English

Vrací se Rusové na scénu? MOV skryl do svého doporučení důležitou výjimku

Seznam Zprávy

Mezinárodní olympijský výbor se dostal pod palbu kritiky, že chce vrátit na mezinárodní scénu ruské a běloruské sportovce.

More from Seznam Zprávy

Jun 15

Mezinárodní olympijský výbor schválil účast 14 Rusům a 11 Bělorusům na LOH

www.seznamzpravy.cz

Neutrální ruští a běloruští sportovci nebudou moci mít na oblečení státní symboly ani barvy. V případě vítězství se jim nebude hrát státní hymna a jejich medaile se nebudou započítávat do hodnocení zemí.

Dec 24

Rusové na olympiádě budou, nebudou… Tak jak to tedy bude?

Seznam Zprávy

Je v tom trochu guláš, ne každý se orientuje. Zatím to ale vypadá, že Rusové a Bělorusové budou moci na olympiádě závodit, pokud splní určité podmínky. Ty jsou ale nastaveny tak, že reálně budou v Paříži soutěžit jen jednotlivci.

Dec 8

Rusové a Bělorusové mohou soutěžit na olympiádě, rozhodl MOV

Seznam Zprávy

Mezinárodní olympijský výbor zavrhl diskutovaný návrh o plošném zákazu účasti ruských a běloruských sportovců na OH 2024. Vybraným atletům umožní startovat. Budou ale soutěžit pod neutrálním týmem a nesmějí podporovat válku.

Oct 12

MOV pozastavil s okamžitou platností činnost ruského olympijského výboru

www.seznamzpravy.cz

Rozhodnutí znamená, že pokud se nestane zázrak, nebudou moci ruští sportovci startovat na blížící se olympiádě v Paříži 2024 nejen pod ruskou vlajkou, ale ani pod vlajkou svého olympijského výboru, jako tomu bylo v Pekingu 2022.

Mar 31

Wimbledon ruší zákaz účasti ruských a běloruských tenistů

Seznam Zprávy

Ruští a běloruští sportovci mohou letos na Wimbledonu soutěžit v neutrálním dresu. Hráči, kteří se chtějí slavného turnaje účastnit, budou ovšem muset dodržovat určité podmínky. Například nevyjadřovat podporu lídrům svých zemí.

Mar 30

Vrací se Rusové na scénu? MOV skryl do svého doporučení důležitou výjimku

Seznam Zprávy

Mezinárodní olympijský výbor se dostal pod palbu kritiky, že chce vrátit na mezinárodní scénu ruské a běloruské sportovce.

Mar 28

MOV chce návrat ruských a běloruských sportovců. Pod neutrální vlajkou

www.seznamzpravy.cz

Sportovci z Ruska a Běloruska by se měli vrátit do mezinárodních soutěží. Sportovním federacím to doporučil Mezinárodní olympijský výbor. O tom, zda povolí start sportovců z těchto zemí na olympijských hrách v Paříži, nerozhodl.

Feb 26

Běloruští partyzáni prý Rusům poškodili výzvědný letoun

Seznam Zprávy

Ruský výzvědný letoun A-50 byl údajně vážně poškozen a není schopen provozu. Na běloruské letiště, které hojně využívá ruská armáda, prý zaútočili partyzáni.

Feb 6

Fiala ani Pavel nepovažují start Rusů a Bělorusů olympiádě v Paříži za vhodný

www.seznamzpravy.cz

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) respektuje autonomii sportovního prostředí, případný start ruských sportovců na olympiádě v Paříži ale nepovažuje za vhodný. Proti účasti je také zvolený prezident Petr Pavel.

Nov 14

Český sankční zákon dopadne na desítky Rusů a Bělorusů

Seznam Zprávy

České úřady jdou po lidech spjatých s Putinovým či Lukašenkovým režimem. Podle Ministerstva zahraničních věcí je hlavním cílem dostat jejich jména na sankční seznam EU.

Aug 26

Firmám chybí experti. Zaměstnejme i prověřené Rusy a Bělorusy, žádají

www.seznamzpravy.cz

Firmám chybí špičkoví odborníci. Apelují tak na českou vládu, aby neuplatňovala princip kolektivní viny a dovolila v Česku pracovat i expertům z Ruska a Běloruska, kteří ctí západní hodnoty. Tito lidé u nás nyní nedostanou víza.

Jul 25

Víly už nebudou víly. Disney chce být genderově neutrální

www.seznamzpravy.cz

Dobré víly v amerických zábavních parcích přechází na genderově neutrální jméno. Společnost rozhodnutí zdůvodňuje tím, že se tak o pozici budou moci ucházet i muži.

May 13

Ničení železnic i donášení na Rusy. Tak Bělorusové sabotují Kreml

www.seznamzpravy.cz

Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská navštívila Prahu. Politikům včetně prezidenta Zemana vysvětlovala, jak se Bělorusové staví k válce na Ukrajině, jakou pomoc potřebují a jaké sankce by měl svět přijmout.

Apr 1

Ledy se hnuly. Rusům a Bělorusům v Česku svitla naděje

Seznam Zprávy

Na pozvání přijely do Česka desítky Rusů a Bělorusů. Po vypuknutí války se však zdálo, že nová obydlí budou muset znovu pakovat do krabic. Po nuceném návratu by mnohým hrozilo vězení. Vláda nyní přišla s výjimkou.

Mar 11

Bartoš žádá Brusel o rozšíření sankčního seznamu o další Rusy a Bělorusy

www.seznamzpravy.cz

Česká vláda dopisem vicepremiéra Ivana Bartoše předestřela Evropské komisi tři varianty, jak firmy s ruskými a běloruskými majiteli odříznout od dotací a veřejných zakázek.

Mar 4

Začala paralympiáda ve stínu války, Rusové a Bělorusové jsou vyloučeni

www.seznamzpravy.cz

Paralympiáda v Pekingu začala. Mezinárodní paralympijský výbor nejprve povolil atletům Ruska a Běloruska navzdory invazi na Ukrajinu závodit, nakonec jim ale účast odepřel.

Dec 9

Slavné kostičky se budou vyrábět v první „neutrální“ továrně, ve Vietnamu

Seznam Zprávy

Dánský výrobce nejznámější dětské stavebnice na světě postaví svou vůbec první uhlíkově neutrální továrnu. První LEGO kostičky by měly bez emisí vyrábět už za tři roky. Kolik do ní firma investuje a kde bude stát?

Nov 12

Ruští a běloruští výsadkáři neplánovaně cvičili u polských hranic

Seznam Zprávy

Výsadkáři obou zemí poblíž běloruského Grodna cvičili v době napjatých vztahů mezi Minskem a Varšavou. Hranici do Polska se snaží překonat skupiny migrantů. Západ viní Bělorusko ze snahy destabilizovat východní hranici EU.

May 24

Běloruské nebe se vyprazdňuje. Britové už ho přelétávat nebudou

Seznam Zprávy

Evropská unie ještě o případných sankcích proti Bělorusku kvůli únosu letadla Ryanairu nerozhodla, nebe nad Minskem se už ale pomalu uzavírá. Létat skrz běloruský vzdušný prostor už přestalo hned několik aerolinek.

Jul 29

Prozradilo je i to, že nepili alkohol. Bělorusové zadrželi ruské žoldnéře

Seznam Zprávy

Bělorusko zadrželo u Minsku tři desítky ruských žoldnéřů. Jsou podezřelí, že přijeli destabilizovat zemi před prezidentskými volbami, které se uskuteční za necelé dva týdny.