English

Šéf ČNB stále čeká na prověrku. Všichni před ním ji měli

Seznam Zprávy

Guvernér Aleš Michl bez nejvyšší prověrky, nezkrocená inflace a post pro muže z Hradu. Otázek kolem České národní banky přibývá. Na některé z nich hledáme v podcastu 5:59 odpověď s šéfredaktorem SZ Byznys Martinem Jašminským.

More from Seznam Zprávy

Oct 17

Guvernér ČNB Michl: U sazeb jsou všechny možnosti otevřené

Seznam Zprávy

Česká národní banka je připravena na další vývoj cen v domácí ekonomice, přičemž možnosti postupu měnové politiky jsou otevřené, řekl v úterý guvernér banky Aleš Michl na besedě s vysokoškolskými studenty ve Zlíně.

Sep 17

Inflace klesne, sazby ale nechá ČNB nahoře, očekává guvernér Michl

Seznam Zprávy

V první polovině roku 2024 se růst spotřebitelských cen může zmírnit zhruba na dvě procenta. Očekává to guvernér České národní banky Aleš Michl. Zároveň ale odmítl, že by to v brzké době znamenalo snižování úrokových sazeb.

Aug 3

ČNB rozhodla a koruna prudce oslabila. Guvernér Michl vysvětluje

www.seznamzpravy.cz

Bankovní rada České národní banky na srpnovém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny.

May 25

Příměří mezi ČNB a vládou? Guvernér Michl jednal s premiérem Fialou

www.seznamzpravy.cz

Premiér Petr Fiala ve čtvrtek jednal s guvernérem České národní banky Alešem Michlem. Shodli se, že je potřeba pokračovat ve snaze srazit inflaci na nižší úrovně.

Apr 18

ČNB: Další zadlužování vlády může ohrozit i zdraví českých bank

Seznam Zprávy

České národní bance se nelíbí, že tuzemské banky nakupují velké množství státních dluhopisů. Je to totiž riziko pro stabilitu celého bankovního sektoru.

Mar 29

Guvernér Michl: Pokud výrazně vzrostou mzdy, sazby zvýšíme

www.seznamzpravy.cz

Letošní druhé zasedání bankovní rady České národní banky změnu v nastavení sazeb znovu nepřineslo. Rada se rozhodla ponechat hlavní úrokovou sazbu na sedmi procentech.

Mar 15

Frait z ČNB: České banky jsou silné a nezávislé, Credit Suisse jim neublíží

Seznam Zprávy

Významná švýcarská banka Credit Suisse se potýká se značnými finančními problémy, ale tuzemské banky to neohrozí. Je o tom přesvědčen viceguvernér České národní banky (ČNB) Jan Frait i finanční analytici.

Mar 12

Guvernér ČNB Michl získal bezpečnostní prověrku

www.seznamzpravy.cz

Aleš Michl získal prověrku na nejvyšší stupeň utajení, oznámila ČNB v tiskové zprávě.

Dec 21

Inflace bude až 20 procent, pak rázně klesne, řekl guvernér ČNB Aleš Michl

Seznam Zprávy

Žádné překvapení se s koncem roku nekoná. ČNB na středečním zasedání ponechala úroky počtvrté v řadě beze změny. Hlavní sazba tak od 22. června zůstává na sedmi procentech.

Nov 10

Guvernér Michl chce lidem v ČNB sáhnout na peníze

Seznam Zprávy

Guvernér České národní banky jedná se zaměstnanci o zrušení tzv. inflační doložky v kolektivní smlouvě, která jim zajišťovala automatické zvedání platu o inflaci plus pár procent navíc.

Aug 4

ČNB počítá, že česká ekonomika spadne do recese. „Bude zdravá,“ tvrdí Michl

Seznam Zprávy

Česká národní banka na svém prvním zasedání v novém složení ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba zůstává sedm procent, tedy nejvýše od roku 1999. Dál budou pokračovat i intervence proti slabší koruně.

Aug 3

České banky se topí v penězích. Kroky ČNB jim zvedly zisk o desítky procent

www.seznamzpravy.cz

České banky zažívají žně. Zisky rostou hlavně kvůli vyšším sazbám České národní banky. V tuzemsku mají rekordní množství kapitálu.

Jul 3

Cash Only: Rozvrátí guvernér Michl českou měnu?

Seznam Zprávy

V poslední době jsem potkal několik vcelku rozumných lidí, kteří měli až iracionální strach z rostoucích cen.

Jun 22

Černý scénář, guvernér ČNB Rusnok očekává propad české ekonomiky

Seznam Zprávy

Bankovní rada ČNB zvýšila úrokové sazby o 1,25 procentního bodu. Základní úroková sazba tak dosáhla sedmi procent. Podle guvernéra Jiřího Rusnoka zažije česká ekonomika v druhém pololetí pokles.

Jun 10

Květnová inflace překvapila i Českou národní banku

www.seznamzpravy.cz

Květnová meziroční inflace byla o 1,1 procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka v nové květnové prognóze.

May 11

Radil Babišovi, teď usedne do čela ČNB. Kdo je nový guvernér Michl

Seznam Zprávy

Novým guvernérem České národní banky jmenoval prezident Miloš Zeman radního Aleše Michla. Zeman i Michl mají společnou vlastnost, že rádi provokují.

May 11

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenoval nového guvernéra České národní banky, který ve funkci nahradí Jiřího Rusnoka. Stal se jím dosavadní člen bankovní rady Aleš Michl.

May 9

Komentář: Prudká změna kurzu a Agrofert. Aleš Michl se do čela ČNB nehodí

www.seznamzpravy.cz

Existují nejméně dva dobré důvody, proč by se Aleš Michl neměl stát guvernérem české centrální banky: stabilita měnové politiky a hrozící střet zájmů.

Nov 26

Pandemie české banky nezdrtila. Podle ČNB jsou stabilní

Seznam Zprávy

Centrální bankéři letos několikrát uvolnili pravidla pro poskytování hypoték, což mělo pomoci rozhýbat trh s nemovitostmi. Tentokrát ale podle vyjádření guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka zůstavají prozatím beze změny.

Sep 21

Mall a ČSOB slaví. Získaly licenci od České národní banky

Seznam Zprávy

Mall Pay, společný fintechový projekt Mall Group a ČSOB, získal licenci od ČNB. Díky ní může nabízet prémiové služby i lépe prověřovat potenciální klienty, kteří budou mít o službu zájem. Mezi novinky patří vlastní platební karta.