English

Peking mírotvůrcem? Kyjev chce mluvit se Si Ťin-pchingem, Západ varuje

Seznam Zprávy

Na výročí ruské invaze Čína předložila svůj návrh „mírového plánu“. Je poplatný pouze Rusku, upozorňují západní státy. Volodymyr Zelenskyj chce se Si Ťin-pchingem jednat.

More from Seznam Zprávy

May 9

Čínská výroba převažuje nad spotřebou, tu se ale Peking zdráhá posílit

www.seznamzpravy.cz

Podíl Číny na světové výrobě násobně převyšuje, jakou část globální spotřeby světová ekonomická dvojka představuje. Tato nerovnováha zatěžuje světový obchod – Peking při nedostatku domácí poptávky svou produkci masově vyváží.

May 5

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl do Paříže

www.seznamzpravy.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl poprvé od pandemie koronaviru do Evropy. Momentálně je v Paříži, kam přijel na dvoudenní státní návštěvu. Si následně navštíví i Maďarsko a Srbsko.

Apr 15

Scholz v Pekingu varoval Čínu před vojenskou podporou Ruska

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle něj vede dobyvačnou válku a nikdo jí v ní nesmí pomáhat. Peking je nyní nejvýznamnějším ruským spojencem, kritizuje protiruské sankce a odmítá invazi na Ukrajinu odsoudit.

Oct 27

Zemřel bývalý čínský premiér. Pro Si Ťin-pchinga to může znamenat problém

www.seznamzpravy.cz

Li Kche-čchiang pro mnohé platil za liberála. Režim kvůli úmrtí populárního politika zavedl některá opatření, aby udržel stabilitu.

Jul 26

Podivný konec čínského ministra. Zahýbat může i se Si Ťin-pchingem

www.seznamzpravy.cz

Mizení vysokých úředníků nebo celebrit je v Číně poměrně běžné, říká pro Seznam Zprávy sinolog David Gardáš z projektu Sinopsis. Problémy nečekaně odvolaného ministra zahraničí by se podle něj mohly odrazit i na Si Ťin-pchingovi.

Apr 11

TMBK: Macron se setkal se Si Ťin-pchingem. Takhle společně zapózovali

www.seznamzpravy.cz

Po této koláži nejspíš Seznam Zprávy i TMBK úřady v Číně zakážou. Ale póza ze setkání Emmanuela Macrona se Si Ťin-pchingem byla natolik ikonická, že ji nešlo jen tak přejít. Další koláž populárního grafika pro SZ.

Mar 10

Čínským prezidentem bude potřetí Si Ťin-pching. Parlament volil jednomyslně

www.seznamzpravy.cz

Čínským prezidentem bude i nadále Si Ťin-pching. Parlament o této bezprecedentní volbě rozhodl jednomyslně. Poprvé v historii tak Čínu povede stejný muž třetí volební období za sebou.

Feb 25

Peking mírotvůrcem? Kyjev chce mluvit se Si Ťin-pchingem, Západ varuje

Seznam Zprávy

Na výročí ruské invaze Čína předložila svůj návrh „mírového plánu“. Je poplatný pouze Rusku, upozorňují západní státy. Volodymyr Zelenskyj chce se Si Ťin-pchingem jednat.

Jan 9

Zeman mluvil s prezidentem Si Ťin-pchingem. Píší o tom i čínská média

www.seznamzpravy.cz

Prezident Miloš Zeman hovořil přes video se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle Zemana může Čína sehrát významnou úlohu při ukončení konfliktu na Ukrajině.

Oct 25

Německý prezident Steinmeier přicestoval do Kyjeva

www.seznamzpravy.cz

Steinmeier přicestoval dnes ráno do Kyjeva vlakem. Během dne bude jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Oct 22

Poprvé v historii. Si Ťin-pching povede čínské komunisty už potřetí v řadě

Seznam Zprávy

V Pekingu skončil 20. sjezd komunistické strany Číny. Třetí pětileté funkční období v čele strany si zajistil současný prezident Si Ťin-pching. Jde vůbec o prvního vůdce, který stranu povede tři funkční období po sobě.

Oct 12

Než Musk rozčílil Kyjev, mluvil s Putinem, tvrdí analytik

Seznam Zprávy

Vlivný politický analytik Ian Bremmer uvedl, že Elon Musk krátce před zveřejněním nevyžádaných „mírových návrhů“, které odrážely linii Kremlu, hovořil s Putinem. Musk se ohradil a odstartoval twitterovou přestřelku.

Mar 18

„Konflikt není v ničím zájmu.“ Biden mluvil se Si Ťin-pchingem

Seznam Zprávy

Skoro dvě hodiny trval telefonát mezi prezidenty Spojených států a Číny. Hlavním tématem měla být podle očekávání válka na Ukrajině. Si Ťin-pching označil mír za „nejcennější poklad mezinárodního společenství“.

Jul 1

Si Ťin-pching promluvil k národu a varoval: „Čína se šikanovat nenechá“

www.seznamzpravy.cz

Výstražná varování i slova chvály. Ve čtvrtek k nejlidnatějšímu národu světa promluvil Si Ťin-pching z pekingského náměstí Nebeského klidu. 70 tisíc lidí bez roušek jeho hodinový proslov přerušovalo jen bouřlivým potleskem.

Mar 23

Na Čínu prší další sankce. Peking reaguje vlasteneckými výrobky

Seznam Zprávy

Evropská unie poprvé za poslední tři desetiletí potrestala porušování lidských práv v Číně. K EU se přidala i Británie, USA a Kanada. Čína reagovala vlastními sankcemi vůči představitelům Evropské unie.

Mar 19

Jednání mezi USA a Čínou začalo zostra

Seznam Zprávy

První osobní jednání představitelů Spojených států a Číny od lednového nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do funkce začalo nebývale ostře. Během schůzky padaly vzájemná obvinění.

Feb 11

První telefonát Bidena se Si Ťin-pchingem. Shodli se, že se neshodnou

Seznam Zprávy

První telefonát mezi Joem Bidenem a Si Ťin-pchingem proběhl ve víře zlepšení čínsko-amerických vztahů. Oba lídři by si rádi představili hladkou spolupráci. V opačném případě by to znamenalo katastrofu, varoval Si.

Feb 9

Místo čínských investic vakcíny. Zeman se setkal se Si Ťin-pchingem

Seznam Zprávy

Slibované čínské investice do Česka sice nepřipluly, letošní summit 17 + 1 však operuje se vzácnější komoditou - vakcínami. Historicky nejslabší účast na akci pořádané čínským prezidentem doplnil i Miloš Zeman.

Oct 6

Si Ťin-pching bude prezident navždy. Jeho myšlení je ve školách povinné

Seznam Zprávy

Čína má na další roky jasno, kdo bude stát v jejím čele. Díky usnesení o Si Ťin-pchingovi jako jediném hlavním vůdci strany bude zřejmě vládnout navždy. Jeho myšlenky se nově také staly povinným předmětem čínských vysokoškoláků.

Sep 1

Jak Miloš Zeman preludoval pro Si Ťin-pchinga. Petrof oslavuje byznys s Čínou

Seznam Zprávy

Osmdesát let spolupráce s Čínou nyní slaví královéhradecký výrobce klavírů a pianin Petrof. A vzpomíná i na to, jak prezident Miloš Zeman v Šanghaji zahrál svou oblíbenou skladbu pro svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga.