

Švédská nábytkářská firma oznámila ve čtvrtek, že pozastavuje své aktivity v Rusku a Bělorusku. Ikonická společnost se přidala k řadě západních podniků, které v oblasti zavírají své pobočky v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Mar 3

Rusové hledají informace mimo Rusko, BBC hlásí trojnásobek zájmu

www.seznamzpravy.cz

Sledovanost ruskojazyčného zpravodajského webu se oproti celoročnímu týdennímu průměru více než ztrojnásobila. Za poslední týden zaznamenala rekordní dosah 10,7 milionu lidí (oproti 3,1 milionu), uvedla BBC v tiskové zprávě.

Mar 1

Bitcoin od ruské invaze posiluje, přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci

www.seznamzpravy.cz

Cena bitcoinu od začátku ruské invaze vzrostla asi o 13 procent. Přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci, kteří své peníze vkládají do anonymních a decentralizovaných kryptoměn.

Feb 25

Obrazem: Rusové se probíjejí do Kyjeva i dalších měst

www.seznamzpravy.cz

Podívejte se na fotky z válkou zasažené Ukrajiny.

Dec 21

Rusové na nás zaútočí, až se bude Západ dívat jinam, myslí si Ukrajinci

Seznam Zprávy

Napětí na ukrajinsko-ruské hranici nepolevuje. Moskva stále drží v oblasti vojska a techniku, jednání světových lídrů zatím řešení nepřineslo. Co si myslí obyčejní Ukrajinci? Obávají se ruské invaze?

Oct 16

V Rusku umírá na covid tisíc lidí za den. Rusové ale Sputniku příliš nevěří

Seznam Zprávy

Rusko zaznamenalo poprvé od začátku pandemie více než tisíc úmrtí v souvislosti s covidem-19 za 24 hodin. Zemi stále trápí nízká proočkovanost, vakcínu proti covidu-19 zdravotníci aplikovali pouze necelé třetině populace.