English

Putin není v izolaci. Hlasování OSN připomnělo, díky komu se Rusko hojí

Seznam Zprávy

Nová rezoluce Valného shromáždění OSN vyzývající Rusko ke stažení z Ukrajiny ukázala, že postoj ke konfliktu se ve světové politice za rok války moc nezměnil. „Pokus Západu izolovat Rusko nezafungoval,“ píše deník New York Times.

More from Seznam Zprávy

Apr 24

Jaderné zbraně ve vesmíru? Rusko v OSN rezoluci zablokovalo

www.seznamzpravy.cz

Rada bezpečnosti OSN dnes hlasovala o rezoluci, která má zabránit zbrojení ve vesmíru. Návrh získal 13 hlasů pro, Čína se zdržela a Rusko bylo jedinou zemí, která rezoluci vetovala.

Mar 28

Rusko zablokovalo v Radě bezpečnosti OSN obnovení dohledu nad sankcemi KLDR

www.seznamzpravy.cz

Moskva prakticky znemožnila další monitorování dlouhodobých sankcí, které OSN uvalila na KLDR už v roce 2006 kvůli jejím programům jaderných zbraní a balistických střel. Sankce samotné nicméně zůstávají v platnosti.

Mar 22

Valné shromáždění OSN přijalo první globální rezoluci o AI

www.seznamzpravy.cz

Vlády po celém světě se snaží reagovat na stále větší rozmach umělé inteligence, který s sebou nese určitá rizika. Valné shromáždění OSN proto přijalo na podnět USA první rezoluci o AI.

Feb 24

Nechceme Rusko porazit, ale dostat ho z Ukrajiny, řekl Pavel na shromáždění

Seznam Zprávy

Na Staroměstském náměstí v Praze si lidé připomínali dva roky od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Projev pronesl i prezident Petr Pavel, jenž poděkoval dobrovolníkům, kteří Ukrajině pomáhají.

Feb 20

Rusko je proti rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle Bílého domu pracuje na jaderné zbrani proti satelitům. Rusko to ale odmítá s tím, že žádný takový projekt neexistuje.

Jan 12

Rusko chce setkání Rady bezpečnosti OSN kvůli bombardování Húthíů

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy společně s Británií zasáhly proti jemenským povstalcům Húthíům. Írán a Libanon útoky ze strany západních zemí kritizují, Rusko žádá o setkání Rady bezpečnosti OSN. Naopak Saúdská Arábie vyzývá ke zdrženlivosti.

Dec 22

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci ke Gaze, nevyzývá k zastavení bojů

www.seznamzpravy.cz

Izrael před pár dny nabídl vedení Hamásu týdenní příměří výměnou za propuštění dalších 40 izraelských rukojmích. Hamás však žádal, aby jednání o možném příměří předcházelo zastavení bojových operací.

Dec 10

Netanjahu vytkl Putinovi, že Rusko podpořilo rezoluci OSN o příměří v Gaze

Seznam Zprávy

Benjamin Netanjahu si volal s Vladimirem Putinem kvůli nedávnému hlasování v OSN. S rezolucí, pro jejíž přijetí hlasovala Moskva, souhlasilo dalších 12 členů RB OSN. Spojené státy ji vetovaly.

Sep 20

Rusko se musí stáhnout z celého území Ukrajiny, řekl Pavel v OSN

www.seznamzpravy.cz

Prezident vůči Moskvě nešetřil ostrou kritikou a znovu vyzval Rusko ke stažení jednotek. Podle Pavla by porážka Ukrajiny byla vítězstvím brutality a bezpráví.

Dec 26

Ukrajina žádá o vyloučení Ruska z OSN. Jaké má šance?

www.seznamzpravy.cz

Podle Kyjeva není Rusko právoplatným členem OSN. A žádá jeho vyloučení. Agentura AFP však připomíná, že Kyjev nemá šanci požadavek na vyloučení prosadit, jelikož Rusko má právo veta.

Nov 14

Rezoluce Valného shromáždění OSN: Rusko má zaplatit reparace Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci, podle níž má být Rusko zodpovědné za invazi na Ukrajinu, jež proběhla v rozporu s mezinárodním právem. Ukrajině má také zaplatit reparace za způsobené škody.

Oct 12

Valné shromáždění OSN odsoudilo rezolucí ruskou anexi části Ukrajiny

www.seznamzpravy.cz

Rezoluce OSN odsuzuje „pokus o nezákonnou anexi“ a vyzývá všechny země, aby tento krok neuznaly a posílily tak mezinárodní diplomatickou izolaci Moskvy.

Sep 21

Podle Bidena porušilo Rusko Chartu OSN

www.seznamzpravy.cz

Biden se ve svém projevu vyslovil pro reformu Rady bezpečnosti OSN, odsoudil ruskou agresi a přislíbil, že Spojené Státy budou stát při Ukrajině.

Aug 22

OSN potvrdila 5587 zabitých civilistů ve válce Ruska proti Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Mezi potvrzenými 5587 zabitými civilisty je 2161 mužů, 1490 žen, 149 dívek a 175 chlapců, jakož i 38 dětí a 1574 dospělých, jejich pohlaví zatím zůstává neznámé. Úřad připouští, že skutečné počty obětí jsou mnohem vyšší.

Jul 8

Třem milionům lidí hrozí nedostatek jídla. Rusko vetovalo rezoluci k Sýrii

www.seznamzpravy.cz

Rusko v pátek v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci, která měla zajistit roční prodloužení dodávek humanitární pomoci na sever Sýrie přes přechod na turecké hranici.

Jul 7

Západ chce bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Před schůzkou s prezidentem ruští poslanci odhlasovali několik zákazů a „zvláštních opatření“.

Apr 7

Rusko dostalo v OSN diplomatickou facku. Co to pro něj bude znamenat?

Seznam Zprávy

Valné shromáždění OSN odhlasovalo pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Pro návrh se vyslovilo 93 států, proti jich bylo 24. Co přesně to pro Rusko bude znamenat?

Mar 10

V Rusku není bezpečno, čeští studenti prchají

www.seznamzpravy.cz

Studenti, kteří byli na pobytech v Rusku, se z bezpečnostních důvodů vracejí domů. Kvůli uzavření vzdušného prostoru ale naráží na problémy při odjezdu ze země.

Feb 24

Šílence je třeba izolovat, řekl prezident Zeman na adresu Putinova Ruska

Seznam Zprávy

„Domnívám se, že je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány a mám tím namysli především vyřazení Ruské federace z platebního styku,“ řekl dnes v projevu k národu prezident Miloš Zeman.

Jan 21

OSN přijala rezoluci zaměřenou na boj proti popírání holokaustu

Seznam Zprávy

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci zaměřenou na boj proti popírání holokaustu. Vyzvalo zároveň členské státy a společnosti provozující sociální sítě, aby aktivně pomáhaly v boji proti antisemitismu.