English

Další starost pro vládu. S důchody může narazit už v Senátu

Seznam Zprávy

V horní komoře Parlamentu zaznívají hlasy, že se vláda v případě změn u mimořádné valorizace chová protiústavně. Kritici jsou i z řad provládních senátorů.

More from Seznam Zprávy

Jul 10

Senát schválil novelu, která má pomoci navýšit počet pěstounů

www.seznamzpravy.cz

Novelu, která má přispět ke zvýšení počtu pěstounů, musí ještě podepsat prezident. Návrh souvisí s plánovaným rušením kojeneckých ústavů.

Jun 18

Švédský parlament schválil obrannou dohodu se Spojenými státy

www.seznamzpravy.cz

Podle odpůrců dohoda otevírá cestu k rozmístění jaderných zbraní a zřízení stálých základen ve Švédsku.

May 29

Senát schválil novelu, která má zabránit, aby se opakovala situace na Bečvě

www.seznamzpravy.cz

Omezit rizika havárií na řekách a zpřesnit pravomoci úřadů při jejich likvidaci má novela vodního zákona, kterou ve středu v reakci na otravu řeky Bečvy chemikáliemi v roce 2020 schválil Senát.

May 21

Slovenský parlament schválil zjednodušení odstřelu problémových medvědů

www.seznamzpravy.cz

Slovenská vláda si od schválení zákona slibuje jednodušší odstřel problémových šelem. Návrh zákona podpořili vládní i opoziční poslanci. Aby vstoupil v platnost, musí ho podepsat i prezidentka Čaputová.

May 14

Gruzínský parlament schválil „ruský“ zákon, země se bouří

Seznam Zprávy

Protesty nepomohly. Gruzínský návrh zákona o zahraničním vlivu míří na stůl prezidentce. Už předtím se přitom nevládní organizace a opozičníci stávají oběťmi nenávistných útoků a vyhrožování.

Dec 14

Rodná čísla v občankách zůstanou, schválil Senát

www.seznamzpravy.cz

Dosud platné ustanovení počítá se zapisováním rodných čísel do občanských průkazů už jen letos a v příštím roce. Senát dnes schválil novelu, která ho ruší.

Nov 29

Senát schválil více přihlášek na střední školy

www.seznamzpravy.cz

Zájemci o studium na střední škole pravděpodobně budou moci od příštího roku podávat tři přihlášky místo dvou. Novelu školského zákona dnes Senát schválil beze změn.

Nov 29

Senát schválil zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc

www.seznamzpravy.cz

Rodičovský příspěvek se od ledna zřejmě zvýší na 350 000 korun, Senát to schválil. Nárok na vyšší příspěvek mají mít jen rodiče nově narozených dětí.

Mar 30

Senát schválil misi vojenských policistů na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Senát dnes podle očekávání schválil misi až 15 českých vojenských policistů, kteří se mají podílet na vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině v důsledku ruské agrese.

Sep 20

Senát schválil energetický balíček. Co o něm už víme?

www.seznamzpravy.cz

Zastropování cen elektřiny a plynu schválili senátoři. Nyní stačí, aby novelu podepsal prezident. Ohledně detailů pomoci s vysokými cenami energií však má finální slovo vláda.

Aug 10

Senát hladce schválil členství Finska a Švédska v NATO

www.seznamzpravy.cz

Senát ve středu podle očekávání hladce schválil rozšíření Severoatlantické aliance (NATO) o Finsko a Švédsko.

Aug 10

Senát schválil zákaz plastových příborů, talířů nebo brček

www.seznamzpravy.cz

Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky, mezi něž patří také nápojová míchátka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků a nápojové kelímky.

Nov 29

Spor o jazyk. Španělský soud tlačí Katalánsko, ať učí víc ve španělštině

Seznam Zprávy

Katalánská regionální vláda se postavila rozhodnutí Nejvyššího soudu, které požaduje více vyučovacích hodin ve španělštině, nikoli jen katalánštině. Volání po výuce v jazyce, který je společný pro celou zemi, přibývá.

Sep 9

Konec kojeneckých ústavů a více peněz pro Klokánky schválil i Senát

Seznam Zprávy

Navýšení finanční odměny pro profesionální pěstouny, více peněz ústavům pro děti vyžadující okamžitou pomoc a postupné rušení kojeneckých ústavů schválili ve čtvrtek senátoři.

Apr 29

Senát schválil volební zákon. Korespondenční volba neprošla

www.seznamzpravy.cz

Senát schválil beze změn volební novelu, která mimo jiné zavádí nový způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty.

Dec 19

Španělský parlament schválil dobrovolnou smrt. Snaží se o to i další země

Seznam Zprávy

Španělští zákonodárci přijali návrh zákona, který povoluje eutanazii i asistovanou sebevraždu. Španělsko se tak stane jednou ze sedmi zemí na světě, kde je eutanazie legální. Její legalizaci ovšem řeší i další země.

Nov 13

Senát schválil zákaz klecových chovů od roku 2027

Seznam Zprávy

Senát schválil beze změn zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027. Souhlasil tak i se zvýšením pokut za týrání zvířat nebo zákazem drezúry v cirkusech a podobných zařízeních.

Oct 28

Razie v Katalánsku. Španělská policie zadržela 21 separatistů

Seznam Zprávy

Španělská policie dnes zadržela 21 příznivců samostatnosti Katalánska, podezřívá je z korupce a podpory nepokojů. Za organizaci referenda o nezávislosti odsoudil loni v říjnu španělský nejvyšší soud skupinu katalánských politiků.

Jul 8

Roušky zavádí Horní Rakousy i Katalánsko. Vídeň zpřísní hraniční kontroly

Seznam Zprávy

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

May 17

Izraelský parlament schválil Netanjahuovu vládu národní jednoty

Seznam Zprávy

Izraelský parlament potvrdil novou vládu národní jednoty, kterou poslancům představil premiér Benjamin Netanjahu. Ten vládu sestavil po dohodě s politickým rivalem Bennym Gancem, s nímž se v čele kabinetu vystřídá.