English

Kdo byl dominantní, kdo zatínal pěst? Experti sledovali schůzku Rusko-Čína

Seznam Zprávy

Čínský prezident Si Ťin-pching před pondělním jednáním v Moskvě působil uvolněněji a dominantněji než jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Tvrdí to experti na řeč těla, které oslovila agentura Reuters.

More from Seznam Zprávy

Jun 20

Rusko uvažuje o změně jaderné doktríny, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Rusko podle Putina v reakci na debaty v NATO uvažuje o změně jaderné doktríny. Členské státy NATO diskutují o možném rozmístění více jaderných zbraní i zvýšení stavu jejich pohotovosti.

May 5

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl do Paříže

www.seznamzpravy.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl poprvé od pandemie koronaviru do Evropy. Momentálně je v Paříži, kam přijel na dvoudenní státní návštěvu. Si následně navštíví i Maďarsko a Srbsko.

Apr 26

V Rusku zadrželi další osobu zapletenou do teroristického útoku v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Bezpečnostní síly zadržely občana Tádžikistánu Džumochona Kurbonova. Má být zapleten do březnového teroristického útoku v Moskvě, při kterém útočníci zabili více než 140 lidí.

Apr 9

Čína chce posílit strategickou spolupráci s Ruskem, řekl čínský šéf diplomacie

www.seznamzpravy.cz

Čínský ministr Wang I také prohlásil, že „strategickou spolupráci“ hodlají obě země posilovat i na globální scéně.

Feb 20

Rusko je proti rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle Bílého domu pracuje na jaderné zbrani proti satelitům. Rusko to ale odmítá s tím, že žádný takový projekt neexistuje.

Feb 9

„Je nemožné, aby Rusko na Ukrajině prohrálo,“ řekl v rozhovoru Putin

www.seznamzpravy.cz

V rozhovoru s kontroverzním americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem prezident Putin uvedl, že strategická porážka Ruska ve válce na Ukrajině je nemožná. Mluvil také o tom, že Moskva nemá zájem napadnout Polsko ani Pobaltí.

Mar 10

Čínským prezidentem bude potřetí Si Ťin-pching. Parlament volil jednomyslně

www.seznamzpravy.cz

Čínským prezidentem bude i nadále Si Ťin-pching. Parlament o této bezprecedentní volbě rozhodl jednomyslně. Poprvé v historii tak Čínu povede stejný muž třetí volební období za sebou.

Mar 7

„Rusko a Čína jdou příkladem.“ Čínský ministr varuje USA před „konfliktem“

Seznam Zprávy

Podle čínského ministra zahraničí Čchina Kanga je „americké vnímání Číny pokřivené“ a „americko-čínské vztahy se zcela odchýlily od rozumného směřování“. Věří, že příkladem demokracie je vztah Ruska a Číny.

Feb 26

Rusko musí brát v úvahu jaderný potenciál NATO, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Putin stále častěji prezentuje válku jako rozhodující okamžik ruských dějin a tvrdí, že je ohrožena samostatná budoucnost Ruska a jeho lidu.

Feb 21

Naše vztahy jsou pevné jako skála, řekl čínský představitel v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Vztah mezi zeměmi podle nejvyššího čínského diplomata vydrží zkoušky v proměnlivé mezinárodní situaci. List The Wall Street Journal pak v úterý uvedl, že čínský prezident Si Ťin-pching hodlá v příštích měsících navštívit Moskvu.

Sep 5

Takhle si to Putin nepředstavoval. Dohodou s Čínou udělal z Ruska „vazala“

Seznam Zprávy

Slibované „přátelství bez hranic“ Ruska a Číny válka testuje na všech frontách. Papírově možná mělo jít o rovnocennou dohodu, v praxi je však zjevné, kdo má navrch, říká pro SZ odborník.

Jul 7

Západ chce bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Před schůzkou s prezidentem ruští poslanci odhlasovali několik zákazů a „zvláštních opatření“.

Apr 13

Rusko vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Rusko dnes vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě. České ministerstvo zahraničí označilo krok Moskvy za neadekvátní.

Mar 3

Komentář: Putin válčí za minulost, protože jeho Rusko nemá budoucnost

www.seznamzpravy.cz

Záběry kremelského prezidenta obklopeného archaickými stolními telefony – samozřejmě hned několika, jde přece o mocného vůdce! – vydají za stovky analýz.

Feb 24

Šílence je třeba izolovat, řekl prezident Zeman na adresu Putinova Ruska

Seznam Zprávy

„Domnívám se, že je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány a mám tím namysli především vyřazení Ruské federace z platebního styku,“ řekl dnes v projevu k národu prezident Miloš Zeman.

Feb 4

Rusko a Čína společně proti Spojeným státům. Putin a Si jednali v Pekingu

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v pátek při jednání v Pekingu uvedli, že jsou proti dalšímu rozšíření Severoatlantické aliance. NATO vyzvali, aby si nepočínalo jako za studené války.

Feb 2

Putin: USA chtějí vtáhnout Rusko do války

Seznam Zprávy

Američané se podle ruského prezidenta Vladimira Putina snaží Moskvu vyprovokovat. Putin je ale ochotný dál jednat. Podle agentury Bloomberg nabídly USA Rusku možnost inspekcí na základnách NATO v Rumunsku a Polsku.

Sep 27

Prezident podepsal Lex Dukovany. Zákon vyloučí z tendru Rusko a Čínu

Seznam Zprávy

Ruské a čínské firmy se zřejmě nebudou moci jakkoliv zúčastnit stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Počítají s tím bezpečnostní záruky v takzvaném nízkouhlíkovém zákoně, který podepsal prezident Miloš Zeman.

Apr 26

Obvinění Ruska kvůli Vrběticím je absurdní, řekl Putin Macronovi

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem označil české obvinění Ruska ze zapojení do explozí ve Vrběticích v roce 2014 a následné kroky Prahy za „absurdní“.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?