English

Válka na Ukrajině rozdělila svět

Seznam Zprávy

Jedna část zemí podporuje Ukrajinu, druhá je naopak pro posílení vztahů s Ruskem, ukazuje průzkum Evropské rady pro zahraniční vztahy.

More from Seznam Zprávy

Jun 28

Izraelská otočka vůči Rusku může proměnit vzdušnou válku nad Ukrajinou

Seznam Zprávy

V zákulisí údajně pokročila jednání o možných dodávkách vysloužilých systémů Patriot z Izraele na Ukrajinu. Pokud by je Kyjev dostal, mohly by pro něj představovat dokonce větší pomoc než Patrioty, které dostal dosud.

May 8

Pavel: Rusko rozpoutalo válku, která si ničivostí nijak nezadá s druhou světovou

www.seznamzpravy.cz

Prezident Petr Pavel řekl během ceremoniálu na pražském Vítkově, že je hrdý na to, že Česko nepolevuje v pomoci Ukrajině napadené Ruskem.

Mar 13

Rusko je připraveno na jadernou válku, tvrdí Putin

www.seznamzpravy.cz

Podle Putina je Rusko připraveno jaderné zbraně použít pokud by byla ohrožena jeho existence. Zároveň ale řekl, že ne všechno nyní k jaderné válce spěje.

Feb 9

„Je nemožné, aby Rusko na Ukrajině prohrálo,“ řekl v rozhovoru Putin

www.seznamzpravy.cz

V rozhovoru s kontroverzním americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem prezident Putin uvedl, že strategická porážka Ruska ve válce na Ukrajině je nemožná. Mluvil také o tom, že Moskva nemá zájem napadnout Polsko ani Pobaltí.

Dec 23

Rusko zakázalo bývalé novinářce kandidovat proti Putinovi. Kritizovala jeho válku

www.seznamzpravy.cz

Snaha ucházet se o post ruské prezidentky se novinářce Duncovové komplikuje. Volební komise rozhodla, že kvůli chybám ve formuláři kandidovat nemůže.

May 9

Putin na Rudém náměstí: Znova proti nám rozpoutali válku

Seznam Zprávy

„Teď není nic důležitějšího než váš boj,“ vzkázal Putin ruským vojákům na Ukrajině v projevu před vojenskou přehlídkou v Moskvě. Podle publicisty Preobraženského tím prezident přiznal, že na konfliktu závisí jeho budoucnost.

Oct 23

„Plíživý tah.“ Energetickou válku proti Evropě začalo Rusko rok před tou skutečnou, říká šéf ČEZ

Seznam Zprávy

Polostátní energetický gigant ČEZ má kvůli omezení ruských dodávek škody až v miliardách a plánuje arbitráž. V neděli to uvedl generální ředitel společnosti Daniel Beneš.

Oct 20

Rusko prohrává plynovou válku

Seznam Zprávy

Teplé počasí, téměř plné zásobníky a dodávky odjinud než z Ruska ženou cenu plynu dolů. Větší poptávka v chladných měsících by však mohla vývoj obrátit. Nervozita ohledně dodávek alternativními cestami totiž nemizí.

Oct 7

Přirovnal válku na Ukrajině k obsazení Sudet. Rusko ho označilo za agenta

www.seznamzpravy.cz

Spisovatel Dmitrij Gluchovskij a známý ruský rapper Oxxxymiron dostali od ruských úřadů označení „zahraniční agent“, což s sebou nese zvýšený dohled.

Sep 22

Putin přenesl válku z Ukrajiny do Ruska. Může ho to zničit, říká analytik

Seznam Zprávy

„Ukrajina má na větší akce tak měsíc a půl až dva, než se počasí začne lámat,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinský analytik Mychajlo Samus. Tou dobou by podle něj mohli na frontu dorazit i první mobilizovaní Rusové.

Sep 13

5:59: Válka a propaganda: Ukrajina jako země nacistů? V Rusku jich je mnohem víc

Seznam Zprávy

Válka má vliv i na jazyk, který zaznívá. Třeba zabitá Darja Duginová mluvila o Ukrajincích jako o „nelidech“. „Náprava může trvat generace,“ říká historik Martin Groman. Poslechněte si, co se děje s jazykem v čase války.

Aug 22

OSN potvrdila 5587 zabitých civilistů ve válce Ruska proti Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Mezi potvrzenými 5587 zabitými civilisty je 2161 mužů, 1490 žen, 149 dívek a 175 chlapců, jakož i 38 dětí a 1574 dospělých, jejich pohlaví zatím zůstává neznámé. Úřad připouští, že skutečné počty obětí jsou mnohem vyšší.

Aug 13

Válka na Ukrajině žene Rusko do náruče Číny. Rovné partnerství to už není

Seznam Zprávy

Ruský zahraniční obchod zažívá úpadek - a stále více spoléhá na Čínu. Zatímco pro Rusko je výměna s Čínou životně důležitá, pro Peking představuje Moskva jen dvě procenta celkové obchodní výměny.

Jul 1

Další porážka Ruska. Ukrajina vyhrála válku o boršč

www.seznamzpravy.cz

Kultura ukrajinského vaření boršče byla mezivládním výborem organizace UNESCO zapsána na Seznam nehmotného kulturního dědictví, jež potřebuje naléhavou ochranu.

Jun 19

Šéf NATO: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Seznam Zprávy

Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky. Řekl to v rozhovoru s německým listem Bild am Sonntag generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg.

Apr 29

Rusko musí vyhlásit Ukrajině válku. Možná už 9. května, říká expert

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Putin znovu vyostřil výhrůžky vůči Západu. Kdokoli se pokusí zasáhnout do ukrajinské války, bude mít co do činění s „bleskovou reakcí“. Co by to znamenalo?

Apr 26

Válka na Ukrajině ukázala, že hlavní zbraň Západu proti Rusku selhává

www.seznamzpravy.cz

V posledních dekádách používají západní země v mezinárodních sporech čím dál častěji spíše ekonomické sankce než vojenskou sílu. Současná válka na Ukrajině však ukazuje limity tohoto přístupu.

Mar 4

Klíčový muž Fialy pro rusko-ukrajinskou válku míří na post náměstka pro EU

www.seznamzpravy.cz

Po boku premiéra roste vliv jeho poradce pro bezpečnost Tomáše Pojara. Nově má mít tento bývalý vrcholný diplomat na starosti i evropské záležitosti.

Feb 24

Mapa: Kde Rusko udeřilo proti Ukrajině

Seznam Zprávy

Města na východě jako Kramatorsk a Charkov, ale i Kyjev a Ivano-Frankivsk asi 160 kilometrů od ukrajinských hranic. To všechno jsou cíle, na které se Rusko zaměřilo.

Feb 2

Putin: USA chtějí vtáhnout Rusko do války

Seznam Zprávy

Američané se podle ruského prezidenta Vladimira Putina snaží Moskvu vyprovokovat. Putin je ale ochotný dál jednat. Podle agentury Bloomberg nabídly USA Rusku možnost inspekcí na základnách NATO v Rumunsku a Polsku.