English

Kauza Nord Stream: Malá loď s ukrajinskou stopou? Nejistota Rusům vyhovuje

Seznam Zprávy

V nedávné době se objevily nové poznatky o možných aktérech výbuchů ruských plynovodů na dně Baltu. Pozornost se soustředí na malou loď s ukrajinskou stopou. Nejasný původ některých informací však zároveň vyhovuje Kremlu.

More from Seznam Zprávy

Feb 6

Cenu plynu už Rusko neurčuje. V rukou ji drží Čína

Seznam Zprávy

Klíčovým faktorem v tvorbě ceny elektřiny bude i letos plyn. Rusko už však nad jeho cenou v Evropě ztratilo kontrolu. Rozhodovat o ní bude množství LNG terminálů a druhá největší ekonomika světa.

Oct 29

Rusko obvinilo Británii ze zničení plynovodů Nord Stream. Bez důkazů

www.seznamzpravy.cz

Britské námořnictvo mělo být odpovědné za zářijové výbuchy na plynovodech Nord Stream 1 a 2, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Z potrubí vedoucího z Ruska do Německa začal po výbuchu unikat plyn. Kreml již dříve obviňoval Západ.

Oct 2

Z poškozených plynovodů Nord Stream zřejmě přestal unikat plyn

www.seznamzpravy.cz

Během víkendu pravděpodobně přestal unikat plyn z poškozených plynovodů Nord Stream 1 i Nord Stream 2, uvedly dánské úřady.

Aug 31

Rusko zastavilo Nord Stream 1. Je možnost, že už ho nespustí, říkají analytici

www.seznamzpravy.cz

Ohlášená odstávka má trvat do sobotního rána. Ruská plynárenská společnost Gazprom zhruba před dvěma týdny uvedla, že jediná zbývající kompresorová stanice potřebuje údržbu.

Aug 22

Rusové přeruší Nord Stream, cena plynu se blíží k rekordu ze začátku války

www.seznamzpravy.cz

Cena plynu na burze v Rotterdamu vyskočila o více než 15 procent, to vše kvůli nejistotě kvůli dodávkám plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1.

Aug 3

O výmluvu pro Rusko méně. Turbína pro Nord Stream 1 je podle Němců opravená

www.seznamzpravy.cz

Němci mají opravenou turbínu pro plynovod Nord Stream 1. Rusko už dřív ale oznámilo, že opravy jsou nedostatečné. Výpadek jedné turbíny navíc neměl chod plynovodu narušit, v zásobě jsou další tři.

Aug 1

Rusko přišlo s dalším problémem. Nord Stream prý potřebuje složitou opravu

www.seznamzpravy.cz

Rusko dál přichází s údajnými problémy, které mu zabraňují posílat do Evropy dostatek plynu. Nyní tvrdí, že plynovod Nord Stream 1 vyžaduje opravdu, kterou ale Rusko nedokáže provést. Neoznámil to Gazprom, ale přímo Kreml.

Jul 21

Turbína pro Nord Stream 1 uvázla v Německu, Rusko si dává s povolením na čas

www.seznamzpravy.cz

Podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters turbínu 17. července dopravila z Kanady do německého Kolína nad Rýnem logistická společnost Challenge Group. Teď se ale kvůli chybějícímu povolení zasekla v Německa.

Jun 17

Rusko vyveze mráz do srdce Evropy. Stačí zavřít Nord Stream

Seznam Zprávy

Pokud přestane proudit ruský plyn klíčovým plynovodem Nord Stream, hrozí, že Evropě dojdou uprostřed topné sezóny zásoby plynu.

May 12

Rusko zastaví dodávky plynu přes plynovod Jamal

www.seznamzpravy.cz

Gazprom oznámil, že přestane přes polskou větev plynovodu Jamal posílat plyn dál na západ. Zdůvodnil to ruskými sankcemi.

Apr 26

Rusko zastavuje dodávky plynu do Polska a Bulharska

Seznam Zprávy

Polská plynárenská společnost PGNiG uvedla, že ji ruský Gazprom informoval, že od středečních 08:00 SELČ zastavuje dodávky zemního plynu do Polska. Následně o konci ruských dodávek informovali i Bulhaři.

Mar 8

Europoslanci vyzvali k zastavení dodávek plynu a ropy z Ruska

www.seznamzpravy.cz

K otevřenému dopisu, který vyzývá k okamžitému zastavení dodávek plynu a ropy z Ruska, dnes připojilo svůj podpis osm desítek europoslanců.

Mar 8

Evropa představila plán, jak sníží závislost na plynu z Ruska

www.seznamzpravy.cz

V Evropě rostou hlasy žádající ukončení závislosti na ruském plynu. Evropská unie sice kvůli ruské agresi na Ukrajině neplánuje jeho okamžité odstřižení, ale ještě do konce tohoto roku chce výrazně omezit dovoz.

Mar 3

Topolánek: Jádro může být nezávislé na Rusku. A bez tamního plynu přežijeme

www.seznamzpravy.cz

Donedávna to vypadalo jako nepravděpodobný scénář. Teď ale roste riziko, že do Evropy přestane proudit ruský plyn. "Obávám se, že konflikt s Ruskem bude dál eskalovat," říká expremiér a šéf Teplárenského sdružení Mirek Topolánek.

Jan 20

Německo je pod tlakem, aby přitvrdilo vůči Rusku. Ve hře je i Nord Stream 2

Seznam Zprávy

Hrozící konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou přiměl novou německou vládu, aby zkorigovala smířlivou politiku vůči Moskvě. Kromě varování, že odmítne ruský plyn z nového podmořského potrubí, se však Berlín dál drží zpátky.

Dec 29

Putinovo řešení drahého plynu v Evropě. Nord Stream 2 je plný a připravený

Seznam Zprávy

Plynovod Nord Stream 2 je připraven k exportu zemního plynu, oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Kontroverzní projekt dokončený v září podle něj v Evropě pomůže snížit cenu této suroviny, která dosáhla rekordních hodnot.

Dec 22

Evropská těžba plynu klesá, závislost na Rusku roste

Seznam Zprávy

Energetická krize se prohlubuje. Evropské ceny plynu od konce minulého týdne po několika týdnech úlevy letí vzhůru a překonaly historické rekordy.

Oct 8

Rusko schválně „přiškrcuje“ plynovody, zlobí se Británie. Kreml to odmítá

Seznam Zprávy

Zvýšení cen plynu a zprovoznění Nord Stream 2. Podle britské vlády právě těchto dvou cílů chce Rusko dosáhnout „přiškrcením“ dodávek plynu do Evropy. Rusko vinu odmítá a po projevu prezidenta Vladimira Putina cena klesla.

Sep 1

Rusko, Krym, Nord Stream 2, NATO. Biden se Zelenským mají co řešit

Seznam Zprávy

Do Bílého domu ve středu zavítá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Se svým americkým protějškem Joem Bidenem mají řešit sporný plynovod Nord Stream 2, geopolitickou situaci i korupci.

Aug 23

Merkelová: Když Rusko využije Nord Stream jako zbraň, přijdou sankce

Seznam Zprávy

Kancléřka Angela Merkelová potvrdila, že pokud Kreml použije plynovod Nord Stream 2 jako „zbraň“, bude Německo prosazovat další sankce vůči Rusku. Zároveň chce pomoci Ukrajině, aby nepřišla o příjmy za dodávky plynu.