English

Ukrajina by mohla po Rusech střílet pětkrát víc. Chybějící munici doplní EU

Seznam Zprávy

Evropská unie je blízko dohodě o přelomovém kroku, kterým je společné obstarávání munice na pomoc Ukrajině. Členské státy si ale také potřebují doplnit vlastní zásoby, které ztenčila válka s Ruskem.

More from Seznam Zprávy

Jun 24

Členské státy Evropské unie schválily čtrnáctý balík sankcí proti Rusku

www.seznamzpravy.cz

Na pondělním jednání v Lucemburku členské státy EU odsouhlasily čtrnáctý balík sankcí proti Rusku. Opatření se týkají zejména důležitých odvětví ruské ekonomiky, nadále pak ztěžují Rusku tyto sankce obcházet.

Apr 16

FBI vyslýchala evropského lídra německé AfD kvůli kontaktům na Rusko

www.seznamzpravy.cz

Lídr kandidátky AfD ve volbách do Evropského parlamentu Maximilian Krah údajně udržoval kontakty s někdejším ukrajinským poslancem, který figuruje na americkém sankčním seznamu.

Jul 18

Evropský soud pro lidská práva smetl ze stolu žalobu Ruska vůči Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Moskva žalobu na Kyjev vznesla půl roku předtím, než sousední zemi napadla. Týkala se celkem deseti okruhů přečinů, kterých se měli podle Kremlu dopouštět Ukrajinci na ruské menšině.

Oct 11

Na Ukrajinu se vrátilo 37 dětí, které byly deportovány do Ruska

www.seznamzpravy.cz

Několik desítek ukrajinských dětí se vrátilo zpět ke se svým rodinám, poté co je Rusové odvezli na konci srpna na své území. Podobný osud potkal od začátku invaze statisíce nezletilých.

Oct 6

Rusko už vyzbrojilo Ukrajinu víc, než celý Západ dohromady

www.seznamzpravy.cz

Novináři listu The Wall Street Journal porovnali počet ruských zbraní zabavených Ukrajinou od začátku války s počtem zbraní dodaných ze Západu. Zjistili přitom, že Rusové k úspěchu ukrajinského protiútoku přispívají víc než Západ.

Aug 27

Rusko bude stavět jadernou elektrárnu v EU

www.seznamzpravy.cz

Ruská společnost Rosatom začne v blízké době stavět dva jaderné reaktory na území Evropské unie. Konkrétně v Maďarsku, jak potvrdil tamní ministr zahraničí Péter Szijjártó, podle kterého začne stavba v příštích týdnech.

Jun 5

Rusko má své kamikaze drony. Ovšem s jinou cenovkou než Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Obě strany ukrajinského konfliktu už nasadily na bojišti „sebevražedné“ drony s výbušninami na palubě. Ruský dron nese jméno Kub a od svého amerického protějšku se liší v největší míře tím, o kolik je dražší.

Jun 1

Ukrajina získá vytoužené raketomety. Rusko zuří

Seznam Zprávy

Spojené státy nakonec dodají Ukrajině salvové raketomety. Ukrajině můžou výrazně pomoct v boji proti artilerii, která je pro ruské útoky naprosto klíčová.

May 26

Rusko rozšiřuje průlom. Možná donutí Ukrajinu k ústupu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinským obráncům se nepodařilo zastavit průlom u města Popasna v severodoněckém výběžku fronty. Hrozba obklíčení už je donutila ustoupit i na sousedních částech fronty, další ústup může přijít brzy.

May 25

Rusko praktikuje „Strategii anakondy“, pro Ukrajinu může být kritická

www.seznamzpravy.cz

Ruská armáda se snaží na Ukrajině praktikovat „Strategii anakondy“, která je známá již z dob Americké občanské války. Putinova armáda chce ukrajinská území obklíčit ze všech stran a následně je pomyslně „přiškrtit“.

May 16

Zprávy z bojiště: Ukrajina vyměnila důležitého velitele, Rusko nepostupuje

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská domobrana má nového velitele. Ruské jednotky na jihu Ukrajiny se zakopávají, na východě se snaží naopak úporně prorazit skrz ukrajinské zákopy – a příliš se jim nedaří.

Mar 25

Fiala chce Ukrajině otevřít dveře do EU. Potřebuje naději, řekl v Bruselu

Seznam Zprávy

Česko na unijním summitu usiluje o přiblížení Ukrajiny do evropské sedmadvacítky. EU se zatím shodla na „Marshallovu plánu“ pro Ukrajinu.

Mar 16

Haagský soud nařídil Rusku zastavit invazi na Ukrajinu

Seznam Zprávy

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu (ICJ) vynesl rozhodnutí ohledně ruské invaze na Ukrajinu. Podle „prozatímního opatření“ musí ruská armáda pozastavit použití vojenské síly na ukrajinském území.

Mar 3

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech a možném příměří

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.

Feb 26

Ukrajina: Rusko mění taktiku. Přechází na výsadky a sabotáže

www.seznamzpravy.cz

Po silném vojenském odporu ze strany Ukrajiny a v reakci na ruskou invazi do země se Rusko podle ukrajinského ministerstva obrany snaží změnit bojovou strategii.

Feb 25

Rusko zatím nepřijde o bankovní spojení, lídři EU se neshodli

Seznam Zprávy

Některé státy EU požadují, aby bylo Rusko odstřiženo od mezinárodního platebního systému SWIFT. Mezi schválené sankce však tento postih neprošel.

Feb 24

Mapa: Kde Rusko udeřilo proti Ukrajině

Seznam Zprávy

Města na východě jako Kramatorsk a Charkov, ale i Kyjev a Ivano-Frankivsk asi 160 kilometrů od ukrajinských hranic. To všechno jsou cíle, na které se Rusko zaměřilo.

Jan 21

Británie varovala Rusko. Zvažuje vyslání dalších vojáků na Ukrajinu

Seznam Zprávy

Ministryně zahraničí Spojeného království Liz Trussová varovala Rusko, že jakákoli invaze na Ukrajinu by vedla pouze ke ztrátám na životech. Země také zvažuje vyslání dalších vojáků na Ukrajinu.

May 24

Čeká se na evropskou odpověď Bělorusku a Rusku. Začíná mimořádný summit EU

Seznam Zprávy

V pondělí večer začíná mimořádný dvoudenní summit lídrů EU. Po mnoha měsících se premiéři a prezidenti osobně sjíždějí do Bruselu. Řešit budou i Česko a akutně také Bělorusko.